Sok z pietruszki. Jak wpływa na zdrowie i jak przygotować go w domu?
Soki cieszą się dużą popularnością i przypisuje im się wiele korzyści zdrowotnych. Jakie konkretnie przynoszą korzyści, jest oczywiście zależne od tego, z jakich surowców zostały wyprodukowane. Wiadomo, że najlepiej soki wyciskać samemu, niż kupować gotowe w sklepie. W tym artykule przyjrzymy się natce pietruszki. Czy warto wyciskać z niej sok?
Sok z pietruszki — jak go wykonać?
Eliksir wzmacniający
Składniki (na 1 porcję):
- 1 cytryna
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
Sposób wykonania: Wycisnąć sok z cytryny oraz natki pietruszki i doprawić zmiażdżonym ząbkiem czosnku.
II Sposób wykonania: cytrynę wraz z natką można też zmiksować w blenderze.
Śródziemnomorski sok pomidorowy
Składniki (na 2 porcje):
- 400 g pomidorów
- Garść liści szpinaku
- Garść listków bazylii
- Garść natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
Sposób wykonania: Z pomidorów oraz ziół wycisnąć sok i doprawić zmiażdżonym ząbkiem czosnku
Surowy krem brokułowy
Składniki (na 2 porcje):
- ½ brokułu z łodygą
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- Garść liści szpinaku
- Garść natki pietruszki
Sposób wykonania: Brokuły, marchew oraz łodygi selera pokroić na mniejsze kawałki i wycisnąć z nich sok. Dodać rozdrobnione listki szpinaku i pietruszki. Całość wymieszać. [21]
Czym się charakteryzuje pietruszka naciowa?
Pietruszka naciowa (Petroselinum sativum Hoffm. subsp. macrocarpum Mark) zaliczana jest do warzyw liściowych. Grupa ta została wyodrębniona na podstawie jednakowego organu użytkowego – liści. Jest rośliną dwuletnią. Ma bardzo aromatyczne zielone liście o dużej wartości żywieniowej. Najczęściej wykorzystywana jako przyprawa. [1]
Wartość odżywcza
100 g (około 2,5 pęczka) natki pietruszki dostarcza około:
- 49 kcal
- 4,4 g białka
- 0,4 g tłuszczu
- 9 g węglowodanów ogółem
- 4,2 g błonnika
- 177,7 mg witaminy C
- 902 μg witaminy A
- 5410 μg karotenu
- 1640 μg witaminy K
- 3,16 mg witaminy E
- 170 μg kwasu foliowego
- 0,110 mg tiaminy
- 0,280 mg ryboflawiny
- 193 mg wapnia
- 5,3 mg żelaza
- 69 mg magnezu
- 695 mg potasu
- 84 mg fosforu
- 0,98 mg cynku
Natka pietruszki jest niskokaloryczna, ponieważ na 100 g dostarcza tylko 49 kcal. Stanowi źródło cennych witamin i składników mineralnych: ryboflawiny, witaminy E, wapnia oraz magnezu, ponieważ w 100 g zawiera ponad 15% referencyjnej wartości spożycia tych składników.
Charakteryzuje się wysoką zawartością: witaminy C, A, K, kwasu foliowego, żelaza i potasu, ponieważ w 100 g zawiera ponad 30% referencyjnej wartości spożycia tych składników. Dzięki temu, że jest bogactwem witamin i składników mineralnych ma bardzo wysoką wartość odżywczą i wpływa pozytywnie na zdrowie. [2,3]
Właściwości prozdrowotne soku z natki pietruszki
Witamina A jest niezbędna w procesie widzenia oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Uczestniczy w tworzeniu komórek rozrodczych oraz zapewnia prawidłowy rozwój płodu. Ponadto wpływa na prawidłowy stan skóry i posiada silne właściwości przeciwutleniające. [4,5,6]
Witamina E jest antyoksydantem i neutralizuje wolne rodniki w środowisku hydrofobowym. Wpływa na funkcjonowanie męskich i żeńskich narządów płciowych. Reguluje aktywność enzymu, który bierze udział w przekazywaniu sygnałów w obrębie komórek. Wpływa na układ immunologiczny oraz uczestniczy w hamowaniu agregacji płytek krwi. [4,7]
Witamina C to także antyoksydant ale neutralizuje wolne rodniki w środowisku hydrofilowym. Dodatkowo regeneruje przeciwutleniacze hydrofobowe: α-tokoferol oraz β-karoten. Można wymienić jeszcze wiele jej funkcji. Jedne z ważniejszych to: biosynteza kolagenu, hormonów steroidowych, adrenaliny i karnityny, wpływ na wchłanianie wapnia oraz żelaza. Przypuszcza się, że działa łagodząco i skraca czas trwania chorób górnych dróg oddechowych. [7-9]
Działa antyoksydacyjnie
Natka pietruszki jest bogata w przeciwutleniacze – zawiera witaminy A, E oraz C. Chronią one komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi działaniem wolnych rodników. Antyoksydanty unieszkodliwiają wolne rodniki, oddając im brakujący elektron. Witamina A i E są witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach, a więc działają w środowisku hydrofobowym. Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, więc w hydrofilowym. Kwas askorbinowy nie dość, że neutralizuje wolne rodniki, to bierze udział w regeneracji α-tokoferolu i β-karotenu z ich postaci rodnikowych. [7, 10]
Poprawia poziom cukru we krwi
Badania na zwierzętach pokazują, że antyoksydanty zawarte w pietruszce mogą obniżać stężenie cukru we krwi. Przeprowadzono badanie na szczurach z cukrzycą typu I, którym podawano ekstrakt wodny z pietruszki w ilości 2g/kg masy ciała dziennie przez 45 dni. Zaobserwowano u nich większe obniżenie poziomu cukru we krwi oraz poprawę funkcji trzustki w porównaniu z grupą kontrolną. [11]
Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca
Natka pietruszki jest bogata w karotenoidy, które wpływają na poprawę czynników ryzyka chorób serca, takich jak: przewlekłe stany zapalne, podwyższone ciśnienie krwi oraz wysoki poziom cholesterolu LDL. Zmniejszają także ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Nie tylko karotenoidy, ale znaczenie ma także witamina C. Według badań osoby o wysokim spożyciu kwasu askorbinowego mają mniejsze ryzyko wystąpienia chorób serca w porównaniu z osobami o niskim spożyciu. [12-14]
Zapewnia prawidłowy poziom ciśnienia krwi
Pietruszka jest bogata w azotany, a badania pokazują że produkty bogate w ten składnik mogą pomóc w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. [15]
Działa przeciwzapalne
Spowodowane to jest obecnością przeciwutleniaczy, w tym flawonoidów, karotenoidów i witaminy C. [7]
Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie nerek
Przede wszystkim zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych. Przeprowadzono badanie na szczurach z kamicą nerkową, które leczono pietruszką. W porównaniu z grupą kontrolną, miały obniżone wydalanie wapnia i białek z moczem, a także podwyższone pH moczu i oddawały go w większej ilości. Głównym czynnikiem ryzyka choroby nerek jest wysokie ciśnienie krwi, które pietruszka pomaga obniżać i w ten sposób zapewnia zdrowie nerek. [15-17]
Działa antybakteryjne
Wynikają one z obecności olejków eterycznych, w tym apiolu i mirystycyny. Zwalczają szkodliwe bakterie, takie jak Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes oraz Salmonella enterica. [18]
Zwiększa odporność
Pietruszka zawiera apigeninę – flawonoidy o działaniu antyoksydacyjnym. Zmniejsza stan zapalny i zapobiega uszkodzeniu komórek, regulując w ten sposób układ immunologiczny. [19]
Chroni wątrobę i poprawia jej funkcjonowanie
Zaobserwowano to w badaniu na szczurach, leczonych deksametazonem, który powoduje szereg działań niepożądanych. W grupie otrzymującej wyciąg z pietruszki stwierdzono, że poprawia ona funkcjonowanie wątroby, chroni ją przed uszkodzeniem oraz zwiększa poziom antyoksydantów. [20]
Podsumowanie
Pietruszka jest wspaniałym warzywem, które może przynieść bardzo wiele korzyści zdrowotnych. Jej bogactwo w witaminy i składniki mineralne świadczy o tym, że jest świetnym dodatkiem do soków i koktajli, a także wszelkich potraw. Natka pietruszki nie jest spożywana w polskich domach w zbyt dużych ilościach. Soki mogą być świetnym pomysłem, aby zwiększyć jej spożycie z dietą.
Bibliografia:
- Flaczyk E., Górecka D., Korczak J. (2011) Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
- Kunachowicz H. i wsp. 2017: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa
- USDA Food Composition Databases – United States Department of Agriculture – //ndb.nal.usda.gov
- Dymarska E., Grochowalska A., Krauss H., Wpływ sposobu odżywiania na układ odpornościowy. Immunomodulacyjne działanie kwasow tłuszczowych,witamin i składnikow mineralnych oraz przeciwutleniaczy, Nowiny Lekarskie, 2013, 82, 3, 222–231.
- Marona H., Gunia A., Pękala E., Retinoidy – rola w farmakoterapii w aspekcie komorkowego mechanizmu działania, Farm Pol, 2010, 66, 3, 187–192.
- Gronowska-Senger A., Burzykowska K., Przepiorka M., Palmitynian retinylu a redukcja stresu oksydacyjnego u szczurow, Rocz. PZH, 2010, 61, 1, 21–25.
- Bułhak-Jachymczyk B., Witaminy, [w:] Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorob niezakaźnych, [red.] M. Jarosz, B. Bułhak-Jachymczyk, IŻŻ, PZWL, Warszawa, 2008, 172–232.
- Maćkowiak K., Torliński L., Wspołczesne poglądy na rolę witaminy C w fizjologii i patologii człowieka, Nowiny Lekarskie 2007, 76, 4, 349–356.
- Duarte T. L., Lunec J., Review: when is an antioxidant not an antioxidant? A review of novel actions and reactions of vitamin C. Free Radic. Res., 2005, 39, 7, 671–686.
- Puzanowska-Tarasiewicz H., Kuźmicka L., Tarasiewicz M (2010) Antyoksydanty a reaktywne formy tlenu. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLIII, 1, str. 9–14.
- Abou Khalil, N. S., Abou-Elhamd, A. S., Wasfy, S. I., El Mileegy, I. M., Hamed, M. Y., & Ageely, H. M. (2016). Antidiabetic and Antioxidant Impacts of Desert Date (Balanites aegyptiaca) and Parsley (Petroselinum sativum) Aqueous Extracts: Lessons from Experimental Rats. Journal of diabetes research, 2016, 8408326.
- Gammone, M. A., Riccioni, G., & D’Orazio, N. (2015). Carotenoids: potential allies of cardiovascular health?. Food & nutrition research, 59, 26762.
- Osganian, S. K., Stampfer, M. J., Rimm, E., Spiegelman, D., Manson, J. E., & Willett, W. C. (2003). Dietary carotenoids and risk of coronary artery disease in women. The American journal of clinical nutrition, 77(6), 1390–1399.
- Shardell, M. D., Alley, D. E., Hicks, G. E., El-Kamary, S. S., Miller, R. R., Semba, R. D., & Ferrucci, L. (2011). Low-serum carotenoid concentrations and carotenoid interactions predict mortality in US adults: the Third National Health and Nutrition Examination Survey. Nutrition research (New York, N.Y.), 31(3), 178–189.
- Tamme, T., Reinik, M., Roasto, M., Meremäe, K., & Kiis, A. (2010). Nitrate in leafy vegetables, culinary herbs, and cucumber grown under cover in Estonia: content and intake. Food additives & contaminants. Part B, Surveillance, 3(2), 108–113.
- Al-Yousofy, F., Gumaih, H., Ibrahim, H., & Alasbahy, A. (2017). Parsley! Mechanism as antiurolithiasis remedy. American journal of clinical and experimental urology, 5(3), 55–62.
- Nirumand, M. C., Hajialyani, M., Rahimi, R., Farzaei, M. H., Zingue, S., Nabavi, S. M., & Bishayee, A. (2018). Dietary Plants for the Prevention and Management of Kidney Stones: Preclinical and Clinical Evidence and Molecular Mechanisms. International journal of molecular sciences, 19(3), 765.
- Linde GA, Gazim ZC, Cardoso BK, et al. Antifungal and antibacterial activities of Petroselinum crispum essential oil. Genet Mol Res. 2016;15(3):10.4238/gmr.15038538. Published 2016 Jul 29
- Cardenas, H., Arango, D., Nicholas, C., Duarte, S., Nuovo, G. J., He, W., Voss, O. H., Gonzalez-Mejia, M. E., Guttridge, D. C., Grotewold, E., & Doseff, A. I. (2016). Dietary Apigenin Exerts Immune-Regulatory Activity in Vivo by Reducing NF-κB Activity, Halting Leukocyte Infiltration and Restoring Normal Metabolic Function. International journal of molecular sciences, 17(3), 323.
- Soliman, H. A., El-Desouky, M. A., Hozayen, W. G., Ahmed, R. R., & Khaliefa, A. K. (2016). Hepatoprotective effects of parsley, basil, and chicory aqueous extracts against dexamethasone-induced in experimental rats. Journal of intercultural ethnopharmacology, 5(1), 65–71.
- https://media.philipiakmilano.pl/wp-content/uploads/2019/03/Przepisy_Karol_Okrasa_poleca_soktajle.pl_Swieze_koktajle_warzywne_i_owocowe.pdf (dostęp 20.09.2020)
Dietetycy.org.pl » Żywność » Napoje » Sok z pietruszki. Jak wpływa na zdrowie i jak przygotować go w domu?
Studentka Dietetyki oraz Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Żywność jest moją pasją. W wolnych chwilach lubię eksperymentować w kuchni.