Syndrom chiƄskiej restauracji. Fakt czy mit?

Avatar photo
syndrom chiƄskiej restauracji danie azjatyckie

Kuchnia chiƄska zyskaƂa popularnoƛć nie tylko w Azji, ale i na caƂym ƛwiecie. Sos sojowy, grzyby shitake czy makaron ryĆŒowy. Obecnie te produkty są dostępne w sklepach nawet w maƂych polskich miastach. Co  wspĂłlnego ma z tym syndrom chiƄskiej restauracji? Czy jest on faktycznym stanem klinicznym, czy utrwalonym mitem? Po lekturze tego artykuƂu znajdziecie odpowiedzi na powyĆŒsze pytania.

Syndrom chiƄskiej restauracji

Początek tak zwanego syndromu chiƄskiej restauracji wiÄ…ĆŒe się z ciekawą historią. Wszystko zaczęƂo się od listu opublikowanego w magazynie the New England Journal of Medicine w 1968 roku. Autorem byƂ doktor Kwok, ktĂłry opisaƂ w nim szereg powtarzających się objawĂłw. DotyczyƂy one uczucia drętwienia z tyƂu szyi, ktĂłre promieniowaƂo do rąk i wzdƂuĆŒ plecĂłw. TowarzyszyƂo temu ogĂłlne zmęczenie oraz koƂatanie serca.

WĂłwczas przypuszczano, ĆŒe przyczyną jest chiƄskie wino uĆŒywane do gotowania, sĂłd lub glutaminian sodu. Zanotowano wtedy dodatkowo 6 podobnych przypadkĂłw. Innymi wymienionymi symptomami byƂ bĂłl gƂowy, Ƃzawienie oczu czy omdlenia [1]. Pierwsze objawy zaobserwowano okoƂo 30 minut od spoĆŒycia posiƂku w restauracji z kuchnią chiƄską. Efekt utrzymywaƂ się do dwĂłch godzin [2].

Jaki jest mechanizm powstawania objawĂłw

Zaproponowano kilka przyczyn powodujących objawy opisywanego syndromu. Jednak ĆŒadna z nich nie zostaƂa udowodniona. ZauwaĆŒono, ĆŒe symptomy przypominają te, ktĂłre pojawiają się po podaniu acetylocholiny. Natomiast glutaminian moĆŒe zostać przeksztaƂcony do acetylocholiny w wyniku rĂłĆŒnych reakcji biochemicznych.

Stwierdzono takĆŒe, ĆŒe objawy związane z tym syndromem podobne są do bĂłlu w gĂłrnym odcinku przeƂyku. Z tego powodu zasugerowano, ĆŒe mogą być przejawem podraĆŒnienia przeƂyku.

Kolejną wskazywaną przyczyną jest podwyĆŒszone stÄ™ĆŒenie poziomu sodu w surowicy. Takie zjawisko zaobserwowano po zjedzeniu dania z chiƄskiej restauracji, ktĂłre zawieraƂo duĆŒe iloƛci sodu.

Co ciekawe, zasugerowano rĂłwnieĆŒ, ĆŒe powstanie objawĂłw wynika z niedoboru witaminy B6 [2].

Glutaminian sodu

Glutaminian sodu (E621) to powszechnie stosowany dodatek do ĆŒywnoƛci [3]. Popularnoƛć tego skƂadnika wynika ze szczegĂłlnych wƂaƛciwoƛci. Mowa o piątym podstawowym smaku, czyli umami. Jego rolą jest wzmocnienie smaku i zwiększenie smakowitoƛci produktu. Glutaminian sodu naturalnie występuje w produktach wysokobiaƂkowych jak mięso czy ryby. Ponadto, moĆŒna znaleĆșć go w niektĂłrych serach, jak roquefort i parmezan. Występuje teĆŒ w pomidorach, grzybach i brokuƂach [4].

Obecnie glutaminian sodu otrzymuje się w wyniku fermentacji skrobi, buraka cukrowego, trzciny cukrowej lub melasy. Glutaminian sodu to sĂłl kwasu glutaminowego, czyli jednego z aminokwasĂłw. Kwas glutaminowy jest obecny zarĂłwno w organizmie ludzkim, jak i niektĂłrych produktach spoĆŒywczych [5].

glutaminian sodu e621
Glutamian Sodu E621 wykorzystywany jest chętnie w daniach kuchni azjatyckiej
(Zdjęcie: Greanggrai Hommalai / 123RF)

Jaka jest dozwolona dawka glutaminianu sodu?

Glutaminian sodu zawarty jest w niektĂłrych wspomnianych wyĆŒej produktach. Ponadto jest dodawany do wielu produktĂłw przetworzonych. Oceniono, ĆŒe jego ƛrednie spoĆŒycie w rozwiniętych krajach europejskich wynosi 0,3 – 1 g/dzieƄ [4]. Natomiast w krajach azjatyckich rĂłwna się ƛrednio 1,2-1,7 g. ChociaĆŒ moĆŒe ono sięgać nawet 4 g [6]. 

100 g typowej potrawy w chiƄskiej restauracji zawiera od 10 do 1500 mg glutaminianu sodu. Parmezan zawiera go ƛrednio 1200 mg na 100 g. Natomiast paczkowana kieƂbasa lub przyprawy od 20 do 1900 mg na 100 g [6].

Ustalono, ĆŒe dzienne dozwolone spoĆŒycie glutaminianu sodu to 30 mg/kg masy ciaƂa [4].

Czy spoĆŒywanie glutaminianu sodu jest bezpieczne?

Dodatek glutaminianu sodu do ĆŒywnoƛci budzi wiele kontrowersji wƛrĂłd konsumentĂłw. Organizacje nadzorujące bezpieczeƄstwo ĆŒywnoƛci uznają spoĆŒycie glutaminianu sodu za nieszkodliwe dla zdrowia [4].

Niejednoznaczne wyniki

Zbadano zaleĆŒnoƛć między spoĆŒyciem glutaminianu sodu i bĂłlem gƂowy. Grupa badawcza spoĆŒyƂa wraz z jedzeniem od 1,5 g do 3 g glutaminianu sodu. Objawy w tej grupie i grupie kontrolnej nie rĂłĆŒniƂy się od siebie. Nie wykazano, ĆŒeby glutaminian sodu wywoƂywaƂ typowe objawy syndromu kuchni chiƄskiej [7].

Zobacz rĂłwnieĆŒ
dietetyk

Wyniki innego badania sugerują, ĆŒe duĆŒe dawki glutaminianu sodu podane bez jedzenia mogą wywoƂywać więcej objawĂłw niĆŒ placebo. DotyczyƂo to osĂłb, ktĂłre wczeƛniej uwaĆŒaƂy, ĆŒe reagują niekorzystnie na ten dodatek do ĆŒywnoƛci.

Aczkolwiek nie zaobserwowano powaĆŒnych i utrzymujących się objawĂłw po podaniu glutaminianu sodu. Dodatkowo częstotliwoƛć reakcji byƂa niska. Co waĆŒniejsze, zgƂoszone odpowiedzi byƂy niespĂłjne [2].

WƛrĂłd objawĂłw syndromu chiƄskiej restauracji zgƂaszanych uczucia drętwienie z tyƂu szyi, promieniujące do rąk i wzdƂuĆŒ plecĂłw, bĂłl gƂowy, Ƃzawienie oczu
(Zdjęcie: Josep Suria / 123RF)

Istnieją badania sugerujące, ĆŒe spoĆŒycie powyĆŒej 3 g glutaminianu sodu moĆŒe wywoƂywać objawy syndromu kuchni chiƄskiej. Niemniej jednak dotyczy to spoĆŒycia go na pusty ĆŒoƂądek bez pokarmu [1]. Objawy zauwaĆŒono po podaniu dawki glutaminianu sodu znacznie wyĆŒszej niĆŒ standardowo obecnej w diecie zachodniej. Ponadto, spoĆŒycie powyĆŒej 3 gram glutaminianu sodu naraz bez poĆŒywienia jest normalnie maƂo prawdopodobne [5].

Efekt placebo?

Zbadano rĂłwnieĆŒ grupę osĂłb, ktĂłra twierdziƂa, ĆŒe wykazuje nadwraĆŒliwoƛć na glutaminian sodu. Podano im 200 ml napoju cytrynowego z dodatkiem 5 g glutaminianu sodu. W tej grupie częstotliwoƛć objawĂłw bĂłlu gƂowy po wypiciu pƂynu byƂa częstsza. NaleĆŒy wziąć pod uwagę, ĆŒe osoby te byƂy nastawione na moĆŒliwą niekorzystną reakcję [7].

W innym doƛwiadczeniu obserwowano dwie grupy: otrzymujące glutaminianu sodu i placebo. Po interwencji zapytano uczestnikĂłw, czy doƛwiadczyli ktĂłregoƛ z objawĂłw syndromu kuchni chiƄskiej. Taka sugestia mogƂa skƂonić ich do odczuwania symptomĂłw, ktĂłrych wczeƛniej nie zauwaĆŒali [6].

Werdykt

Tak zwany syndrom chiƄskiej restauracji to utrwalony mit. Glutaminian sodu to najczęƛciej wskazywana przyczyna występowania objawĂłw. Jest to dodatek do ĆŒywnoƛci, ktĂłry budzi wiele kontrowersji. W ƛwietle aktualnych dowodĂłw nie moĆŒna stwierdzić, ĆŒe glutaminian sodu powoduje objawy opisywanego syndromu [1]. Wiele przeprowadzonych badaƄ jest niejednoznacznych. Dodatkowo efekt placebo jest istotnym czynnikiem zaburzającym wyniki częƛci z doƛwiadczeƄ.

Przypisy:

  1. Williams, A. N., & Woessner, K. M. (2009). Monosodium glutamate “allergy”: menace or myth? Clinical and Experimental Allergy : Journal of the British Society for Allergy and Clinical Immunology, 39(5), 640–646. https://doi.org/10.1111/j.1365-2222.2009.03221.x
  2. Geha, R. S., Beiser, A., Ren, C., Patterson, R., Greenberger, P. A., Grammer, L. C., Ditto, A. M., Harris, K. E., Shaughnessy, M. A., Yarnold, P. R., Corren, J., & Saxon, A. (2000). Review of Alleged Reaction to Monosodium Glutamate and Outcome of a Multicenter Double-Blind Placebo-Controlled Study. The Journal of Nutrition, 130(4), 1058S-1062S. https://doi.org/10.1093/jn/130.4.1058S
  3. van den Berg, N. W. E., Neefs, J., Berger, W. R., Baalman, S. W. E., Meulendijks, E., Kawasaki, M., Kemper, E. M., Piersma, F. R., Veldkamp, M. W., Wesselink, R., Krul, S. P. J., & de Groot, J. R. (2017). Can we spice up our Christmas dinner? : Busting the myth of the “Chinese restaurant syndrome.” Netherlands Heart Journal : Monthly Journal of the Netherlands Society of Cardiology and the Netherlands Heart Foundation, 25(12), 664–668. https://doi.org/10.1007/s12471-017-1053-5
  4. Zanfirescu, A., Ungurianu, A., Tsatsakis, A. M., Nițulescu, G. M., Kouretas, D., Veskoukis, A., Tsoukalas, D., Engin, A. B., Aschner, M., & Margină, D. (2019). A review of the alleged health hazards of monosodium glutamate. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 18(4), 1111–1134. https://doi.org/10.1111/1541-4337.12448
  5. https://www.fda.gov/food/food-additives-petitions/questions-and-answers-monosodium-glutamate-msg
  6. Freeman, M. (2006). Reconsidering the effects of monosodium glutamate: a literature review. Journal of the American Academy of Nurse Practitioners, 18(10), 482–486. https://doi.org/10.1111/j.1745-7599.2006.00160.x
  7. Obayashi, Y., & Nagamura, Y. (2016). Does monosodium glutamate really cause headache? : a systematic review of human studies. The Journal of Headache and Pain, 17, 54. https://doi.org/10.1186/s10194-016-0639-4