Talerz zamiast Piramidy? Szykują się zmiany w zaleceniach IŻŻ/PZH

Avatar photo
talerz zamiast piramidy

UWAGA: Talerz został opublikowany w trakcie Kongresu Żywieniowego – więcej informacji tutaj: LINK

Od kilku lat, zwykle na początku roku, Instytut Żywności i Żywienia wprowadzał nowe wytyczne, co do przekazywania informacji dotyczących zasad prawidłowego żywienia w postaci piramidy żywieniowej.

Ewolucja piramidy żywienia

Pierwsza nowelizacja miała miejsce już w 2009 roku, następne zaś w latach 2016 (kiedy opublikowano piramidę osób dorosłych oraz dzieci i młodzieży) i 2018 (kiedy to opracowano po raz pierwszy piramidę dla osób starszych). Ostatnia nowelizacja miała miejsce w 2019 roku kiedy to skorygowano zalecenia przedstawione w piramidzie dla dzieci i młodzieży, zmieniając również jej nazwę, które obecnie brzmi: Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży.

Co ma ulec zmianie?

Z doniesień prasowych (opublikowanych 02.01.2020 r. na łamach Dziennik Gazeta Prawna) wynika, że Instytut Żywności i Żywienia przygotowuje prawdziwą rewolucję w sposobie przedstawiania zasad prawidłowego żywienia.

Jak informuje szef instytutu, Grzegorz Juszczyk, opracowywane zmiany będą bazowały na doświadczeniach krajów takich jak Francja, gdzie obowiązują tzw. schody do zdrowia, a także USA i Kanady gdzie od wielu lat obowiązującym schematem jest talerz (MyPlate).

To właśnie rozwiązanie zza oceanu jest najbardziej prawdopodobnym wzorcem. Co skłoniło IŻŻ do zmiany obecnych zaleceń? Jak podaje jego dyrektor – chęć uczytelnienia przekazu i jego uproszczenie. W obecnej formie część konsumentów może czuć się zagubiona przy wyborze produktów prozdrowotnych oraz komponowaniu prawidłowej diety.

Prostota

Ponadto do obecnie obowiązującej piramidy uwzględnione jest 10 zasad prawidłowego żywienia, na które część konsumentów nie zwraca uwagi. Jak zapowiada IŻŻ nowe zalecenia mają także uwzględnić aktualne dane naukowe dotyczące obecnych nawyków żywieniowych Polaków.

Nowe zalecenia będą wiązały się z wymianą dotychczasowych treści edukacyjnych zamieszczonych w podręcznikach, książkach i materiałach informacyjnych, jednak daje to szansę na częstsze poruszanie tematyki związanej z zasadami prawidłowego żywienia w mediach i lepsze zapoznanie konsumentów z tym ważnym aspektem życia.