Test: Bilansowanie Diet Roślinnych

Results

Brawo, bardzo dobry wynik!

Mogło być lepiej, ale w każdej chwili możesz wrócić do materiałów dostępnych w Klubie!

#1. Weganizm to sposób żywienia, który:

Weganizm – jedna z najbardziej radykalnych diet wegetariańskich – wyklucza spożycie wszystkich produktów odzwierzęcych, w tym: mięsa ssaków, drobiu, ryb, nabiału, jaj,miodu.

#2. Według stanowiska Akademii Żywienia i Dietetyki z 2016 roku

Melina V, Craig W, Levin S. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets. J Acad Nutr Diet. 2016 Dec;116(12):1970-1980. doi: 10.1016/j.jand.2016.09.025. PMID: 27886704.

#3. W badaniach, u osób będących na dietach wegetariańskich, w tym wegańskiej, obserwuje się:

W badaniach obserwuje się wyższe spożycie błonnika wśród osób będących na dietach wegetariańskich, w tym wegańskich. Wysokie spożycie błonnika niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych, z drugiej strony, należy pamiętać o tym, że błonnik pokarmowy spożywany w dużej ilości zmniejsza absorpcję niektórych składników.

#4. Czy do wysokobiałkowej diety roślinnej warto włączyć odżywkę białkową?

Roślinne diety wysokobiałkowe są nieco trudniejsze do zbilansowania od tradycyjnych, warto tedy wesprzeć się roślinnymi odżywkami białkowymi. Stosując odżywkę białkową możemy podnieść ten makroskładnik w diecie bez większego wzrostu węglowodanów jak np. przy zastosowaniu strączków.

#5. Kwasy tłuszczowe EPA i DHA:

Zaleca się, aby dzienne łączne spożycie kwasów EPA i DHA wynosiło nie mniej niż 250 mg. Najskuteczniejszą drogą do pokrycia tego zapotrzebowania przez wegan jest suplementacja. Roślinnym produktem zawierającym te kwasy jest olej z mikroalg morskich.

#6. Źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie roślinnej jest:

#7. Najbardziej specyficzny marker niedoboru B12 to:

Holotranskobalamina odpowiada za transport kobalaminy do wszystkich komórek. Jej oznaczenie we krwi pozwala wychwycić niedobór witaminy B12 już na wczesnym etapie, zanim będzieto widoczne w badaniu poziomu całkowitej kobalaminy w surowicy.

#8. Aktywne formy witaminy B12 znajdziemy w:

Roślinne produkty jak np. fermentowana soja, spirulina czy nori zawierają pseudokobalaminę, której ludzki organizm nie wykorzystuje.

#9. Najlepsze źródła cynku w diecie roślinnej to:

#10. Fityniany ograniczają biodostępność cynku w diecie roślinnej. Jak zwiększymy jego przyswajalność?

Biodostępność cynku w diecie roślinnej jest ograniczana przez fityniany obecne w roślinach strączkowych czy zbożach. Można jednak na to wpływać, na przykład poprzez namaczanie, kiełkowanie czy fermentowanie. Przyswajalność cynku zwiększy również dodatekcebuli, czosnku, białka, kwas cytrynowy i kwas jabłkowy.

#11. Weganin z niedoborem żelaza powinien:

Witamina C wpływa na lepsze przyswajanie żelaza hemowego i niehemowego. Dlatego należy zawsze pamiętać o dodatku do posiłku produktów bogatych w witaminę C, takich jak np. owoc dzikiej róży, kiwi, brokuły, truskawki, natka pietruszki czy czerwona papryka. Dodatek cebuli i czosnku do posiłku zwiększa przyswajalność żelaza. Herbata i źródła wapnia spożywane do posiłku bogatego w żelazo, zmniejszą jego biodostępność.

#12. Najlepsze źródła wapnia w diecie roślinnej to:

#13. Jaki napój roślinny będzie najbardziej zbliżony pod względem wartości odżywczych do mleka krowiego?

Napój sojowy ma tyle samo białka, korzystny profil aminokwasów i nieco mniej kalorii niż mleko.

#14. Jakie badania powinien zalecić dietetyk pacjentowi na diecie wegańskiej?

Dietetycy nie mają pozwolenia na kierowanie pacjenta na badania i stawianie diagnozy napodstawie wyników. Warto, aby weganin udał się do lekarza po skierowanie na rozszerzone badania wcelu skontrolowania ewentualnych niedoborów. Przydatne będą badania podstawowe jak morfologia,lipidogram, TSH, ft3, ft4, próby wątrobowe, glukoza na czczo, ewentualnie insulina na czczo, poziom ferrytyny, witaminy D, czyli badanie 25(OH)D oraz poziom witaminy B12.

#15. Jakie zagrożenia pod względem psychodietetycznym może nieść ze sobą weganizm?

#16. Najlepszym, roślinnym zamiennikiem jajka pod względem wartości odżywczych będzie:

W świecie roślin nie ma jednego produktu, który zawierałby te same składniki, które zawiera jajko. Aby pokryć zapotrzebowanie na składniki, których dostarcza jajko, należy stosować różnorodną dietę roślinna, uwzględniając odpowiednie komponowanie posiłków, łączenie produktów i ewentualną suplementację.

#17. Wskaż zdanie prawdziwe:

Głównym składnikiem roślinnych alternatyw serów jest najczęściej olej kokosowy,a więc NKT. Często jest ich nawet więcej, niż w tradycyjnym serze żółtym. W jadłospisie wegańskim mogą pojawiać się gotowe zamienniki serów, ale nie będą niezbędnym źródłem składników odżywczych, a raczej posłużą do celów smakowych. Roślinne alternatywy serów są najczęściej niefortyfikowane wapniem.

#18. O podaż jakich składników w diecie powinniśmy zadbać, kiedy wykluczamy z diety mięso?

Wykluczając z diety mięso, pozbywamy się źródła żelaza, witaminy B12 i białka. Należy pokryć zapotrzebowanie na te składniki ze źródeł roślinnych, a witaminę B12 suplementować. Mięso może też dostarczać NKT, ale wykluczenie ich z diety jest korzystne dlaorganizmu

#19. Oznaczenie całkowitej witaminy B12 w surowicy to badanie, które:

Kiedy spożywamy produkty zawierające nieaktywne analogi kobalaminy występujące w roślinach (np. spirulinę, nori), badanie może wykazać poziom prawidłowy, a jednocześnie w organizmie może występować deficyt, gdyż nie wiadomo, ile jest formą aktywną

#20. Wskaż zdanie prawdziwe na temat żelaza

Żelazo niehemowe występuje w produktach roślinnych i zwierzęcych. Żelazo hemowe jestlepiej przyswajalne niż niehemowe. Stosowanie preparatów żelaza profilaktycznie, bez potrzeby lub wnadmiernej dawce może przynieść szkodliwe skutki. Mogą wystąpić bóle brzucha, zaparcia, biegunki

Finish