Witamina B2. Ryboflawina – normy, źródła i funkcje w organizmie
Witaminy są związkami niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa ,,vita”- czyli życie. Związki te nie stanowią źródła energii ani nie są materiałem budulcowym. Jednak ich obecność w organizmie jest konieczna do utrzymania pełni zdrowia. Niektóre z nich w niewielkich ilościach są syntezowane w organizmie człowieka. Jak np.: witamina B1, B6 czy witamina K. W literaturze widnieje podział witamin na te, które są rozpuszczalne w tłuszczach oraz w wodzie. Do tych drugich należą: witamina B1, B2, B6, B12, C, PP, biotyna, kwas foliowy, kwas pantotenowy. Kluczowe jest dostarczenie odpowiednich ilości tych substancji wraz z pożywieniem. [1]. W niniejszym artykule postaram się przybliżyć charakterystykę witaminy B2 (ryboflawiny).
Spis treści:
- Czym jest witamina B2 – ryboflawina?
- Rola w organizmie
- Źródła witaminy B2 w diecie
- Normy
- Niedobory
- Nadmiar
- Suplementy
- Podsumowanie
- Bibliografia
Czym jest witamina B2, czyli ryboflawina?
Ryboflawina (inaczej witamina B2) została po raz pierwszy wyizolowana z serwatki mlecznej w 1879 roku. Dostała wtedy nazwę ,,laktochrom”, ,,witamina G”.[2] W żywności występuje w postaci 3 związków. W formie wolnej i w postaci dwóch czynnych pochodnych- FAD i FMN. [3] Ryboflawina pełni w organizmie wiele funkcji.
Rola w organizmie
Witamina B2 jest niezbędna do prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmów. Odpowiada za np. naprawę DNA, syntezę kwasów tłuszczowych, aminokwasów, kwasu foliowego. [2] Bierze udział w metabolizmie tłuszczów, białek i węglowodanów. Pośredniczy także w wytwarzaniu energii. Aktywuje oraz produkuje glutation, czyli związek o silnych właściwościach przeciwutleniających.
🔎 Przegląd badań [7] wykazał, że ryboflawina odgrywa kluczową rolę w regulacji metabolizmu energetycznego poprzez aktywację głównych szlaków metabolicznych i utrzymanie homeostazy energetycznej. Witamina B2 działa jako kofaktor enzymatyczny, wspierając metabolizm lipidów, białek i węglowodanów. Jednocześnie wyniki sugerują, że niedobór ryboflawiny może zaburzać metabolizm energetyczny, podczas gdy jej suplementacja może poprawiać funkcje metaboliczne.
Odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku (chroni przed zaćmą). Wpływa na układ nerwowy, odpornościowy oraz kondycję skóry. [1]. Ryboflawina współuczestniczy w metabolizmie niacyny oraz witaminy B6. Jest prekursorem niezbędnych koenzymów. Koenzymy pochodzące z ryboflawiny są określane jako flawokoenzymy, a enzymy wymagające flawokoenzymów to flawoproteiny. [2]
Ryboflawina musi być stale dostarczana wraz z pożywieniem. Wchłanianie tego związku zachodzi w jelicie cienkim. Około 1/3 ogólnoustrojowych zapasów tej witaminy gromadzi się w wątrobie. A jej wydalanie jest związane z działaniem hormonów tarczycy [1]. Odpowiadają one za zwiększanie przemiany tej witaminy w formę koenzymów.
Koenzymy – drobne cząstki wchodzące w skład enzymów. Ich prekursorami są zazwyczaj witaminy.
Źródła w diecie. W jakich produktach jest witamina B2?
Ryboflawina znajduje się w podrobach zwierząt, takich jak wątroba, nerki i serce. Źródłem ryboflawiny jest mleko, produkty mleczne (sery twarogowe, podpuszczkowe dojrzewające) oraz jaja. Występuje także w warzywach, orzechach, roślinach strączkowych i zielonych liściach.
Spośród warzyw dobrym źródłem tej witaminy są: brokuł (0,7 mg/100 g), groszek zielony (0,6 mg/100 g) czy szpinak (2,4 mg/100 g). [3] Biodostępność witaminy B2 z warzyw według badań wynosi 63,9% [5 – przyp. redakcji]. Najbogatszymi źródłami tej witaminy są drożdże spożywcze, drożdże piwne i wątroba cielęca. Migdały, kiełki pszenicy są również dobrymi źródłami ryboflawiny. [2]
Ryboflawina jest powszechnie dodawana do żywności jako barwnik. (E101). Nadaje ona produktom żółtego zabarwienia. [3]
Witamina B2 jest wydalana z organizmu głównie z moczem. W niewielkich ilościach także wraz z żółcią i potem. By określić stan odżywienia organizmu tą witaminą, bada się współczynnik aktywności reduktazy glutationowej w erytrocytach. [1]
Normy
Zapotrzebowanie na ryboflawinę zależy od wielu czynników. Między innymi od wieku, płci i stanu fizjologicznego. Instytut Żywności i Żywienia opracował normy dla populacji Polski. Normy na ryboflawinę zostały ustalone na poziomie średniego zapotrzebowania (EAR), zalecanego spożycia (RDA) i wystarczającego spożycia (AI). Wartości przedstawia tabela.
Ryboflawina jest stabilna termicznie. Długotrwałe wystawienie na działanie światła może zniszczyć dostępność tego związku. Nie jest znana jej toksyczność, gdyż w wysokich dawkach jest wydalana z moczem. [2]
Niedobory witaminy B2
Niedobór ryboflawiny, nazywany jest ariboflawinozą. Powoduje cheilozę (spierzchnięcie i pękanie warg) oraz ból języka. [2] Objawy niedoborów występują po długim okresie niskiego spożycia witaminy B2. Charakteryzują się zapaleniem kącików ust, złuszczaniem naskórka, zapaleniem języka, łojotokowym zapaleniem skóry, zaczerwienieniem i suchością spojówek.
Mogą także powodować dysfunkcję układu nerwowego czy endokrynnego. [3] Zwykle niedobór ryboflawiny występuje w połączeniu z uogólnionym niedoborem witamin z grupy B. Ryboflawina jest fotowrażliwa. U osób leczonych z użyciem światła (noworodki z żółtaczką noworodków, osoby z chorobami skóry) obserwuje się spadek jej poziomu w organizmie. [3].
Niedobór jest również powiązany z nocną ślepotą, nadwrażliwością na światło, zaćmą, migrenami, łagodną niedokrwistością i zmęczeniem / depresją. [2]
Witamina B2 odgrywa także rolę w zapewnieniu absorpcji żelaza z żywności. Jest to istotne przede wszystkim u osób, które są zagrożone niedoborem żelaza oraz wynikającą z niego anemią. Większość przypadków tego typu dotyczy krajów rozwijających się, jednak badacze wskazują, że może także odgrywać rolę w społeczeństwach zachodnich [6] – przyp. redakcji
Kto jest narażony na niedobór ryboflawiny?
Grupy osób z wyższym ryzykiem niskiego spożycia/niedoboru ryboflawiny to:
- kobiety w ciąży / karmiące piersią i niemowlęta. Ciąża wymaga większego spożycia ryboflawiny. Jeśli matka w czasie ciąży ma niedobór witaminy B2, dziecko prawdopodobnie także urodzi się z niedoborem tego składnika,
- seniorzy – z wiekiem rośnie zapotrzebowanie na ryboflawinę na skutek zmniejszonej efektywności jej wchłaniania przez komórki jelit.
- sportowcy – niektóre badania podają, że energiczne ćwiczenia mogą zmniejszać ilość ryboflawiny z powodu jej zużywania w szlakach metabolicznych.
- osoby z zaburzeniami odżywiania, stosujący ograniczoną, restrykcyjną dietę
- alkoholicy
- chorzy na nowotwory złośliwe
Niektóre leki mogą zmniejszać skuteczność ryboflawiny. Zalicza się do nich leki przeciwcukrzycowe, przeciw psychotyczne, przeciwmalaryczne, środki chemioterapeutyczne [2].
Nadmiar witaminy B2
Maksimum wchłanianej ryboflawiny z przewodu pokarmowego wynosi 25 mg. Z większych dawek wchłaniane jest tylko 50%. Nie stwierdzono objawów nadmiernego spożycia ryboflawiny. Nawet wysokie dawki stosowane przez dłuższy czas, nie spowodowały istotnych objawów. [1]
Suplementacja
Suplementacja witaminą B2 na ogół nie jest konieczna. Ryboflawina jest dostatecznie dostępna w prawidłowo zbilansowanej diecie. Zespół do Spraw Suplementów Diety Rady Sanitarno-Epidemiologicznej określił maksymalną ilość ryboflawiny w dziennej porcji suplementu. Wartość wynosi 40 mg i dedykowana jest dla osób dorosłych. [3].
Zagrożenie przedawkowania suplementacji jest małe, z uwagi na ograniczoną możliwość wchłaniania witaminy B2 z przewodu pokarmowego. Doustna suplementacja samej ryboflawiny jest słabo wchłaniana. Sugeruje się, że dostępne jest tylko 15% dawki. [2]
Terapie z wykorzystaniem suplementów witaminy B2
Zaćma
Witamina B2 może być wykorzystana w terapii zaćmy. W badaniu klinicznym z grupą kontrolną stwierdzono zmniejszenie o 33%- 51% ryzyka zaćmy związanej z wiekiem u mężczyzn i kobiet. Spożywali oni 1,6 do 2,2 mg ryboflawiny na dobę. [2]
Migrena
W randomizowanym badaniu z grupą placebo oceniano wpływ ryboflawiny na wystąpienie migrenowych bólów głowy. Jedna grupa badanych przyjmowała ryboflawinę w dawce 400 mg na dobę przez 3 miesiące. Suplementacja ryboflawiny była korzystniejsza niż placebo. U suplementujących odnotowano zmniejszenie częstotliwości ataków i liczby dni z bólem głowy. Największe znaczenie statystyczne stwierdzono w trzecim miesiącu leczenia. Sugerowałoby to, że długotrwałe stosowanie może być najbardziej skuteczne. [2]
Nowotwory
Kilka badań wskazuje, że niedobór ryboflawiny hamuje wzrost guza u zwierząt doświadczalnych i prawdopodobnie także u ludzi. Nie ma wystarczających badań, by potwierdzić tę tezę. Ryboflawina wpływa na wchłanianie leków chemioterapeutycznych (metotreksatu) przez komórki nowotworowe.
Wydaje się, że u pacjentów onkologicznych wątroba nie posiada pewnych mechanizmów regulujących metabolizm ryboflawiny. Odnotowano u nich większe stężenie pochodnych form witaminy B2. W przeciwieństwie do tego, stężenie wolnej ryboflawiny jest znacznie obniżone. Wpływ suplementacji na rozwój nowotworu wymaga jednak wciąż badań. [4]
Podsumowanie
Ryboflawina jest kluczową substancją niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niedobór tego składnika może powodować szerokie spektrum dolegliwości.
Zwykle niedobór witaminy B2 jest częścią uogólnionego niedoboru witamin z grupy B. Duża dawka ryboflawiny (400 mg / dobę) ma pewien korzystny wpływ przeciwdziałający rozwojowi zaćmy związanej z wiekiem i migrenowym bólom głowy.
Zagrożenie nadmiarem ryboflawiny jest małe. Zwiększone zapotrzebowanie na ten związek występuje w okresach: intensywnego wzrostu, wysiłku, w ciąży, laktacji. Prawidłowo skomponowana dieta, z reguły jest doborowa w witaminę B2. Jadłospis bogaty np. w pełnoziarniste produkty zbożowe, zielone warzywa, nabiał doskonale spełni dzienną zalecaną wartość ryboflawiny.
Bibliografia:
- Gawęcki J., Hryniewiecki L. (red.): Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, PWN, Warszawa 1998
- Buehler, B. A. (2011). Vitamin B2: Riboflavin. Journal of Evidence-Based Complementary & Alternative Medicine, 16(2), 88–90.
- Mirosław Jarosz, Ewa Rychlik, Katarzyna Stoś, Jadwiga Charzewska, 2020 Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie
- Richard S. Rivlin Department of Medicine, Francis Delafleld and Presbyterian Hospitals, and Institute of Human Nutrition, Columbia University College of Physicians and Surgeons, New York, CANCER RESEARCH 33, 1977-1986, September 197, ,,Riboflavin and Cancer: A Review’’.
- Demir, B., Gürbüz, M., Çatak, J., Uğur, H., Duman, E., Beceren, Y., & Yaman, M. (2022). In vitro bioaccessibility of vitamins B1, B2, and B3 from various vegetables. Food Chemistry, 133944.
- Aljaadi, A. M., Devlin, A. M., & Green, T. J. (2022). Riboflavin intake and status and relationship to anemia. Nutrition reviews, nuac043. Advance online publication. https://doi.org/10.1093/nutrit/nuac043
- da Silva-Araújo ER, Toscano AE, Silva PBP, Pereira Dos Santos Junior J, Gouveia HJCB, da Silva MM, Souza VDS, de Freitas Silva SR, Manhães-de-Castro R. Effects of deficiency or supplementation of riboflavin on energy metabolism: a systematic review with preclinical studies. Nutr Rev. 2024 May 8:nuae041. doi: 10.1093/nutrit/nuae041. Epub ahead of print. PMID: 38719205.
- Data pierwotnej publikacji: 18.06.2021
- Data ostatniej aktualizacji o wyniki badań: 7.11.2024
Dietetycy.org.pl » Smart Shopping » Składniki odżywcze » Witamina B2. Ryboflawina – normy, źródła i funkcje w organizmie
Studentka dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Członek Studenckiego Koła Naukowego ,,Medycyny Stylu Życia”. Zainteresowania - dieta roślinna, psychodietetyka, wpływ sposobu odżywiania i stylu życia na ryzyko wystąpienia chorób