Ziemniaki | Typy | Do czego mogą być stosowane?

ZiemniakiChociaż ziemniaki są w Polsce jednym z bardziej popularnych produktów, często spotykanych na naszych stołach, to trzeba pamiętać, że ziemniak ziemniakowi nierówny. Istnieją różne jego typy, nadające się na różne potrawy – istnieją również liczne przetwory wykorzystujące ziemniaki.

Ziemniaki a zdrowie

Wbrew obiegowej opinii ziemniaki są produktami niskoenergetycznymi (nie są tuczące). Kaloryczności nabierają przez różnego typu okrasy, omasty, jak skrawki czy masło. Ziemniaki zawierają sporą ilość witaminy C i choć jej zawartość w 100 gramach produktu nie jest duża (nie może się równać chociażby z cytrusami) – to dzięki temu, że spożywamy ich dość dużo – to stanowią ważne źródło tej witaminy.

Osoby starsze, które mają problemy z gryzieniem surówek, owoców na skutek utraty uzębienia czy też czują dyskomfort trawienny po spożyciu surowych warzyw i owoców (wzdęcia, zgaga) ograniczają spożycie tych grup produktów, co uszczupla pobranie witaminy C. Dlatego tak ważne w diecie osób starszych jest uzupełnienie tych braków przez zastąpienie ich ziemniakami, będącymi miękkim, łatwostrawnym źródłem tej witaminy.

Typy ziemniaków

Na rynku dostępnych jest wiele typów ziemniaków. Między innymi:

  • Sałatkowy – charakteryzują się zwięzłym miąższem, nie rozpadają się także przy ugotowaniu, zawierają dużo wody
  • Ogólnoużytkowy – Po ugotowaniu mogą pękać na powierzchni, mają bardzo szerokie zastosowanie
  • Mączysty – są suche, zawierają dużo skrobii, mogą się rozpadać po ugotowaniu, nadają się bardzo dobrze na przetwory (placki, pyzy, puree)

Ze względu na barwę w sklepach można również spotkać ziemniaki:

  • Żółty
  • Biały
  • O różowej skórce

Interesujące jest, że Polska jest podzielona pod względem upodobań kolorystyki ziemniaka – w jednych rejonach odmiana żółta traktowana jest za pastewną, w innych to biała jest uważaną za odmianę opasową.

Różne przetwory ziemniaczane

Ziemniaki oprócz bezpośredniego przygotowania do jedzenia wykorzystuje się również do przygotowania:

  • Wyroby z suszu – puree, kluski, pyzy
  • Chipsy
  • Mrożone wyroby mączno-ziemniaczane (kluski, kopytka, knedle z owocami)
  • Mrożone frytki (przygotowuje się z mączystych ziemniaków)
  • Mąka ziemniaczana – wykorzystywana do kisieli, zagęszczenia zup i ciast, jako półprodukt do przetworów ziemniaczanych
  • Syrop skrobiowy – ciastkarstwo, wyrób masy karmelowej, produkcja glukozy i spirytusu

Przeczytaj również:

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Redaktor Dietetycy.org.pl

  • Kasia

    O typach ziemniaka w Polsce słyszy się stosunkowo mało, a szkoda bo typy kulinarne są bardzo istotne w gotowaniu. Każdy nadaje się do czegoś innego :) Warto je poznać i stosować w kuchni :)

  • Anastasia

    To u mnie z tymi regionalizmami chyba na opak – bo nie wiem o tym ziemniakowym rasizmie. Chyba, że środek Polski jest w tym względzie neutralny…

Udostępnienia