Znajomość zdrowego jedzenia nie przekłada się na zdrowe odżywianie
Przeprowadzone równolegle badanie wśród Francuzów oraz Kanadyjczyków i Amerykanów wskazuje, że te dwie ostatnie grupy miały o wiele mniej problemów z odpowiedzią na pytania dotyczące odżywiania, zawartości tłuszczu w każdym z produktów żywnościowych.
Podczas gdy Francuzi w 43% odpowiadali „nie wiem”, wśród Amerykanów ten odsetek wynosił zaledwie 4% a u Kanadyjczyków z Quebec – 12%. Przewaga ukazała się również pod względem udzielonych niecelnych odpowiedzi – odpowiednio 17%, 9%, 6%.
Badanie przeprowadzano na grupie 300 osób.
Oznaczać to może przede wszystkim, że znajomość faktów z zakresu żywienia nie musi być równoznaczne z nawykiem zdrowego odżywiania – gdy weźmiemy pod uwagę, że odsetkiem osób z nadwagą i otyłością Amerykanie znacznie przewyższają Francuzów.
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Znajomość zdrowego jedzenia nie przekłada się na zdrowe odżywianie