66 pomysłów na pracę po dietetyce
Dietetyka i nauki o żywieniu dają duże pole do rozwoju. Dietetyk to zawód przyszłości. Daje on bardzo dużo możliwości, z czym zgadzają się sami nasi dietetycy. Zadaliśmy dietetykom i studentom dietetyki pytanie „gdzie może pracować dietetyk?”. Zebraliśmy cały ogrom odpowiedzi, które mogą być dla młodych adeptów dietetyki inspiracją.
Świadczą o tym, że świat po dietetyce nie zamyka się w czterech ścianach gabinetu. Na absolwentów kierunku czeka cała gama możliwości. Oto niektóre z nich.
Obecne oferty pracy w dietetyce znajdziecie tutaj: https://dietetycy.org.pl/praca-dla-dietetyka/
66 pomysły na pracę po dietetyce
Poradnie dietetyczne i nie tylko
1. Dietetyk we własnym gabinecie
2. Praca w poradni dietetycznej (czyli standard)
3. Tajemniczy klient w poradniach dietetycznych
4. Gabinet nutrigenomiki
Catering i gastronomia
5. W firmie cateringowej (układanie jadłospisów dla chorych i odchudzających się)
6. Dział żywieniowy cateringu obsługującego sektor „offshore” (platformy wiertnicze, statki itp.)
7. Kreator menu w restauracjach ze zdrowym żywieniem
Dziennikarstwo
8. Wydawnictwa naukowe i czasopisma (jako specjalista od żywienia)
9. Własny program telewizyjny, radiowy poświęcony tematyce zdrowego odżywiania i psychologii odżywiania.
10. Blogi i portale internetowe. Umieszczanie oryginalnych artykułów na temat dietetyki (jeśli chcesz zabłysnąć w tym światku – koniecznie zobacz, jak dołączyć do grona autorów dietetycy.org.pl i publikować artykuły)
11. Działalność w social media (influencer) – youtuber, tiktoker, instagramer
12. Copywriter dla firm spożywczych stawiających na zdrowe żywienie w swoich kanałach społecznościowych
13. Redaktor portalu lub pisma o tematyce kulinarnej, zdrowotnej lub sportowej
Instytucje publiczne, komercyjne i społeczne
14. Domy opieki społecznej
15. NASA – organizacja i planowanie żywienia astronautów w warunkach kosmosu z uwzględnieniem zapotrzebowania kalorycznego i odżywczego, przechowywania i przygotowania posiłków w warunkach wypraw kosmicznych
16. W strukturach WHO – stanowiska doradcze związane z problemami niedożywienia i głodu w krajach Trzeciego świata
17. W instytucjach zajmujących się problematyką żywienia (Polskie Stowarzyszenie Dietetyków, Akademia Gerber)
18. W bazach wojskowych misji pokojowych – planowanie posiłków dla żołnierzy
19. Więzienia
20. Stowarzyszenia zajmujące się edukacją kulinarną, propagowaniem dobrego jedzenia
21. Korporacje – praca w biurach jako dietetyk dla pracowników, coaching i wsparcie
22. Szkoły i przedszkola jako intendent
23. Agencja hostess i modelek
24. Sklepy, supermarkety, dyskonty – tworzenie działów ze zdrową żywnością, propozycje ekspozycji, propozycje potraw
Instytucje medyczne
25. Kuchnie szpitalne (szczególnie przy przygotowaniu, układaniu potraw dla pacjentów wymagających specjalnej diety)
26. Hospicja (zespół żywieniowy)
27. Sanatoria
28. Poradnia psychologiczna (psychodietetyka)
29. Ośrodki walki z zaburzeniami odżywiania
30. Przychodnie ginekologiczne – jako doradca żywienia kobiet w ciąży i w okresie laktacji
31. Klinika leczenia niepłodności
32. Szkoły rodzenia
33. Kliniki chirurgii plastycznej
34. W poradni zdrowia (np. chorób metabolicznych)
35. W ośrodku zajmującym się wykrywaniem i leczeniem alergii (jak dostarczyć organizmowi niezbędnych składników w przypadku wykluczenia z diety np. nabiału)
36. Praca w oddziale i poradni leczenia uzależnień (w tym problemy związane z otyłością, kompulsywnego objadania się)
37. Praca w oddziałach onkologicznych i tworzenie grup wsparcia dla chorych i ich rodzin, edukując jak zdrowe odżywianie może pozytywnie wpłynąć na zdrowie chorego.
Produkcja żywności
38. Technologia produkcji żywności – zakłady produkujące jedzenie
39. Doradca ds żywienia w placówkach zajmujących się lecznictwem żywieniowym, produkujących np preparaty początkowe do żywienia niemowląt i następne dla dzieci, czy produkty o specjalnym przeznaczeniu żywieniowym
40. Przedstawiciel handlowy w firmach związanych z żywnością, żywieniem zbiorowym, preparatami odchudzającymi, odżywczymi i suplementami
41. Firmy zajmujące się badaniami i produkcją suplementów diety
Dzieci i edukacja
42. Osobisty dietetyk niemowlaka – prowadzenie planu rozszerzania diety niemowlaka, zapoznawanie dziecka i mamy z nowymi smakami i potrawami. Przygotowanie z mamą dań i dopasowanie smaków do preferencji dziecka.
43. Placówki opiekuńczo-wychowawcze dla dzieci
44. Przedszkola dla dzieci z dietą wegetariańską i innymi specjalnymi wymaganiami żywieniowymi
45. W szkołach (coraz więcej dzieci ma nadwagę)
46. Organizowanie imprez dla dzieci z uwzględnieniem zdrowego jedzenia i rozpowszechniania wśród dzieci zdrowych nawyków żywieniowych. (np.urodziny, kinderbal, z programem zabaw, gier i atrakcji nastawionych na zdrowy styl życia)
47. Organizacja zdrowych wakacji: czasu wolnego dla dzieci i młodzieży
Nauka
48. W laboratorium. Badania naukowe, dotyczące wpływu jedzenia na różne aspekty życia
49. Uczelnie wyższe i instytuty zajmujące się badaniami nad żywieniem populacji
Sport i uroda
50. Kluby sportowe (zwykłe i juniorskie)
51. Współpraca z reprezentacją i kadrą olimpijską
52. Centrum Zdrowia i Urody, Wellness i SPA
53. W klubie fitness
54. Ośrodki przygotowujące sportowców do udziału w zawodach sportowych – poradnictwo, układanie diety, ewentualny dobór suplementacji
Szkolenia i promocja zdrowego żywienia
55. Własna szkoła zdrowego gotowania (dla dzieci, dla dorosłych)
56. Wykładowca, szkoleniowiec z zakresu zdrowego żywienia
57. Indywidualny konsultant (diet coach). Osobisty, dyspozycyjny doradca ludzi show-biznesu, polityki
58. Dietetyczny telefon zaufania. Pogotowie żywieniowe poprzez infolinię
59. Trener personalny, promotor zdrowego żywienia
60. Konsultacje podczas tworzenia gier, aplikacji o zdrowym odżywianiu
61. Doradca planowania budżetu żywieniowego rodziny, podający gotową listę produktów najtańszych i odpowiadających pod względem jakości rodzinie(biuro doradcze)
Przedsiębiorczość
62. Sklep ze zdrową żywnością
63. Doradca, sprzedawca w sklepach z żywnością ekologiczną, suplementami i odżywkami, preparatami specjalnego przeznaczenia żywieniowego
64. Gabinet medycyny naturalnej
65. Własne przedsiębiorstwo planujące osobiste metamorfozy
66. Otwarcie sieci sklepików szkolnych ze zdrową żywnością
Dietetycy.org.pl » Zawód dietetyk » 66 pomysłów na pracę po dietetyce