Dieta Garstkowa | Dieta Dr Anny Lewitt

Avatar photo
dieta garstkowa

Autorką diety garstkowej jest Polka – dr n. med. Anna Lewitt. Swój tytuł uzyskała na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Niektórzy czytelnicy mogli mieć z nią do czynienia, o ile mieli przyjemność czytać bestsellerowy tytuł „jedzenie to leczenie”. Najnowsza publikacja to „Dieta Garstkowa. 140 przepisów na zdrowie”. Jak sama nazwa wskazuje w książce znajduje się sto czterdzieści przepisów na różne pory dnia zgodne z dietą garstkową. To czym autorka zachęca już od samej okładki to fakt, że użyte składniki są łatwo dostępne na naszym, polskim rynku oraz, że są szybkie do przygotowania (15-30 minut). Na czym więc sama dieta garstkowa polega?

Dieta Garstkowa

Dieta garstkowa jest skierowana do tych, którzy za dużo jedzą i w praktyce główna porada polega na tym, żeby ograniczyć jego ilość – prostą zasadą jest aby jeść pięć razy dziennie. Taki posiłek w diecie garstkowej składa się z trzech elementów – białka zwierzęcego, węglowodanów złożonych oraz owoców lub warzyw. Każdy taki element zawiera tyle tylko ile mieści się w dłoni (czyli w garści właśnie).

Clue i zaletą tej diety jest to, że nie zmienia się diametralnie sposobu odżywiania – gotujemy mniej więcej to samo, tylko jemy odpowiednio mniejszą ilość jedzenia.

Zapewne niektórzy już się uśmiechają myśląc o tym, że przecież hamburger i kremówka też zmieszczą się łatwo w dłoni – otóż niestety odradza się jedzenie niezdrowe – w tym zawierające dużo soli i cukru. Raczej skupiamy się na tym, co jest uznawane za zdrowe i pełnowartościowe. To przyspieszy proces odchudzania.

Dieta wbrew temu, co może się z początku wydawać – dla niektórych oznaczać może restrykcyjne ograniczenie jedzenia , ponieważ zazwyczaj taka ilość jest mniejsza od tego, co jedli do tej pory. Warto więc zawsze przed podjęciem diety zasięgnąć opinii swojego lekarza lub kwalifikowanego dietetyka.

A oto film z samą autorką tłumaczącą zasady diety garstkowej:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zfqi8a6jVTs[/youtube]