60 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych – Laurent Chevallier [RECENZJA]

Tytuł: 60 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych
Autor: Laurent Chevallier
Rok wydania: 2015 (wydanie II)
Wydawnictwo: Elsevier Urban&Partner
Ilość stron: 384

Książka “60 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych” jest tym rodzajem podręcznika, który dobrze jest mieć w swojej biblioteczce niezależnie od tego czy jest się na studiach czy prowadzi gabinet dietetyczny.

Wiele dostępnych podręczników obowiązujących studentów przedstawia problematykę żywienia osób chorych w bardzo drobiazgowy sposób do tego stopnia, że czytelnik gubi się w ogromie informacji. Opracowania te skupiają się przede wszystkim na dokładnej charakterystyce konkretnej jednostki chorobowej zaś kwestie żywieniowe są często potraktowane dość ogólnikowo.

Książka 60 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych przeznaczona jest dla osób znających objawy i przebieg konkretnych schorzeń i poszukujących syntetycznego zestawienia postępowania dietetycznego u chorych.

Autor zebrał 60 najpopularniejszych stanów chorobowych wymagających dietoterapii. Znaleźć tu można zalecenia żywieniowe, które wielokrotnie omawiane były w programie studiów między innymi przy rozpoznanej cukrzycy, otyłości, nadciśnieniu, zaparciach, celiakii, hiperlipidemii, kamicach żółciowej i nerkowej czy alergiach pokarmowych i osteoporozie. W opracowaniu znalazły się także zalecenia dietetyczne, z którymi praktycy spotykają się nieco rzadziej jak chociażby te w przeroście prostaty, depresji, odleżynach, trądziku, impotencji, wodobrzuszu, stwardnieniu rozsianym czy owrzodzeniu żylnym.

“Zaciekawiły mnie rozdziały dotyczące żywienia u osób rzucających palenie, a także pracujących w nietypowych godzinach, bo z tymi problemami dość często zgłaszają się pacjenci.”

Zaciekawiły mnie rozdziały dotyczące żywienia u osób rzucających palenie, a także pracujących w nietypowych godzinach, bo z tymi problemami dość często zgłaszają się pacjenci.

Każdy rozdział stworzony został w bardzo przejrzystym, przystępny dla czytelnika schemacie. W pierwszej części zawarto syntetyczne postępowanie dietetyczne stosowane w poszczególnych chorobach, w dalszej zaś zalecenia żywieniowe zebrane w punktach – a dla ułatwienia orientacji w treści wytłuszczono najistotniejsze informacje. W opracowaniu znalazły się wypunktowane wskazówki praktyczne dla pacjenta opisane w przystępny sposób – użyte sformułowania są przystępne nawet dla laików z dziedziny dietetyki i medycyny. Dla osób zainteresowanych patofizjologią opisywanych schorzeń autor umieścił stosowne informacje poparte aktualnymi źródłami piśmiennictwa.

W książce „60 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych” znalazły się 24 przydatne aneksy. Informacje w nich zawarte zebrane zostały w punktach i tabelach stąd wystarczy jedno spojrzenie i czytelnik może odświeżyć wiadomości z zakresu miar domowych, średnich wartości kalorycznych najpopularniejszych produktów spożywczych, rodzajów kwasów tłuszczowych zawartych w różnych olejach roślinnych, produktów o najwyższej zawartości soli, błonnika. Przydatne informacje zebrano w tabelach dotyczących zawartości składników odżywczych w poszczególnych grupach produktów żywnościowych czy popularnych dodatków do żywności. Moją uwagę zwrócił 22 aneks dotyczący unikania ekspozycji na niektóre produkty chemiczne – bardzo praktyczne zalecenia pomagające zadbać o zdrowie, o których wciąż zbyt mało informacji w mediach.

Książkę „60 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych” poleciłabym osobom chcącym odświeżyć wiadomości z zakresu dietoterapii niektórych schorzeń, nie mającym czasu na wertowanie opasłych tomów. Fachowa lektura godna polecenia dla osób lubiących syntetyczne, przejrzyste opracowania.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Redaktor Naczelna Dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia