Cykoria — niezwykła roślina. Właściwości i wartości odżywcze
Robiąc zakupy, zapewne mnóstwo ludzi przechodzi obojętnie obok cykorii. Niektórzy być może zastanawiają się co to za roślina, jak smakuje, co można z niej zrobić… A jest to niezwykła roślina, choć o charakterystycznym gorzkim posmaku. Cykoria (Cichorium intybus L.) to wieloletnie zioło z rodzaju Cichorium, rodzina Asteraceae, uprawiane na całym świecie. [1] Spożywanie tej niepozornej rośliny jest korzystne dla naszego zdrowia. Ma ona szereg właściwości prozdrowotnych — uspokajające, przeciwzapalne czy przeciwnowotworowe. [1] Zawiera liczne składniki mineralne, takie jak na przykład fosfor, potas czy magnez. Jej zakres zastosowań jest szeroki. Znajdziemy ją w domowej kuchni, w przemyśle spożywczym czy kosmetycznym. Ze względu na piękne, niebieskie kwiaty cykorię podróżnik możemy spotkać w ogrodach skalnych. [12]
Odmiany oraz uprawa cykorii
Znane są następujące rodzaje cykorii — szeroko rozpowszechnione, choć niedoceniane rośliny warzywne. [12,13,14]
- cykoria podróżnik
- korzeniowa biała
- korzeniowa czerwona — radicchio [16]
- cykoria endywia
- eskariola – o liściach gładkich.
- kędzierzawa – o karbowanych, postrzępionych liściach [17,18]
Cykorie korzeniowe oraz endywię można kupić w sklepie. Uprawiane są one w okresie wiosennym i jesiennym. [15]
Świeża cykoria korzeniowa biała ma jasny kolor, a liście ściśle do siebie przylegają. Wynika to z faktu, że uprawia się ją bez dostępu do światła, związując liście sznurkiem. Na skutek tego na zewnątrz mają one bardziej gorzkawy smak niż te wewnątrz. Cykoria staje się gorzka pod wpływem światła, a smak ten zawdzięcza obecności inuliny. Dlatego w dobrych sklepach tacki z cykoriami są nakrywane, aby nie padało na nie światło i na to należy zwracać uwagę. Wybieramy jak najjaśniejsze główki, tylko brzeg może być żółty. Unikamy zielonych, ponieważ są niesmaczne.
Historycznie cykoria była uprawiana przez starożytnych Egipcjan do celów leczniczych. [2] Dziś cykoria jest uprawiana na całym świecie. Głównie w rejonach o klimacie umiarkowanym i półpustynnym takich jak Europa, środkowa Azja, północna Afryka, wschodnie USA oraz Australia. [1,2]
Wartości odżywcze cykorii
Skład odżywczy cykorii surowej (Cichorium intybus L.) na 100 g świeżej masy [1]
Składnik odżywczy Ilość Woda 94,52g Wartość energetyczna 17 kcal Białko 0,9g Tłuszcz 0,1g Węglowodany 4g Błonnik pokarmowy 3,1g Ca (wapń) 19mg Fe (żelazo) 0,24mg Mg (magnez) 10mg P (fosfor) 26mg K (potas) 211mg Na (sód) 2mg Zn (cynk) 0,16mg Cu (miedź) 0,051mg Mn (mangan) 0,1mg Se (selen) 0,2 μg Witamina C 2,8mg Tiamina 0,062mg Ryboflawina 0,027mg Niacyna 0,16mg Kwas pantotenowy 0,145mg Witamina B6 0,042mg
Właściwości prozdrowotne cykorii
Cykoria posiada wiele właściwości prozdrowotnych dla naszego organizmu takich jak:
- działanie hepatoprotekcyjne (chroniące wątrobę)
- przeciwzapalne,
- antyoksydacyjne (przeciwutleniające),
- uspokajające,
- immunologiczne,
- sercowo-naczyniowe,
- hipolipidemiczne (obniżające poziom lipidów w surowicy),
- przeciwcukrzycowe,
- przeciwnowotworowe,
- gastroochronne (chroni przewód pokarmowy)
- przeciwdrobnoustrojowe,
- przeciwbakteryjne,
- przeciwrobacze
- przeciwpasożytnicze. [1]
Zastosowanie cykorii
Korzenie i liście cykorii mają wiele zastosowań.
Korzenie są doskonałym źródłem inuliny (rozpuszczalny w wodzie polisacharyd należący do grupy niestrawnych węglowodanów zwanych fruktanami). [1,7] Są one często suszone i prażone, aby służyć jako substytut kawy. Młode i delikatne są gotowane i spożywane jako warzywo. Sproszkowane znajdują również zastosowanie w skutecznym zastępowaniu mąki pszennej (10%) i tłuszczu (25%). Stosowane są w produkcji krakersów po usunięciu goryczy poprzez moczenie ich w wodzie lub roztworze kwasu cytrynowego.
Zbadano również zastosowanie ekstraktów z korzenia cykorii (1,2 i 3%) w jogurcie ze względu na prozdrowotne działanie inuliny z cykorii oraz jej zdolność do tworzenia kremowych emulsji z wodnym płynem. Wysuszony ekstrakt (2–6%) został wprowadzony do masy jogurtowo-lodowej z zamiarem obniżenia kosztów produkcji poprzez zastąpienie składników mlecznych innymi tanimi alternatywami, takimi jak inulina i maślanka.
Poprzez zwiększenie ilości suszonego ekstraktu z korzenia cykorii w preparacie jogurtowo-lodowym, zwiększyła się konsystencja produktu oraz walory smakowe, a zmniejszyła się szybkość topnienia lodu.
Liście mogą być spożywane jako warzywo lub stanowią paszę dla przeżuwaczy. [2]
Włókna z cykorii włączono również do kiełbas w celu zastąpienia tłuszczu. Spowodowało to, że dodatek błonnika cykorii istotnie obniżył wilgotność, tłuszcz, twardość i pH kiełbas. [1]
Cykoria w kuchni
Cykoria może mieć wiele zastosowań w kuchni. Od sałatek po zapiekane cykorie z różnorodnymi farszami np. z kaszy jaglanej (jest ona bogata na przykład w żelazo, cynk, potas, witaminy z grupy B [9]). Proste zastosowania cykorii w kuchni domowej:
Łódeczki z cykorii i kaszą jaglaną:
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 1 pierś z kurczaka mała
- 5 pomidorów suszonych
- 5 rzodkiewek
- 1 kawałek ogórka zielonego
- 1 kawałek papryki czerwonej i pomarańczowej
- 3 cykorie
- natka pietruszki, szczypiorek
- sól, pieprz
- papryka wędzona
- 1/2 łyżeczki bazylii i oregano
- oliwa z suszonych pomidorów
- olej do smażenia
Pierś z kurczaka posypujemy solą, pieprzem, papryką wędzoną, bazylią, oregano i odstawiamy na godzinę do lodówki. Kaszę jaglaną płuczemy na sitku pod zimną wodą i przekładamy do garnka. Zalewamy 2/3 szklanki wody i gotujemy, aż kasza wchłonie wodę. Odstawiamy na 40 minut pod koc, żeby doszła. Pierś z kurczaka smażymy na oleju z dwóch stron. Usmażoną kroimy w paseczki.
Końcówki cykorii odcinamy i oddzielamy liście, tworząc łódeczki. Do przestudzonej kaszy, dodajemy pokrojoną rzodkiewkę, ogórka, papryki, natkę, szczypior, pomidory suszone. Doprawiamy solą, pieprzem. Dolewamy oliwę z pomidorów suszonych, do której wsypaliśmy bazylię i oregano. Farsz wykładamy do łódeczek i dodajemy kawałki kurczaka.
Sałatka z cykorii z jabłkiem:
- 3 cykorie
- 3 małe jabłka
- Sok z połówki cytryny
- Kilka łyżeczek oliwy
- 2 łyżki śmietany
- ½ łyżeczki imbiru
- Drobno pokrojone orzechy włoskie do dekoracji
- Sól, pieprz
Cykorię kroimy na paseczki, jabłka ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Sos: łączymy sok z cytryny z oliwą, dodajemy 2 łyżki śmietany, imbir, sól, pieprz. Polewamy cykorię i jabłka sosem, posypujemy orzechami.
Smacznego!
„Kawa” z cykorii
„Kawa” z cykorii to napój o gorzkim i lekko słodkim smaku oraz aromacie pikantno-pieprzowym i słodko-karmelowym. Czysty napar z cykorii nie zawiera kofeiny. Oznacza to, że jest on w naturalny sposób „kawą” bezkofeinową. Pierwsze użycie cykorii jako substytutu kawy lub zmieszanie jej z nią nie jest znane. Stała się ona popularna w epoce napoleońskiej (ok. 1808) z powodu dużego niedoboru prawdziwej kawy. W Stanach Zjednoczonych praktyka spożywania „kawy” z cykorii rozpoczęła się w Luizjanie, kiedy unijna blokada morska odcięła port w Nowym Orleanie, co spowodowało niedobór tego produktu. [2]
Inulina z cykorii
Korzeń cykorii jest jednym z głównych naturalnych źródeł inuliny, która wspiera wzrost mikroflory jelitowej. Inulina to rozpuszczalny w wodzie polisacharyd z grupy niestrawnych węglowodanów zwanych fruktanami.
Fruktany to polimery fruktozy, które są węglowodanami o długim łańcuchu, składającym się z 2–60 cząsteczek fruktozy z końcową cząsteczką glukozy. [1,7] Są one obecne w znacznych ilościach w kilku jadalnych owocach i warzywach (pszenica, cebula, banan, czosnek i por). Szacuje się, że średnie dzienne spożycie inuliny wynosi od 1 do 4 g w Stanach Zjednoczonych. W Europie ta wartość wynosi od 3 do 11 g. Inulina i oligofruktoza z cykorii są oficjalnie uznawane za naturalne składniki żywności. Są klasyfikowane jako błonnik pokarmowy w prawie wszystkich krajach europejskich. [7]
Wiele badań dotyczących inuliny zapewniło o korzyściach zdrowotnych, takich jak:
- regulacja stężenia lipidów we krwi (cholesterol LDL i triacyloglicerol),
- pozytywny wpływ na zaparcia,
- działanie bifidogenne z bakteriami w okrężnicy,
- zmniejszenie ryzyka wielu chorób przewodu pokarmowego (wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Leśniowskiego-Crohna, rak okrężnicy),
- zwiększanie wchłaniania składników mineralnych (zwłaszcza Ca, Mg i Fe),
- regulacja apetytu poprzez wpływ na hormony przewodu pokarmowego,
- działanie immunomodulujące,
- działanie hamujące nowotwory,
- działanie przeciwcukrzycowe,
- działanie antyhepatotoksyczne
- aktywność antyoksydacyjna [1,6,7]
Inulina jest najczęściej stosowana w żywności jako niskokaloryczny słodzik, substytut tłuszczu i wpływa na zmiany konsystencji. Stosuje się ją również w celu zwiększenia zawartości błonnika pokarmowego, poprawy wartości technologicznej i sensorycznej produktów. [1]
Inulina występuje jako stabilizator emulsyjnych form kosmetyków i detergentów oraz jako podłoże do zasypek i pudrów. Może także warunkować ochronę skóry i śluzówek przed drobnoustrojami patogennymi. Jest to możliwe dzięki jej właściwościom prebiotycznym tj. zachowanie właściwej flory bakteryjnej. [8]
Podsumowanie
Warto dowiedzieć się więcej o cykorii. Ta mało okazała roślina, dzięki swoim licznym prozdrowotnym właściwościom może stać się wartościowym elementem naszej diety i wzbogacać przygotowywane potrawy. Zawiera szereg składników mineralnych. Wśród nich znajdziemy potas, fosfor, wapń, witaminę C czy inulinę. Wszystko to wpływa pozytywnie na nasze zdrowie. Warto tej niepozornej roślinie dać szansę i wprowadzić ją do jadłospisu.
Bibliografia:
- Jelena Perović, Vesna Tumbas Šaponjac, Jovana Kojić, Jelena Krulj, Diego A. Moreno, Cristina García-Viguera, Marija Bodroža-Solarov, Nebojša Ilić, Chicory (Cichorium intybus L.) as a food ingredient – Nutritional composition, bioactivity, safety, and health claims: A review, Food Chemistry, Volume 336, 2021, 127676, ISSN 0308-8146,
- Tiandan Wu and Keith R. Cadwallader Journal of Agricultural and Food Chemistry 2019 67 (50), 13848-13859 DOI: 10.1021/acs.jafc.9b00776
- Migliorini, A.A., Piroski, C.S., Daniel, T.G., Cruz, T.M., Escher, G.B., Vieira do Carmo, M.A., Azevedo, L., Marques, M.B., Granato, D. and Rosso, N.D. (2019), Red Chicory (Cichorium intybus) Extract Rich in Anthocyanins: Chemical Stability, Antioxidant Activity, and Antiproliferative Activity In Vitro. Journal of Food Science, 84: 990-1001.
- Antonio Alfonzo, Raimondo Gaglio, Alessandro Miceli, Nicola Francesca, Rosalia Di Gerlando, Giancarlo Moschetti, Luca Settanni, Shelf life evaluation of fresh-cut red chicory subjected to different minimal processes, Food Microbiology, Volume 73, 2018, Pages 298-304, ISSN 0740-0020,
- D’evoli L, Morroni F, Lombardi-Boccia G, et al. Red chicory (Cichorium intybus L. cultivar) as a potential source of antioxidant anthocyanins for intestinal health. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. 2013; 2013:704310. DOI: 10.1155/2013/704310.
- Raylene A Reimer, Adriana Soto-Vaca, Alissa C Nicolucci, Shyamchand Mayengbam, Heekuk Park, Karen L Madsen, Ravi Menon, Elaine E Vaughan, Effect of chicory inulin-type fructan–containing snack bars on the human gut microbiota in low dietary fiber consumers in a randomized crossover trial, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 111, Issue 6, June 2020, Pages 1286–1296
- Marcel B Roberfroid, Chicory fructooligosaccharides and the gastrointestinal tract, Nutrition, Volume 16, Issues 7–8, 2000, Pages 677-679, ISSN 0899-9007,
- Kiełtyka-Dadasiewicz, A., Sawicka, B., Krochmal-Marczak, B., & Bienia, B. (2014). Inulina jako produkt spożywczy, paszowy, farmaceutyczny, kosmetyczny i energetyczny. w domowej produkcji żywności. Analiza na przykładzie wybranej gminy…………. 43 Romuald Zabrocki: Konsument na rynku produktów innowacyjnych………………. 53 Małgorzata Lotko: Zagrożenia zawodowe pracowników wiedzy związane z techniczną organizacją stanowiska pracy ze względu na dział organizacji…….. 63 Joanna K. Banach, Ryszard Żywica, Iwona U. Zadroga, Katarzyna Staniewska, 18.
- Vinoth A, Ravindhran R. Biofortification in Millets: A Sustainable Approach for Nutritional Security. Frontiers in Plant Science. 2017;8:29. DOI: 10.3389/fpls.2017.00029.
- Amer AM. Antimicrobial Effects of Egyptian Local Chicory, Cichorium endivia subsp. pumilum. International Journal of Microbiology. 2018;2018:6475072. DOI: 10.1155/2018/6475072.
- Zbigniew Mirek, Halina Piękoś-Mirkowa, Adam Zając, Maria Zając: Flowering plants and pteridophytes of Poland. A checklist. Krytyczna lista roślin naczyniowych Polski. Instytut Botaniki PAN im. Władysława Szafera w Krakowie, 2002. ISBN 83-85444-83-1.
- Roger Philips, Martyn Rix: The Botanical Garden. Vol. 2. Perennials and annuals. London: Macmillan, 2002, s. 337. ISBN 0-333-74890-5.
- Zhu Shi, Norbert Kilian: Cichorium Linnaeus. W: Flora of China [on-line]. eFloras.org. [dostęp 2020-11-26].
- David J. Mabberley: Mabberley’s Plant-Book. Cambridge University Press, 2017, s. 202. ISBN 978-1-107-11502-6.
- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Katedra Roślin Warzywnych i Leczniczych Mariola Nowecka Plonowanie i jakość endywii (Cichorium endivia L.), cykorii liściowej (Cichorium intybus L. var. Foliosum Bisch.) oraz sałaty listkowej (Lactuca sativa L. var. crispa L.) w uprawie polowej
- Germplasm Resources Information Network (GRIN)
- Michael A. Ruggiero i inni, A Higher Level Classification of All Living Organisms, „PLOS ONE”, 10 (4), 2015, 0119248,
- Peter F. Stevens, Angiosperm Phylogeny Website, Missouri Botanical Garden, 2001
Dietetycy.org.pl » Żywność » Zioła i przyprawy » Cykoria — niezwykła roślina. Właściwości i wartości odżywcze
Studentka pierwszego roku dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Lubię poznawać nowe smaki oraz potrawy, a w wolnych chwilach odpoczywam nad polskim morzem.