Dieta naszych praprzodków

owcaWiele uwagi poświęcamy obecnie temu aby dieta była pełna, bogata w witaminy, minerały, zróżnicowana. Często mówi się, że kiedyś ludzie jadali lepiej, zdrowiej. Niektóre modne diety takie jak dieta paleo sięgają wręcz jako wzór do pradawnych czasów. Jak faktycznie wyglądała dieta naszych praprzodków i czy warto się na niej wzorować? Odpowiedzi na to pytanie poszukiwała w 1000 pozostawionych, brudnych naczyń w Wielkiej Brytanii grupa archeologów pod przewodnictwem profesora Richarda Eversheda z University of Bristol oraz Cardiff University.

Same początki ludzkości to jak wiemy z kart historii myślistwo, rybołówstwo i zbieractwo. Przodkowie Brytyjczyków bardzo chętnie łowili ryby, skorupiaki, polowali na dziką zwierzynę.

Gdy jednak już potrafili poradzić sobie z hodowlą krów i owiec od razu bardzo chętnie swoje menu wypełnili produktami mlecznymi – była to pierwsza alternatywa łatwego pozyskania energetycznego jedzenia bez potrzeby długotrwałych polowań. Co ciekawe (a co niekoniecznie było pozytywne pod kątem zróżnicowania źródeł żywności) ta łatwość spowodowała, że rybołówstwo zostało zarzucone około 6 tysięcy lat temu. Po tym okresie przez długi czas brak było resztek ryb na terenie, który z konsumpcją ryb bardzo się kojarzy.

Kiedy ryby wróciły na talerze Wielkiej Brytanii? Okazuje się, że zaczęły się pojawiać dopiero w epoce żelaza, na masową skalę wróciły dopiero wraz z najazdami Wikingów kilka tysięcy lat później. Tym samym tradycje jedzenia ryb wcale nie mają w Wielkiej Brytanii tak głębokich korzeni.

Źródło: bristol.ac.uk

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia