Dieta Sirt na cztery pory roku. Agata Lewandowska [Recenzja]

Avatar photo

Agata Lewandowska jest jedną z popularniejszych autorek książek przepisowych ostatnich lat. Do tej pory na koncie tej autorki jest już 16 pozycji wydawniczych, w tym niedawno recenzowana u nas „dieta zdrowych jelit„. W tym roku pani Lewandowska wydała kolejną książkę, dotyczącą szeroko omawianej w mediach diety SIRT – „Dieta SIRT na cztery pory roku”.

Tytułowe sirtuiny, to grupa białek enzymatycznych mających zdolność wyciszania określonych genów, tzw. genów starzenia.

Tytuł: Dieta SIRT na cztery pory roku
Autor: Agata Lewandowska
Wydawnictwo: RM
Ilość stron: 264
Rok wydania: 2020
\

Sirtuiny, czyli co?

Aktywność ich zaś wiązana jest z rozwojem miażdżycy, chorobą Alzheimera, chorobą Parkinsona. Białka te aktywują tzw. geny długowieczności, przez co stanowią ważny obiekt zainteresowania badaczy. Sirtuiny występują zarówno w komórkach ludzkich, jak i u większości organizmów od drożdży, przez rośliny po kręgowce.

Wykazano, że niektóre substancje mogą pobudzać wydzielanie sirtuin. Te zaś biorą udział w reakcjach biochemicznych, korzystnie wpływając na przemiany metaboliczne. Należy wyraźnie zaznaczyć, że sirtuiny nie są wykorzystywane w leczeniu chorób, ponieważ nie zostały jeszcze na tyle poznane.

Naukowcy wskazują jednak, że dieta bogata w związki polifenolowe, z ujemnym bilansem energetycznym, pobudza organizm do wydzielania sirtuin, co może korzystnie wpływać na zdrowie na wielu płaszczyznach.

Jak działa dieta sirtuinowa

Dieta sirtuinowa zakłada dwie fazy, każda podzielona na dwa etapy. Na początku jej twórcy zalecają restrykcyjną, trwającą 3 dni dietę. Bazuje ona na sokach i jednym posiłku sirtuinowym. Łączna dobowa energetyczność w tym etapie jest na poziomie 1000 kcal. W kolejnych dniach kaloryczność diety utrzymana jest na poziomie 1500 kcal.

Dzieje się to aż do wejścia w kolejny etap. Następuje ona po 7 dniach od rozpoczęcia tego planu żywieniowego. Na tym etapie nie ma już restrykcji energetycznych. Wdrażany jest natomiast plan żywieniowy.

Książka „Dieta Sirt na cztery pory roku”

Założenia diety

Autorka we wstępnych rozdziałach „Diety Sirt na cztery pory roku” wymieniła typy rekomendowanych produktów o najwyższym potencjale aktywującym sirtuiny. Wśród nich znalazły się: jarmuż, soja, truskawki, kurkuma, rukola, kakao, daktyle, gryka, oliwa, czerwone wino czy kawa.

Agata Lewandowska dokonała ciekawego zestawienia założeń diety SIRT oraz diety racjonalnej. W komentarzu podkreśliła, że dieta SIRT po pewnych modyfikacjach nie ma przeciwwskazań do stosowania na co dzień. Jednak dopiero po dostosowaniu jej do indywidualnych potrzeb konsumenta oraz pominięciu fazy z ostrą restrykcją kaloryczną.

Jako osoba przyglądająca się od dłuższego czasu rynkowi dietetycznemu, zmieniającym się modom żywieniowym, cieszę się, że autorka podeszłą do tej modnej diety w tak rozważny i racjonalny sposób.

Przepisy

W część przepisowa książki została podzielona na 4 części, odpowiadające porom roku. Wszystkie przepisy zawierają produkty zwiększające produkcje sirtuin, a zarazem, będące źródłem wartościowych składników odżywczych.

W przepisach wiosennych znalazły się różnorodne sałatki, między innymi ze szpinakiem i truskawkami, czy groszkiem i wędzonym dorszem.

Moim faworytem są zaś domowe kapary z mniszka lekarskiego. Bardzo pomysłowy sposób na wykorzystanie pączków tego powszechnie występującego zioła. Na fotografii do złudzenia przypominają prawdziwe kapary. Wiosną z pewnością wykorzystam ten przepis.

Agata Lewandowska podpowiedziała, co można przygotować z liści rzodkiewki, które najczęściej traktowane są jako odpad. Zielone części rzodkiewki świetnie sprawdzą się jako pesto. Pozostałą część tego warzywa skomponować można z pieczonym dorszem.

Zobacz również
dieta uzupełniająca

Przepisy na lato to bogactwo warzyw i świeżych owoców od smoothie owocowo-ogórkowego z kolendrą, przez pikantną zupę pomidorową aż po żółte naleśniki z jagodami na deserze sernikowym z porzeczkami.

Przepisy jesienne obfitują w śliwki, jarmuż, kapustę i orzechy. Wśród propozycji przepisowych znajdziemy gryczankę ze śliwkami, omlet z jarmużem, surówkę z czerwonej kapusty i owsiankę z orzechami i kruszonym kakao.

W zimowym menu zagoszczą liczne sałatki, zupy i koktajle na bazie herbaty i prostych dodatków. Ciekawszymi przepisami w tym rozdziale są bez wątpienia: sałatka z tofu i pistacjami, napój kurkumowy oraz ciasto czekoladowe z  orzechami.

W „Diecie Sirt na cztery pory roku” znalazło się kilkanaście przepisów doskonałych niezależnie od trwającego sezonu. Wśród nich warte uwagi są tempeh z warzywami, budyń gryczany z owocami, woda smakowa z ogórkiem czy owsianka czekoladowa z suszonymi morelami.

Podsumowanie

Przepisy zawarte w „Diecie Sirt na cztery pory roku” są niezwykle urozmaicone, sezonowe zaś składniki potrzebne do przygotowania potraw dostępne lokalnie. To bardzo duża zaleta tych przepisów, szczególnie dla osób ceniących sobie szybkość przygotowania, łatwość zaopatrzenia i prostotę wykonania smacznych dań. Książka godna uwagi dla osób szukających inspiracji przepisowych.

Osoby zainteresowane tematem mogą zajrzeć także do innych opracowań dotyczących diety SIRT:

  • Jedz i chudnij z dietą SIRT – LINK
  • Dieta SIRT – LINK