Dietetyczne Trendy 2022
Jak co roku redaktorzy dietetycy.org.pl prześledzili dla Was wątki, o których robi się coraz głośniej w świecie dietetyki. 7 z nich, które uznaliśmy za najciekawsze, prezentujemy w tym tekście. Będą one kształtować zmiany w świecie zdrowego odżywiania w najbliższych miesiącach.
Jakie trendy będą kształtować dietetyczny świat w 2022 roku?
7 trendów dietetycznych na rok 2022
1. Cateringi dietetyczne dalej rosną w siłę
Cateringi dietetyczne jako pewien substytut porady dietetycznej lub skorzystania z diety-cud biją rekordy popularności od początku pandemii. Ilość firm cateringowych rośnie jak grzyby po deszczu. Rekrutują również na potęgę (spójrzcie na listę ofert pracy – LINK!). Przeżywają zdecydowanie swoje 5 minut. Jeśli jednak myśleliście, że ten covidowy trend jest tylko tymczasowy i pacjenci wrócą do standardowych metod odchudzania – cóż… na razie nic na to nie wskazuje.
Poniższy wykres prezentuje wyszukania cateringów dietetycznych i dietetyków w Polsce. O ile pięć lat temu cateringi zbierały 15-20% tortu, obecnie jest to już około 30%.
To sprawia, że możemy się spodziewać, że ten segment rynku będzie dalej dynamicznie rósł, bądź przynajmniej utrzyma zdobytą niedawno pozycję.
2. Czarna dziura po siłowniach
Kolejnym trendem, który miał być tymczasowy, był spadek zainteresowania wizytami w siłowni oraz zajęciami fitness. Nie było to zaskoczeniem, ponieważ był to efekt lockdownu. Jednakże pomimo znoszenia restrykcji rynek ten wciąż ma poważne problemy.
Wielu trenerów próbowało przenieść się do prowadzenia zajęć online. Rynek jednak na tego typu usługę jest wciąż niszowy lub gospodarują je programy i aplikacje zagraniczne. Rok 2022 będzie wyzwaniem jak zachęcić Polaków do zorganizowanych treningów i pokonać lockdownowe rozleniwienie (czerwona linia – wyszukania siłowni w google, niebieska „fitness”).
3. Żywienie w zgodzie z planetą
Trend ten cieszy nas najbardziej. Było to dla nas bardzo miłym zaskoczeniem, że polscy dietetycy wskazali opracowaną przez specjalistów EAT-Lancet dietę planetarną w pierwszej trójce najzdrowszych diet (tu pełny ranking).
Jeśli je zaadaptujemy do swojego życia, zmiany proponowane przez ekspertów EAT-Lancet będą korzystne dla natury. W poprzednich zestawieniach trendów wskazywaliśmy już na popularność diety roślinnej, zero waste. Mamy nadzieję, że w ślad za poparciem dla diety planetarnej wśród dietetyków pójdzie też popularność wśród konsumentów.
A może okazać się to całkiem realne, ponieważ duże korporacje, jak i agencje europejskie coraz częściej dostrzegają ten problem i lobbują za rozsądną dietą.
4. Liczy się cena. Jedzenie, prepping i usługi dietetyczne
Rok 2022 będzie stał pod znakiem rozsądnego gospodarowania pieniędzmi. Nabierająca tempa inflacja, zapowiadane przez rząd rewolucje w podatku VAT na żywność, liczne zmiany w podatkach dla przedsiębiorców i osób fizycznych – to wszystko sprawi, że z jednej strony dietetycy będą musieli sami żonglować kosztami działalności (ZUS zdrowotny, zniżki, wzrost ceny wynajmu gabinetu, etc.). Z drugiej strony sam pacjent może być mniej chętny do produktów drogich, które zarekomendujemy mu w jadłospisie. Warto wziąć to pod uwagę podczas wywiadu z pacjentem, czy na pewno będzie go stać na dietę, którą chcemy mu polecić.
Istotne może być bardziej celne budowanie listy zakupów i terminu ważności produktów spożywczych – nie tylko dla fanów preppingu ;-)
5. Regulacja zawodu
Jak donosiliśmy w ostatnich dniach (LINK), nadchodzi czas, kiedy Ministerstwo Zdrowia znów wróci do tematu regulacji zawodu dietetyka. I jeśli tym razem nie spali to na panewce, czekają nas długo wyczekiwane zmiany już w I kwartale.
Szkic projektu, jaki jest obecnie dostępny na stronie rządowej, już wzbudza dużo emocji. Potrzeba rejestracji, zdobywania punktów edukacyjnych – to wszystko kwestie, które wpłyną bardzo mocno na rynek porad dietetycznych.
6. Kwercetyna, suplementy i odporność
Jeśli zastanawialiście się nad najbardziej „gorącym” suplementem i składnikiem diety nie musicie szukać dalej. Popularność kwercetyny dynamicznie wrosła (jak na poniższym wykresie). Wiele w tym zasługi dalszego poszukiwania drogi na skróty do odporności.
Jak wspominaliśmy w zeszłorocznych trendach – wciąż szukamy składników diety i suplementów, które wspomogłyby odporność. Chociaż trudno odmówić kwercetynie właściwości prozdrowotnych (szerzej w dedykowanym artykule), to ani ona, ani witamina C, ani cynk czy witamina D nie sprawią, że będziemy wirusoodporni.
Zadaniem dietetyków będzie wskazanie tego, jak naprawdę budować wysoką odporność prawidłową i zbilansowaną dietą.
7. Walka o stacjonarnego Klienta… online
Jak już wspominaliśmy rok temu, wraz z pandemią wielu dietetyków przeniosło się z poradnictwem do Internetu. Zaczęliśmy odkrywać możliwość zdalnego wykonywania pracy i teleporad.
Nie przegapcie jednak dużego obrazka: to nie tylko rewolucja w świecie dietetyków. Rok 2020 i 2021 były czasem, kiedy wiele nowych osób po raz pierwszy zakupiło coś przez Internet, odkryło możliwości porównywania ofert, rezerwacji przez Internet. Jednym słowem: runęła bariera strachu przed zakupami online.
Oznacza to, że obecnie walka o odwiedzających gabinety dietetyczne jeszcze bardziej będzie miała miejsce w Internecie. Jeśli jeszcze nie czujecie się w tym zakresie dobrze – polecamy 6 sekcję naszego darmowego kursu dla dietetyków „Pierwsze kroki w zawodzie dietetyka”.
Podsumowanie
2022 będzie na pewno rokiem, w którym będzie się działo dużo. Życzymy Wam, żebyście powyższe trendy przekuli na swoją korzyść, żeby móc w sylwestrową noc powiedzieć sobie „to był wspaniały rok!„.
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Dietetyczne Trendy 2022