Dietetyka w psychiatrii i neurologii – Lucyna Ostrowska [Red.]
Rola żywienia i jego wpływ na funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego jest tak samo istotna, jak dla reszty organizmu. Jednak tematyka żywienia i doboru właściwej diety w chorobach neurologicznych niestety jest rzadko omawiana w programie studiów dietetycznych. Stąd trzeba uzupełniać wiadomości i rozszerzać swoje spojrzenie na problemy żywieniowe osób z chorobami ośrodkowego układu nerwowego.
Tytuł: Dietetyka w psychiatrii i neurologii |
Red. naukowa: Lucyna Ostrowska |
Wydawnictwo: PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
Rok wydania: 2022 |
Ilość stron: 294 |
Dietetyka w psychiatrii i neurologii
Podręcznik „Dietetyka w psychiatrii i neurologii” powstał pod redakcją naukową profesor Lucyny Ostrowskiej. Jest to pozycja skierowana do lekarzy, dietetyków, psychologów, a także samych pacjentów i ich opiekunów. Książka zawiera praktyczne zalecenia żywieniowe dla osób z chorobą psychiczną lub neurologiczną.
Omawiane zagadnienia dotyczą żywienia w depresji, schizofrenii, chorobie Parkinsona, Alzheimera, stwardnieniu rozsianym i udarze mózgu. Autorzy omówili także dobór diety w zaburzeniach metabolicznych u osób chorych psychicznie. Czytelnicy na podstawie lektury zrozumieją jak przygotować prawidłowy jadłospis dla osób chorych psychicznie z towarzyszącymi chorobami. Wśród nich między innymi z otyłością, nadciśnieniem tętniczym, cukrzycą typu 2, a także zaburzeniami gospodarki lipidowej.
Budowa podręcznika
Każdy rozdział „Dietetyki w psychiatrii i neurologii” został zakończony jasnymi zaleceniami żywieniowymi. Dotyczą one konkretnej jednostki chorobowej oraz przykładowym dobowym jadłospisem.
W książce została szeroko opisana dieta MIND w kontekście choroby Alzheimera. Autorzy scharakteryzowali założenia tej diety oraz przedstawili jej porównanie z dietą śródziemnomorską, oraz DASH. Wyszczególnili produkty zalecane i przeciwwskazane w diecie MIND oraz ich proporcje w dobowej diecie. Analogicznie do pozostałych, rozdział ten kończony przykładowy jednodniowy jadłospisem diety MIND.
Podsumowanie
Książka „Dietetyka w psychiatrii i neurologii” to wartościowy podręcznik akademicki. Skorzystają z niego studenci ostatnich lat oraz absolwenci kierunku dietetyka, pielęgniarstwo oraz lekarskiego.
Praktykujący dietetycy znajdą tu liczne wskazówki dotyczące postępowania żywieniowego w trudnych przypadkach klinicznych. Opracowanie to będzie również docenione przez rodziny pacjentów, chcących zapewnić swoim bliskim możliwie najlepszą opiekę żywieniową.
(książka objęta patronatem dietetycy.org.pl)
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Dietetyka w psychiatrii i neurologii – Lucyna Ostrowska [Red.]
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl