W dzisiejszych czasach coraz częściej słyszymy o zachorowalności na depresję. Dlaczego? Co jest tego powodem?
🔎Według danych WHO na depresję obecnie cierpi 5% światowej populacji. Częściej dotyczy kobiet niż mężczyzn. W skrajnych przypadkach może prowadzić do prób samobójczych. Dobra informacja jest taka, że istnieją metody leczenia zarówno lekkich, jak i poważnych stanów depresyjnych [2]. Dlatego pierwszym krokiem pacjenta powinno być skontaktowanie się z dobrym specjalistą
Spis treści:
Objawy
Depresja jest chorobą ciężką do zdiagnozowania, a jej głównymi objawami są:
- Zwiększone uczucie smutku i niepokoju
- Spadek nastroju
- Zanik zainteresowania przyjemnościami
- Brak apetytu
- Zaburzenia koncentracji
Przyczyny
Co jest przyczyną depresji? Powodem może być współczesna dieta uboga w składniki odżywcze, głównie witaminy i sole mineralne – a bogata w cukier, nasycone kwasy tłuszczowe oraz nienasycone kwasy tłuszczowe typu trans i omega- 6. Innym czynnikiem wpływającym na zachorowalność na depresję jest, jeżeli ta choroba występowała bądź występuje w rodzinie.
Dieta. Leczenie żywieniowe
Kluczowe przy depresji jest leczenie psychiatryczne. Jest ono podstawą.
🔎 Prawidłowa dieta może być pomocna. Przede wszystkim należy zadbać o podaż konkretnych składników. Choć istnieje wiele badań na temat konkretnych diet i ryzyka depresji, to brak jest obecnie silnych dowodów na skuteczność konkretnych modeli żywienia [3]
🔎 Warto w tym kontekście jednak wymienić chociażby przegląd dokonany przez badaczy z polskiego UJ [5], w którym stwierdzili, że dieta śródziemnomorska ma korzystne działanie w prewencji depresji wśród osób starszych.
Jak już wcześniej wspomniałam, z depresją związane są niedobory niektórych składników odżywczych, spowodowanych nieprawidłową dietą, ubogą w warzywa i owoce, natomiast zawierająca duże ilości żywności przetworzonej. Dlatego ważne jest, aby w leczeniu żywieniowym uzupełnić te niedobory.
Możliwe niedobory
Do najczęściej występujących niedoborów należą:
Kwas foliowy
U większości chorych zaobserwowano duże niedobory tego składnika. Musimy wiedzieć, że niedobory kwasu foliowego ogranicza skuteczność farmakoterapii, a jego pogłębiający się niedobór może nasilać objawy depresji.
Kwas foliowy znajduje się głównie w: warzywa strączkowe, brokuł, szpinak, ziarna zbóż, wątroba i drożdże.
Witamina B12
Jej poziom jest często niższy u osób cierpiących na depresję. Zwiększenie jej spożycia, korzystnie wpływa na skuteczność leków antydepresyjnych. Witamina ta występuję głównie w: produktach mięsnych, nabiale i jajkach.
Witamina D
Często niedobór tej witaminy może wpływać na rozwój depresji. Źródła witaminy D to: jajka, mleko, tłuszcze roślinne, ale także promienie słoneczne.
🔎 Warto zwrócić uwagę, że witamina D jest w Polsce tą, którą należy suplementować – szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Badania wskazują [4, 8, 9], że większe stężenie witaminy D po okresie suplementacji jest związane z mniejszymi objawami depresji. Nie oznacza to jednak, że stosowanie bardzo wysokich dawek witaminy D przyniesie korzyści w leczeniu depresji – nie ma na to dowodów pomimo prowadzonych na tym polu badań [6]. Można zatem podsumować, że warto dbać o rekomendowany poziom tej witaminy na poziomie 15 µg dziennie dla osób dorosłych [7] – przyp. redakcji
Magnez
Jej poziom ma związek z wrażliwością emocjonalną. Duże ilości znajdują się w: kakao, pestkach dyni, produktach zbożowych i orzechach.
Tryptofan
Niski poziom tego pierwiastka może sprzyjać stanom depresyjnym. Jest on obecny w produktach bogatych w białko: mięso, nabiał, jaja.
Aktywność fizyczna
Oprócz diety, ważny jest również ruch np. spacery. Wpływa to dobrze na samopoczucie, a w czasie aktywności fizycznej wydzielają się endorfiny, tzw. hormony szczęścia a ćwiczenia fizyczne pozwalają zredukować napięcia, lęki i nastroje depresyjne.
Podsumowanie
Żywienie w depresji ma bardzo duży wpływ na skuteczność leczenia. Należy więc pamiętać, o systematycznym, regularnym spożywaniu posiłków. Ważna jest również różnorodność spożywania posiłków, bogatych w składniki mineralne i witaminy. Ze względu na wahania poziomu glukozy we krwi, należy unikać cukru i słodyczy, a dieta powinna mieć niski ładunek glikemiczny (IG). Produkty i niskim indeksie glikemicznym: warzywa, kasze, makaron razowy, pieczywo razowe. Działanie uspakajające ma również kozłek lekarski, lawenda wąskolistna, oraz melisa.
Bibliografia:
- Family Medicine & Primary Care Review 2014, Leczenie żywieniowe depresji, Paulina Majkutewicz i wsp.
- WHO, Depression, https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/depression, 13.09.2021
- Gianfredi, V., Dinu, M., Nucci, D., Eussen, S., Amerio, A., Schram, M. T., Schaper, N., & Odone, A. (2022). Association between dietary patterns and depression: an umbrella review of meta-analyses of observational studies and intervention trials. Nutrition reviews, nuac058. Advance online publication. https://doi.org/10.1093/nutrit/nuac058
- Kaviani, M., Nikooyeh, B., Etesam, F., Behnagh, S. J., Kangarani, H. M., Arefi, M., Yaghmaei, P., & Neyestani, T. R. (2022). Effects of vitamin D supplementation on depression and some selected pro-inflammatory biomarkers: a double-blind randomized clinical trial. BMC psychiatry, 22(1), 694. https://doi.org/10.1186/s12888-022-04305-3
- Rudzińska, A., Perera, I., Gryglewska, B., Gąsowski, J., & Piotrowicz, K. (2022). Can the Mediterranean diet decrease the risk of depression in older persons – a systematic review. Czy dieta śródziemnomorska może zmniejszać ryzyko depresji u osób w starszym wieku – przegląd systematyczny piśmiennictwa. Psychiatria polska, 1–16. Advance online publication. https://doi.org/10.12740/PP/OnlineFirst/140465
- Rahman, S. T., Waterhouse, M., Romero, B. D., Baxter, C., English, D. R., Almeida, O. P., Berk, M., Ebeling, P. R., Armstrong, B. K., McLeod, D. S. A., Hartel, G., O’Connell, R. L., Pham, H., Scott, J. G., van der Pols, J. C., Venn, A. J., Webb, P. M., Whiteman, D. C., & Neale, R. E. (2022). Effect of vitamin D supplementation on depression in older Australian adults. International journal of geriatric psychiatry, 38(1), e5847. Advance online publication. https://doi.org/10.1002/gps.5847
- Normy żywienia dla Populacji Polski 2018, IŻŻ
- Musazadeh, V., Keramati, M., Ghalichi, F., Kavyani, Z., Ghoreishi, Z., Alras, K. A., Albadawi, N., Salem, A., Albadawi, M. I., Salem, R., Abu-Zaid, A., Zarezadeh, M., & Mekary, R. A. (2022). Vitamin D protects against depression: Evidence from an umbrella meta-analysis on interventional and observational meta-analyses. Pharmacological research, 187, 106605. Advance online publication. https://doi.org/10.1016/j.phrs.2022.106605
- Srifuengfung, M., Srifuengfung, S., Pummangura, C., Pattanaseri, K., Oon-Arom, A., & Srisurapanont, M. (2023). Efficacy and acceptability of vitamin D supplements for depressed patients: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Nutrition (Burbank, Los Angeles County, Calif.), 108, 111968. Advance online publication. https://doi.org/10.1016/j.nut.2022.111968
- Data pierwotnej publikacji: 15.01.2018
- Data aktualizacji o wyniki badań: 11.02.2023
Absolwentka PWSZ w Nysie kierunek dietetyka - specjalność dietetyka kliniczna, Instruktorka Zumby fitness