Jak się odżywiać jesienią?
Kiedy przychodzi chłodniejsza pora, a dni stają się coraz krótsze, często stajemy się ospali, tracimy energię jak również stajemy się bardziej podatni na infekcje. Na zmiany pór roku nic nie poradzimy, natomiast jesień może być świetną okazją, żeby odmienić nieco swoje domowe menu i dać sobie świetny zastrzyk energii na coraz krótsze dni, żeby cieszyć się nadchodzącymi miesiącami.
Jesienna dieta nie taka straszna
To prawda, że jesienią jest już mniej owoców i warzyw ale pod żadnym pozorem z nich nie rezygnujmy! Jagody, maliny i poziomki łatwo zastąpić bogatymi w antyoksydanty jabłkami, z których zdobyciem w atrakcyjnej cenie nie powinno być teraz kłopotów. Zyska na tym również Twoje zdrowie, ponieważ mają one działanie przeciwzapalne i pomogą uchronić się przed niepotrzebnymi infekcjami. Warto sięgnąć także po krajowe gruszki, winogrona lub śliwki oraz zrobione jeszcze latem konfitury. Z eksportu dobrze zaopatrzyć się w cytrusy takie jak na przykład pomarańcze i grejpfruty.
Co jeszcze oferuje jesień?
Zapaleni grzybiarze na pewno mają już na to przygotowaną odpowiedź. Oczywiście świeże, własnoręcznie zebrane grzyby dadzą wiele satysfakcji każdemu – szczególnie korzystne będzie samo grzybobranie dla naszego zdrowia i kontaktu ze świeżym powietrzem. Należy jednak uważać jednak, żeby potrawy nie uczynić zbyt tłustymi, bo to tylko zwiększy naszą ospałość. Do obiadu jako surówkę warto wykorzystać na przykład kapustę kiszoną albo buraki.
Warto poeksperymentować także z zupami – może na przykład zupa dyniowa – na którą sezon już się zbliża wielkimi krokami?
Wzbogacić je można o witaminy z owoców i warzyw o których pisaliśmy – dodatkowo to świetna pora na bardzo zdrowe przekąski w postaci różnego gatunku orzechów – szczególnie popularnych orzechów laskowych oraz orzechów włoskich.
Mamy nadzieję, że te kilka pomysłów rozbudzi Was z jesiennej ospałości i pobudzi do eksperymentów w kuchni :).
Zapraszamy Was również serdecznie do dzielenia się swoimi pomysłami na jesienne potrawy w komentarzach !
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Jak się odżywiać jesienią?