Jak wycisnąć z owoców najwięcej zdrowia
Jesienią i zimą często brakuje nam witamin potrzebnych dla zachowania wysokiej odporności. Te zaś kryją się w owocach. Chociaż nie możemy liczyć już na świeże, lokalne owoce – to warto w tym czasie pobawić się w odkrywanie bardziej egzotycznych smaków. Sztandarowymi owocami tej pory roku dla polskich konsumentów są cytrusy. One jak mało które świetnie nadają się do wykorzystania jako materiał na zdrowe, pełne witamin soki. W poniższym artykule powiemy o tym, jak nie stracić ich cennych właściwości oraz przedstawimy inspiracje.
Najzdrowsze soki z wyciskarki
Zanim przejdziemy do tematu samych soków – zacznijmy od podstaw. O tym, jakiej wartości sok otrzymamy, wiele zależy od jakości sprzętu, którym dysponujemy.
Jeśli cenisz klarowne, klasyczne soki – strzałem w dziesiątkę będą wyciskarki wolnoobrotowe. Górują nad innymi modelami tym, że z uwagi na zastosowaną technologię smak uzyskanego soku będzie bardziej naturalny a ilość zachowanych składników odżywczych – wysoka.
Warto więc rozejrzeć się po rynku i porównać topowe produkty w polskich sklepach (pomocny może być ten ranking wyciskarek wolnoobrotowych – znajdziecie tam porównanie sprzętu w różnych kategoriach cenowych). Liczy się nie tylko marka, ale także takie aspekty jak typ zastosowanego silnika (najlepiej poszukiwać indukcyjnego), budowa sitka, wałek ślimakowy (najlepsze są ciężkie, odlane z jednego kawałka metalu), sama budowa sprzętu i trwałość materiałów. Kwestie te mają bezpośrednie przełożenie na jakość soku (ile składników uda się zachować) oraz co jest z tym związane – na ilość uzyskanego soku (w tym także cennych witamin) z tej samej partii owoców.
Dobrej jakości wyciskarka wolnoobrotowa sprawi, że z tej samej partii owoców otrzymamy dużo soku, natomiast pulpa będzie sucha.
Miejsce soków w diecie
Soki, jakie można uzyskać z wyciskarek wolnoobrotowych, są źródłem witamin i stosowane z umiarem mogą stanowić bardzo cenne urozmaicenie diety. Zgodnie z polskimi zaleceniami żywieniowymi powinniśmy spożywać 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Sok może stanowić jedną z tych porcji (nie więcej z uwagi na to, że w trakcie procesu tracimy błonnik). Zaletą soku jest (co oczywiste!) smak, łatwość spożycia i co nie do przecenienia – fakt, że uwielbiają je dzieci.
W mediach i kolorowych czasopismach mogliście słyszeć także takie hasła jak juicing, detoks sokowy. Są to przejściowe mody, którym nie warto wierzyć. Soki jednak mają długą historię i świetną przyszłość. Pokażemy Wam w dalszej części artykułu, jak można miksować owoce (ale też i warzywa), aby było przepysznie i zdrowo!
Owocowe inspiracje
Wiecie, co jest najlepszego w przygodzie z sokami? Tu naprawdę jest milion różnych kombinacji – owoce, dodatki, proporcje i co ciekawe – większość wyjdzie pysznie.
W Internecie i książkach kucharskich natkniecie się na dziesiątki skomplikowanych przepisów na koktajle. Jeśli dopiero zaczynacie – lepiej zacząć od prostych połączeń i stopniowo je rozwijać. Poniżej właśnie proponujemy kilka typowych połączeń. Prawdziwych klasyków:
Jesienna odporność
Połącz ze sobą trzy składniki: 2 pomarańcze i pół cytryny – do tego dołóż trochę rozgrzewającego imbiru. Ten zestaw idealnie sprawdzi się w jesienne dni.
Szarlotkowa klasyka
Jeśli uwielbiasz smak szarlotki – polecamy bardzo proste połączenie – zrób sok jabłkowy ze słodkich jabłek (możesz połączyć z cytryną) i dosyp cynamon. Smakuje świetnie za każdym razem!
Dla pięknej skóry
Dietetycy to potwierdzą – marchewka to sekret pięknej skóry. Połącz w soku marchewkę z jabłkiem (plus cytryna) i będziesz się cieszył nie tylko smakiem ale i witaminami.
Egzotyczne trio
Połączenie tych trzech składników przeniesie Cię na rajską wyspę na Karaibach nawet w szary, listopadowy dzień – zmieszaj ananasa, banana i jeśli masz – dodaj wodę kokosową.
Zacznij eksperymentować i łamać zasady!
Jeśli chcesz wejść na wyższy poziom zabawy z sokami, zacznij dorzucać i wymieniać składniki. Na początek zastąp pomarańczę grejpfrutem, cytrynę limonką. Jeśli spodoba Ci się ta zabawa, idź dalej: może jesteś już gotowy do koktajlu dodać warzywa (w tym liściaste!), przyprawy (również te na ostro!).
Spróbuj eksperymentować z tymi dodatkami:
- Nasiona chia
- Sok z agawy
- Miód
- Imbir
- Kurkuma
- Mięta
- Melisa
- Natka pietruszki
Podsumowanie
Jak widzisz, zabawa z sokami to świetna przygoda. Do tego to pomysł na wprowadzenie do diety owoców i warzyw, których tak często brakuje w diecie Polaków. Mieliście okazję już testować jakieś ciekawe połączenia smakowe i przepisy? Piszcie w komentarzu!
Materiał powstał we współpracy z prorankingi.pl
Dietetycy.org.pl » Dietetyka » Jak jeść zdrowo? » Jak wycisnąć z owoców najwięcej zdrowia