Lwia grzywa. Grzyb do zadaƄ specjalnych

Avatar photo
lwia grzywa

Czym jest Lwia Grzywa? Czy faktycznie ma cudowne wƂaƛciwoƛci uzdrawiające? Czy jej spoĆŒywanie jest w ogĂłle bezpieczne dla naszego zdrowia? Skąd wzięƂa się jej niespotykana nazwa?

Czym jest lwia grzywa?

SoplĂłwka jeĆŒowata (Hericium erinaceus) naleĆŒy do rodziny soplĂłwkowatych (Hericiacae). Ze względu na swĂłj charakterystyczny wygląd, jest rĂłwnieĆŒ nazywana ,,Lwią Grzywą”, ,,MaƂpią gƂową”,  ,,Brodatym jeĆŒem” (,,erinacues” po Ƃacinie oznacza ,,jeĆŒâ€) , ,,NiedĆșwiedzią GƂową” czy ,,BiaƂą brodą”.  PrzewaĆŒnie obrasta drzewa liƛciaste lub martwe drewno. Owocnik ma ksztaƂt przyroƛniętej do drzewa kępki. SkƂada się on z miÄ…ĆŒszu owocnika i miękkich, zwisających kolcĂłw, przypominających lwią grzywę [3,11].

Występowanie Lwiej Grzywy w Polsce i na ƛwiecie

Mimo swego charakterystycznego wyglądu, w Polsce raczej ciÄ™ĆŒko jest spotkać soplĂłwkę jeĆŒowatą w lesie, poniewaĆŒ jest gatunkiem bardzo rzadkim i wymierającym. Znajduje się na  ,,czerwonej liƛcie grzybĂłw wielkoowocnikowych w Polsce”, co oznacza, ĆŒe jest pod ochroną, a jej zerwanie wiÄ…ĆŒe się ze zƂamaniem prawa [10].

W krajach azjatyckich (np. w Japonii), lwia grzywa jest bardzo popularna i powszechnie wykorzystywana w kuchni.

Jak smakuje lwia grzywa?

Charakteryzuje się delikatnym smakiem przypominającym krewetki i Ƃagodnym aromatem grzybowym. Często dodawana jest do makaronĂłw czy saƂatek. Ma wƂaƛciwoƛci poprawiające funkcje trawienne przewodu pokarmowego, dzięki temu dodanie jej do potraw uƂatwia trawienie. Jednak waĆŒniejszym zastosowaniem tego grzyba jest jego wykorzystanie w medycynie i farmacji [4].

Wartoƛci odĆŒywcze

Lwia grzywa posiada wiele skƂadnikĂłw, ktĂłre korzystnie wpƂywają na nasze zdrowie. NaleĆŒÄ… do nich:

  • polisacharydy, ktĂłre dziaƂają przeciwnowotworowo i immunomodelująco
  • hericenony i erinacyny, ktĂłre stymulują czynnik wzrostu nerwĂłw (NGF), dzięki czemu przyczyniają się do poprawy funkcjonowania mĂłzgu
  • aminokwasy, lwia grzywa zawiera okoƂo 17-19 rĂłĆŒnych aminokwasĂłw, w tym 7 bardzo waĆŒnych dla organizmu ludzkiego. NiektĂłre ĆșrĂłdƂa sugerują, ĆŒe dzięki temu sprawdza się idealnie jako zamiennik mięsa w diecie wegetariaƄskiej
  • SkƂadniki mineralne – ĆŒelazo, potas, selen, cynk, fosfor [4,15]

WƂaƛciwoƛci prozdrowotne

Medycyna chiƄska

W medycynie chiƄskiej lwią grzywę stosuje się przede wszystkim przy raku ĆŒoƂądka, nieĆŒycie i wrzodach ĆŒoƂądka, wrzodach dwunastnicy i raku przeƂyku.

Badania naukowe

Aktualne badania (gƂównie na zwierzętach) wykazaƂy rĂłwnieĆŒ pozytywny wpƂyw spoĆŒywania lwiej grzywy w chorobach takich jak: choroba Parkinsona, choroba Alzheimera, stwardnienie rozsiane, cukrzyca, hipercholesterolemia, hipertriglicerydemia, a takĆŒe choroby nowotworowe. Zaobserwowano takĆŒe polepszenie nastroju i koncentracji. Co więcej, grzyby poprawiają odpornoƛć organizmu, dziaƂają przeciwzapalnie, a takĆŒe uƂatwiają i skracają proces gojenia się ran.

DziaƂanie przeciwnowotworowe i immunomodelujące

W badaniach wykazano pozytywny wpƂyw podawania preparatĂłw na bazie lwiej grzywy w leczeniu raka przeƂyku, jelit, trzustki i raka ĆŒoƂądka. Pacjenci, ktĂłrym podawano soplĂłwkę jeĆŒowatą w trakcie radio czy chemioterapii zgƂaszali znacznie mniej skutkĂłw ubocznych związanych z leczeniem. Wyniki wskazywaƂy na dziaƂanie przeciwnowotworowe polisacharydĂłw grzyba, ktĂłrych dziaƂanie opieraƂo się na aktywacji rĂłĆŒnych komĂłrek odpornoƛciowych, ekspresji cytokin (IL-1ß i NF-ß) oraz aktywacji produkcji tlenku azotu (NO) [5].

potrawa z lwią grzywą
jyk10158102 / 123RF

Poprawa koncentracji i nastroju

Erinacyny i hericenony wyizolowane z owocnika soplĂłwki jeĆŒowatej stymulują syntezę czynnika wzrostu nerwĂłw (NGF). W badaniu przeprowadzonych na kobietach w okresie menopauzy wykazano, ĆŒe 4–tygodniowe podawanie erinacyny i hericenonu zwiększyƂo ich zdolnoƛć koncentracji. Ponadto znacznie obniĆŒyƂo uczucie irytacji i niepokoju w grupie badanej [8].

UkƂad nerwowy

Lwia grzywa ma doskonaƂe wƂaƛciwoƛci neuroprotekcyjne. SpoĆŒywanie owocnikĂłw soplĂłwki jeĆŒowatej wzbogaconej erinacyną moĆŒe zmniejszyć ryzyko demencji i zaburzeƄ poznawczych we wczesnych stadiach. Substancje aktywne zawarte w tym grzybie mogą takĆŒe odwrĂłcić pogorszenie się funkcji poznawczych związanych ze starzeniem się.

Stwierdzono, ĆŒe czynniki wzrostu komĂłrek nerwowych (NGF) zawarte lwiej grzywie, zmniejszają tempo obumierania komĂłrek nerwowych w częƛciach mĂłzgu zaatakowanych przez chorobę Parkinsona i chorobę Alzheimera. Dzięki temu mogą być przydatne w leczeniu tych chorĂłb [6,7,9]. Sugeruje się rĂłwnieĆŒ pozytywny wpƂyw NGF w leczeniu depresji [1].

🔎 Dawka, ktĂłra w badaniu wykazywaƂa korzyƛci w zakresie poprawy funkcji poznawczych (czas reakcji, uwaĆŒnoƛć i pamięć) oraz nastroju wynosiƂa 1 gram suplementu [16].

UkƂad pokarmowy

SpoĆŒywanie lwiej grzywy moĆŒe korzystnie wpƂywać na regulację mikroflory jelitowej i sprawnoƛć ukƂadu odpornoƛciowego. Badania wskazują, ĆŒe grzyb ten moĆŒe być przydatny w Ƃagodzeniu nieswoistego zapalenia jelit, objawĂłw refluksu ĆŒoƂądkowo–przeƂykowego, a takĆŒe przy wrzodach ĆŒoƂądka i jelit [2,13,15].

Zobacz rĂłwnieĆŒ

DziaƂanie hipoglikemiczne i hipolipemiczne

Grzybnia soplĂłwki jeĆŒowatej zawiera aktywne związki, ktĂłre przyczyniają się do obniĆŒenia poziomu glukozy, cholesterolu i triglicerydĂłw we krwi [12,14].

Dostępnoƛć w Polsce i bezpieczeƄstwo

SoplĂłwkę JeĆŒowatą moĆŒna kupić przez strony internetowe jedynie w postaci suplementu. Sprzedawcy oferują kapsuƂki z suszoną lub liofilizowaną lwią grzywą, kapsuƂki z jej ekstraktem lub proszek ze zmielonych owocnikĂłw. Cena waha się od 30 do 80 zƂ, w zaleĆŒnoƛci od tego, ktĂłrą z form wybierzemy. Mieloną soplĂłwkę jeĆŒowatą w formie proszku moĆŒemy kupić juĆŒ za 13 zƂ (25 g). Za 100 kapsuƂek lwiej grzywy zapƂacimy ok. 40 zƂ, a cena 100 kapsuƂek zawierających ekstrakt tego grzyba wynosi ok. 70-80 zƂ.

SoplĂłwka jeĆŒowata w formie proszku ƛwietnie sprawdzi się jako dodatek do saƂatki i innych potraw. MoĆŒna ją rĂłwnieĆŒ rozpuƛcić w wodzie i wypić. NaleĆŒy jednak pamiętać, ĆŒe suplementy w Polsce nie podlegają obowiązkowi kontroli, dlatego istnieje ryzyko zanieczyszczeƄ substancjami, niekoniecznie bezpiecznymi dla naszego zdrowia.

Podsumowanie

Ze względu na dziaƂanie neuroprotekcyjne, immunomodulujące oraz przeciwnowotworowe, wƂączenie lwiej grzywy do swojej codziennej diety wydaje się mieć dziaƂanie dietoprofilaktyczne. Udowodniono, ĆŒe grzyb ten moĆŒe być stosowany w prewencji chorĂłb takich jak: choroba Parkinsona, choroba Alzheimera, stany zapalne przewodu pokarmowego, refluks ĆŒoƂądkowo-przeƂykowy, wrzody ĆŒoƂądka i jelit, depresja, nowotwory, cukrzyca, hipertriglicerydemia i hipercholesterolemia.

NaleĆŒy jednak pamiętać, ĆŒe większoƛć badaƄ lwiej grzywy dotyczyƂa surowego grzyba (a nie suplementĂłw, ktĂłre są dostępne np. w Polsce) i najczęƛciej byƂy one przeprowadzane na zwierzętach doƛwiadczalnych. Aby mĂłc ƛmiaƂo potwierdzić okreƛlone dziaƂanie lwiej grzywy w konkretnych jednostkach chorobowych, naleĆŒaƂoby przeprowadzić jeszcze wiele badaƄ, przede wszystkim na ludziach.

Bibliografia:

  1. Chong, P. S., Fung, M. L., Wong, K. H., & Lim, L. W. (2019). Therapeutic Potential of Hericium erinaceusfor Depressive Disorder. International journal of molecular sciences21(1), 163. https://doi.org/10.3390/ijms21010163
  2. Diling, C., Xin, Y., Chaoqun, Z., Jian, Y., Xiaocui, T., Jun, C., Ou, S., & Yizhen, X. (2017). Extracts from Hericium erinaceusrelieve inflammatory bowel disease by regulating immunity and gut microbiota. Oncotarget8(49), 85838–85857. https://doi.org/10.18632/oncotarget.20689
  3. Domian, G. (2015). SoplĂłwka bukowa i soplĂłwka jeĆŒowata w Puszczy Bukowej koƂo Szczecina-wstępna ocena trwaƂoƛci stanowisk. Studia i MateriaƂy Centrum Edukacji Przyrodniczo-Leƛnej17(3 [44]).
  4. KarmaƄska, A. (2012). SkƂad chemiczny i wartoƛć odĆŒywcza–Buna Shimeji (Hypiszygus tessalatus i sopkĂłwki jeĆŒowatej (Hericium erinaceus).  Chem. Toksykol45(4), 1271-1275.
  5. Li, G., Yu, K., Li, F., Xu, K., Li, J., He, S., … & Tan, G. (2014). Anticancer potential of Hericium erinaceus extracts against human gastrointestinal cancers. Journal of ethnopharmacology153(2), 521-530.
  6. Li, I. C., Lee, L. Y., Tzeng, T. T., Chen, W. P., Chen, Y. P., Shiao, Y. J., & Chen, C. C. (2018). Neurohealth Properties of Hericium erinaceusMycelia Enriched with Erinacines. Behavioural neurology2018, 5802634. https://doi.org/10.1155/2018/5802634
  7. Mori, K., Obara, Y., Hirota, M., Azumi, Y., Kinugasa, S., Inatomi, S., & Nakahata, N. (2008). Nerve growth factor-inducing activity of Hericium erinaceus in 1321N1 human astrocytoma cells. Biological & pharmaceutical bulletin31(9), 1727–1732. https://doi.org/10.1248/bpb.31.1727
  8. Nagano, M., Shimizu, K., Kondo, R., Hayashi, C., Sato, D., Kitagawa, K., & Ohnuki, K. (2010). Reduction of depression and anxiety by 4 weeks Hericium erinaceus intake. Biomedical research (Tokyo, Japan)31(4), 231–237. https://doi.org/10.2220/biomedres.31.231
  9. Saitsu, Y., Nishide, A., Kikushima, K., Shimizu, K., & Ohnuki, K. (2019). Improvement of cognitive functions by oral intake of Hericium erinaceus. Biomedical research (Tokyo, Japan)40(4), 125–131. https://doi.org/10.2220/biomedres.40.125
  10. Sikora, A. R. K. A. D. I. U. S. Z., & Neubauer, G. R. Z. E. G. O. R. Z. (2015). Nowe stanowiska i występowanie soplĂłwki jeĆŒowatej Hericium erinaceus w Polsce. ChroƄmy Przyr. Ojcz71, 368-379
  11. Thongbai, B., Rapior, S., Hyde, K.D. et al.Hericium erinaceus, an amazing medicinal mushroom. Mycol Progress 14, 91 (2015). https://doi.org/10.1007/s11557-015-1105-4
  12. Wang, J. C., Hu, S. H., Wang, J. T., Chen, K. S., & Chia, Y. C. (2005). Hypoglycemic effect of extract of Hericium erinaceus. Journal of the Science of Food and Agriculture85(4), 641-646
  13. Wang, Z., Luo, D., & Liang, Z. (2004). Structure of polysaccharides from the fruiting body of Hericium erinaceus Pers. Carbohydrate Polymers57(3), 241-247.
  14. Yang, B. K., Park, J. B., & Song, C. H. (2003). Hypolipidemic effect of an exo-biopolymer produced from a submerged mycelial culture of Hericium erinaceus. Bioscience, biotechnology, and biochemistry67(6), 1292-1298.
  15. Yang, Y., Zhao, C., Diao, M., Zhong, S., Sun, M., Sun, B., Ye, H., & Zhang, T. (2018). The Prebiotic Activity of Simulated Gastric and Intestinal Digesta of Polysaccharides from the Hericium erinaceus. Molecules (Basel, Switzerland), 23(12), 3158. https://doi.org/10.3390/molecules23123158
  16. La Monica, M. B., Raub, B., Ziegenfuss, E. J., Hartshorn, S., Grdic, J., Gustat, A., … & Ziegenfuss, T. N. (2023). Acute Effects of Naturally Occurring Guayusa Tea and Nordic Lion’s Mane Extracts on Cognitive Performance. Nutrients, 15(24), 5018.
  • Data pierwotnej publikacji: 20.12.2020
  • Data ostatniej aktualizacji o wyniki badaƄ: 15.12.2023