Czym jest Lwia Grzywa? Czy faktycznie ma cudowne wĆaĆciwoĆci uzdrawiajÄ ce? Czy jej spoĆŒywanie jest w ogĂłle bezpieczne dla naszego zdrowia? SkÄ d wziÄĆa siÄ jej niespotykana nazwa?
Czym jest lwia grzywa?
SoplĂłwka jeĆŒowata (Hericium erinaceus) naleĆŒy do rodziny soplĂłwkowatych (Hericiacae). Ze wzglÄdu na swĂłj charakterystyczny wyglÄ d, jest rĂłwnieĆŒ nazywana ,,LwiÄ GrzywÄ â, ,,MaĆpiÄ gĆowÄ â, ,,Brodatym jeĆŒemâ (,,erinacuesâ po Ćacinie oznacza ,,jeĆŒâ) , ,,NiedĆșwiedziÄ GĆowÄ â czy ,,BiaĆÄ brodÄ â. PrzewaĆŒnie obrasta drzewa liĆciaste lub martwe drewno. Owocnik ma ksztaĆt przyroĆniÄtej do drzewa kÄpki. SkĆada siÄ on z miÄ ĆŒszu owocnika i miÄkkich, zwisajÄ cych kolcĂłw, przypominajÄ cych lwiÄ grzywÄ [3,11].
WystÄpowanie Lwiej Grzywy w Polsce i na Ćwiecie
Mimo swego charakterystycznego wyglÄ du, w Polsce raczej ciÄĆŒko jest spotkaÄ soplĂłwkÄ jeĆŒowatÄ w lesie, poniewaĆŒ jest gatunkiem bardzo rzadkim i wymierajÄ cym. Znajduje siÄ na ,,czerwonej liĆcie grzybĂłw wielkoowocnikowych w Polsceâ, co oznacza, ĆŒe jest pod ochronÄ , a jej zerwanie wiÄ ĆŒe siÄ ze zĆamaniem prawa [10].
W krajach azjatyckich (np. w Japonii), lwia grzywa jest bardzo popularna i powszechnie wykorzystywana w kuchni.
Jak smakuje lwia grzywa?
Charakteryzuje siÄ delikatnym smakiem przypominajÄ cym krewetki i Ćagodnym aromatem grzybowym. CzÄsto dodawana jest do makaronĂłw czy saĆatek. Ma wĆaĆciwoĆci poprawiajÄ ce funkcje trawienne przewodu pokarmowego, dziÄki temu dodanie jej do potraw uĆatwia trawienie. Jednak waĆŒniejszym zastosowaniem tego grzyba jest jego wykorzystanie w medycynie i farmacji [4].
WartoĆci odĆŒywcze
Lwia grzywa posiada wiele skĆadnikĂłw, ktĂłre korzystnie wpĆywajÄ na nasze zdrowie. NaleĆŒÄ do nich:
- polisacharydy, ktĂłre dziaĆajÄ przeciwnowotworowo i immunomodelujÄ co
- hericenony i erinacyny, ktĂłre stymulujÄ czynnik wzrostu nerwĂłw (NGF), dziÄki czemu przyczyniajÄ siÄ do poprawy funkcjonowania mĂłzgu
- aminokwasy, lwia grzywa zawiera okoĆo 17-19 rĂłĆŒnych aminokwasĂłw, w tym 7 bardzo waĆŒnych dla organizmu ludzkiego. NiektĂłre ĆșrĂłdĆa sugerujÄ , ĆŒe dziÄki temu sprawdza siÄ idealnie jako zamiennik miÄsa w diecie wegetariaĆskiej
- SkĆadniki mineralne – ĆŒelazo, potas, selen, cynk, fosfor [4,15]
WĆaĆciwoĆci prozdrowotne
Medycyna chiĆska
W medycynie chiĆskiej lwiÄ grzywÄ stosuje siÄ przede wszystkim przy raku ĆŒoĆÄ dka, nieĆŒycie i wrzodach ĆŒoĆÄ dka, wrzodach dwunastnicy i raku przeĆyku.
Badania naukowe
Aktualne badania (gĆĂłwnie na zwierzÄtach) wykazaĆy rĂłwnieĆŒ pozytywny wpĆyw spoĆŒywania lwiej grzywy w chorobach takich jak: choroba Parkinsona, choroba Alzheimera, stwardnienie rozsiane, cukrzyca, hipercholesterolemia, hipertriglicerydemia, a takĆŒe choroby nowotworowe. Zaobserwowano takĆŒe polepszenie nastroju i koncentracji. Co wiÄcej, grzyby poprawiajÄ odpornoĆÄ organizmu, dziaĆajÄ przeciwzapalnie, a takĆŒe uĆatwiajÄ i skracajÄ proces gojenia siÄ ran.
DziaĆanie przeciwnowotworowe i immunomodelujÄ ce
W badaniach wykazano pozytywny wpĆyw podawania preparatĂłw na bazie lwiej grzywy w leczeniu raka przeĆyku, jelit, trzustki i raka ĆŒoĆÄ dka. Pacjenci, ktĂłrym podawano soplĂłwkÄ jeĆŒowatÄ w trakcie radio czy chemioterapii zgĆaszali znacznie mniej skutkĂłw ubocznych zwiÄ zanych z leczeniem. Wyniki wskazywaĆy na dziaĆanie przeciwnowotworowe polisacharydĂłw grzyba, ktĂłrych dziaĆanie opieraĆo siÄ na aktywacji rĂłĆŒnych komĂłrek odpornoĆciowych, ekspresji cytokin (IL-1Ă i NF-Ă) oraz aktywacji produkcji tlenku azotu (NO) [5].
Poprawa koncentracji i nastroju
Erinacyny i hericenony wyizolowane z owocnika soplĂłwki jeĆŒowatej stymulujÄ syntezÄ czynnika wzrostu nerwĂłw (NGF). W badaniu przeprowadzonych na kobietach w okresie menopauzy wykazano, ĆŒe 4âtygodniowe podawanie erinacyny i hericenonu zwiÄkszyĆo ich zdolnoĆÄ koncentracji. Ponadto znacznie obniĆŒyĆo uczucie irytacji i niepokoju w grupie badanej [8].
UkĆad nerwowy
Lwia grzywa ma doskonaĆe wĆaĆciwoĆci neuroprotekcyjne. SpoĆŒywanie owocnikĂłw soplĂłwki jeĆŒowatej wzbogaconej erinacynÄ moĆŒe zmniejszyÄ ryzyko demencji i zaburzeĆ poznawczych we wczesnych stadiach. Substancje aktywne zawarte w tym grzybie mogÄ takĆŒe odwrĂłciÄ pogorszenie siÄ funkcji poznawczych zwiÄ zanych ze starzeniem siÄ.
Stwierdzono, ĆŒe czynniki wzrostu komĂłrek nerwowych (NGF) zawarte lwiej grzywie, zmniejszajÄ tempo obumierania komĂłrek nerwowych w czÄĆciach mĂłzgu zaatakowanych przez chorobÄ Parkinsona i chorobÄ Alzheimera. DziÄki temu mogÄ byÄ przydatne w leczeniu tych chorĂłb [6,7,9]. Sugeruje siÄ rĂłwnieĆŒ pozytywny wpĆyw NGF w leczeniu depresji [1].
đ Dawka, ktĂłra w badaniu wykazywaĆa korzyĆci w zakresie poprawy funkcji poznawczych (czas reakcji, uwaĆŒnoĆÄ i pamiÄÄ) oraz nastroju wynosiĆa 1 gram suplementu [16].
UkĆad pokarmowy
SpoĆŒywanie lwiej grzywy moĆŒe korzystnie wpĆywaÄ na regulacjÄ mikroflory jelitowej i sprawnoĆÄ ukĆadu odpornoĆciowego. Badania wskazujÄ , ĆŒe grzyb ten moĆŒe byÄ przydatny w Ćagodzeniu nieswoistego zapalenia jelit, objawĂłw refluksu ĆŒoĆÄ dkowoâprzeĆykowego, a takĆŒe przy wrzodach ĆŒoĆÄ dka i jelit [2,13,15].
DziaĆanie hipoglikemiczne i hipolipemiczne
Grzybnia soplĂłwki jeĆŒowatej zawiera aktywne zwiÄ zki, ktĂłre przyczyniajÄ siÄ do obniĆŒenia poziomu glukozy, cholesterolu i triglicerydĂłw we krwi [12,14].
DostÄpnoĆÄ w Polsce i bezpieczeĆstwo
SoplĂłwkÄ JeĆŒowatÄ moĆŒna kupiÄ przez strony internetowe jedynie w postaci suplementu. Sprzedawcy oferujÄ kapsuĆki z suszonÄ lub liofilizowanÄ lwiÄ grzywÄ , kapsuĆki z jej ekstraktem lub proszek ze zmielonych owocnikĂłw. Cena waha siÄ od 30 do 80 zĆ, w zaleĆŒnoĆci od tego, ktĂłrÄ z form wybierzemy. MielonÄ soplĂłwkÄ jeĆŒowatÄ w formie proszku moĆŒemy kupiÄ juĆŒ za 13 zĆ (25 g). Za 100 kapsuĆek lwiej grzywy zapĆacimy ok. 40 zĆ, a cena 100 kapsuĆek zawierajÄ cych ekstrakt tego grzyba wynosi ok. 70-80 zĆ.
SoplĂłwka jeĆŒowata w formie proszku Ćwietnie sprawdzi siÄ jako dodatek do saĆatki i innych potraw. MoĆŒna jÄ rĂłwnieĆŒ rozpuĆciÄ w wodzie i wypiÄ. NaleĆŒy jednak pamiÄtaÄ, ĆŒe suplementy w Polsce nie podlegajÄ obowiÄ zkowi kontroli, dlatego istnieje ryzyko zanieczyszczeĆ substancjami, niekoniecznie bezpiecznymi dla naszego zdrowia.
Podsumowanie
Ze wzglÄdu na dziaĆanie neuroprotekcyjne, immunomodulujÄ ce oraz przeciwnowotworowe, wĆÄ czenie lwiej grzywy do swojej codziennej diety wydaje siÄ mieÄ dziaĆanie dietoprofilaktyczne. Udowodniono, ĆŒe grzyb ten moĆŒe byÄ stosowany w prewencji chorĂłb takich jak: choroba Parkinsona, choroba Alzheimera, stany zapalne przewodu pokarmowego, refluks ĆŒoĆÄ dkowo-przeĆykowy, wrzody ĆŒoĆÄ dka i jelit, depresja, nowotwory, cukrzyca, hipertriglicerydemia i hipercholesterolemia.
NaleĆŒy jednak pamiÄtaÄ, ĆŒe wiÄkszoĆÄ badaĆ lwiej grzywy dotyczyĆa surowego grzyba (a nie suplementĂłw, ktĂłre sÄ dostÄpne np. w Polsce) i najczÄĆciej byĆy one przeprowadzane na zwierzÄtach doĆwiadczalnych. Aby mĂłc ĆmiaĆo potwierdziÄ okreĆlone dziaĆanie lwiej grzywy w konkretnych jednostkach chorobowych, naleĆŒaĆoby przeprowadziÄ jeszcze wiele badaĆ, przede wszystkim na ludziach.
Bibliografia:
- Chong, P. S., Fung, M. L., Wong, K. H., & Lim, L. W. (2019). Therapeutic Potential of Hericium erinaceusfor Depressive Disorder. International journal of molecular sciences, 21(1), 163. https://doi.org/10.3390/ijms21010163
- Diling, C., Xin, Y., Chaoqun, Z., Jian, Y., Xiaocui, T., Jun, C., Ou, S., & Yizhen, X. (2017). Extracts from Hericium erinaceusrelieve inflammatory bowel disease by regulating immunity and gut microbiota. Oncotarget, 8(49), 85838â85857. https://doi.org/10.18632/oncotarget.20689
- Domian, G. (2015). SoplĂłwka bukowa i soplĂłwka jeĆŒowata w Puszczy Bukowej koĆo Szczecina-wstÄpna ocena trwaĆoĆci stanowisk. Studia i MateriaĆy Centrum Edukacji Przyrodniczo-LeĆnej, 17(3 [44]).
- KarmaĆska, A. (2012). SkĆad chemiczny i wartoĆÄ odĆŒywczaâBuna Shimeji (Hypiszygus tessalatus i sopkĂłwki jeĆŒowatej (Hericium erinaceus). Chem. Toksykol, 45(4), 1271-1275.
- Li, G., Yu, K., Li, F., Xu, K., Li, J., He, S., … & Tan, G. (2014). Anticancer potential of Hericium erinaceus extracts against human gastrointestinal cancers. Journal of ethnopharmacology, 153(2), 521-530.
- Li, I. C., Lee, L. Y., Tzeng, T. T., Chen, W. P., Chen, Y. P., Shiao, Y. J., & Chen, C. C. (2018). Neurohealth Properties of Hericium erinaceusMycelia Enriched with Erinacines. Behavioural neurology, 2018, 5802634. https://doi.org/10.1155/2018/5802634
- Mori, K., Obara, Y., Hirota, M., Azumi, Y., Kinugasa, S., Inatomi, S., & Nakahata, N. (2008). Nerve growth factor-inducing activity of Hericium erinaceus in 1321N1 human astrocytoma cells. Biological & pharmaceutical bulletin, 31(9), 1727â1732. https://doi.org/10.1248/bpb.31.1727
- Nagano, M., Shimizu, K., Kondo, R., Hayashi, C., Sato, D., Kitagawa, K., & Ohnuki, K. (2010). Reduction of depression and anxiety by 4 weeks Hericium erinaceus intake. Biomedical research (Tokyo, Japan), 31(4), 231â237. https://doi.org/10.2220/biomedres.31.231
- Saitsu, Y., Nishide, A., Kikushima, K., Shimizu, K., & Ohnuki, K. (2019). Improvement of cognitive functions by oral intake of Hericium erinaceus. Biomedical research (Tokyo, Japan), 40(4), 125â131. https://doi.org/10.2220/biomedres.40.125
- Sikora, A. R. K. A. D. I. U. S. Z., & Neubauer, G. R. Z. E. G. O. R. Z. (2015). Nowe stanowiska i wystÄpowanie soplĂłwki jeĆŒowatej Hericium erinaceus w Polsce. ChroĆmy Przyr. Ojcz, 71, 368-379
- Thongbai, B., Rapior, S., Hyde, K.D. et al.Hericium erinaceus, an amazing medicinal mushroom. Mycol Progress 14, 91 (2015). https://doi.org/10.1007/s11557-015-1105-4
- Wang, J. C., Hu, S. H., Wang, J. T., Chen, K. S., & Chia, Y. C. (2005). Hypoglycemic effect of extract of Hericium erinaceus. Journal of the Science of Food and Agriculture, 85(4), 641-646
- Wang, Z., Luo, D., & Liang, Z. (2004). Structure of polysaccharides from the fruiting body of Hericium erinaceus Pers. Carbohydrate Polymers, 57(3), 241-247.
- Yang, B. K., Park, J. B., & Song, C. H. (2003). Hypolipidemic effect of an exo-biopolymer produced from a submerged mycelial culture of Hericium erinaceus. Bioscience, biotechnology, and biochemistry, 67(6), 1292-1298.
- Yang, Y., Zhao, C., Diao, M., Zhong, S., Sun, M., Sun, B., Ye, H., & Zhang, T. (2018). The Prebiotic Activity of Simulated Gastric and Intestinal Digesta of Polysaccharides from the Hericium erinaceus. Molecules (Basel, Switzerland), 23(12), 3158. https://doi.org/10.3390/molecules23123158
- La Monica, M. B., Raub, B., Ziegenfuss, E. J., Hartshorn, S., Grdic, J., Gustat, A., … & Ziegenfuss, T. N. (2023). Acute Effects of Naturally Occurring Guayusa Tea and Nordic Lionâs Mane Extracts on Cognitive Performance. Nutrients, 15(24), 5018.
- Data pierwotnej publikacji: 20.12.2020
- Data ostatniej aktualizacji o wyniki badaĆ: 15.12.2023
Dyplomowany dietetyk kliniczny, absolwentka dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, obecnie studentka studiĂłw magisterskich. Jej obszar zainteresowaĆ stanowi przede wszystkim dietoterapia w chorobach sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2, a takĆŒe w chorobach autoimmunologicznych jak Hashimoto czy IBS. Prywatnie wielka pasjonatka aktywnoĆci fizycznej â jest instruktorkÄ fitness i prowadzi zajÄcia grupowe na siĆowni.