Naturalne sposoby na wrzody żołądka

5/5 (11)

Główną przyczyną wrzodów żołądka jest bakteria – Helicobacter pylori. Jest to bakteria Gram ujemna, która wyposażona w witkę, ma zdolność przemieszczania się, nawet do dwunastnicy. W większości przypadków zagnieżdża się pod warstwą śluzu w odźwiernikowej części żołądka. Dzięki wysokiej zdolności adaptacji do kwaśnego ph w żołądku, poprzez wydzielanie enzymów rozkładających mocznik do produktów alkalicznych, jest w stanie przeżyć, uwalniać cytotoksyny (odpowiadające za stan zapalny) oraz powodować hipergastrynemię. Konsekwencją jest choroba wrzodowa a nawet choroba nowotworowa.

sposoby na wrzody żołądka
Aleksandra Chebysheva / 123RF

W ostatnich latach możemy zaobserwować wzrost odporności H.pylori na stosowaną antybiotykoterapię. W związku z tym skuteczność takiej terapii jest coraz niższa. Warto więc wdrożyć elementy fitoterapii w leczenie farmakologiczne, by wspomóc i przyspieszyć cały proces leczenia.

  • Czystek wawrzynolistny (Cistus laurifolius) – zawiera izoramnetynę o zdolnościach antynowotworowych oraz hamujących postępy choroby wrzodowej.
  • Ekstrakt z oregano (Origanum vulgare) oraz majeranku (Origanum majorana) – w wysokim stężeniu mają największą zdolność, wśród przypraw, do hamowania wzrostu i rozwoju H.pylori
  • Lukrecja (Glycyrrhiza) – zwłaszcza gatunek uralensis, który charakteryzuje się wysoką zawartością flawonoidów o działaniu przeciwbakteryjnym. Najskuteczniejsze działanie przypisuje się jednak kwasowi glicyretynowemu, który jest zdolny do hamowania wzrostu, nawet opornych na antybiotyki szczepów H.pylori
  • Żurawina amerykańska – ekstrakt jej owoców zawiera proantocyjanidyny, które wykazują działanie antyadhezyjne w stosunku do tej bakterii. Wykazuje też synergistyczne działanie z oregano
  • Warzywa krzyżowe oraz kapustne (Brassicaceae) – głównie sulforafan z brokułów i ich kiełków, wykazuje działanie bakteriostatyczne, bakteriobójcze oraz antybiotyczne i przeciwnowotworowe
  • Czosnek (Allium sativum) – wielosiarczki odpowiadające za smak i zapach czosnku, charakteryzują się także wysoką aktywnością przeciwbakteryjną wobec szczepów H.pylori
  • Zielona herbata – zawarte w niej katechiny, skutecznie hamują działanie ureazy – enzymu produkowanego przez H.pylori
Przeczytaj także na dietetycy.org.pl:  Profil lipidowy

Co z alkoholem przy chorobie wrzodowej?

Alkohol znany jest głównie z właściwości drażniących śluzówkę żołądka. Jednak badania wykazały, iż białe wino wzbogacone ekstraktem z cynamonu, mięty, zielonej herbaty oraz malin lub wódka z ekstraktem z malin hamują rozwój drobnoustrojów w żołądku, w tym także Helicobacter pylori. Dodatkowe znaczenie ma również obecność resweratrolu w winie. Warto jednak zwrócić uwagę, by alkohol był podawany w odpowiednio małych dawkach i faktycznie wzbogacony związkami fenolowymi, ponieważ białe wino i wódka, same w sobie, wykazują mniejsze zdolności antyproliferacyjne.

Bibliografia

Tomas M., Pietrzak W, Nowak R., 2012 r. „Substancje pochodzenia naturalnego w walce z zakażeniami Helicobacter pylori”

Kusters JG., van Vliet AH., Kuipers EJ., 2006r. “Pathogenesis of Helicobacter pylori infection”

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Joanna Pieczyńska

Dyplomowany dietetyk. Główne zainteresowania to nieswoiste zapalenia jelit oraz choroby metaboliczne. Nieustannie chce rozwijać się zawodowo i pogłębiać swoją wiedzę.

Yes No