Główną przyczyną wrzodów żołądka jest bakteria – Helicobacter pylori. Jest to bakteria Gram ujemna, która wyposażona w witkę, ma zdolność przemieszczania się, nawet do dwunastnicy. W większości przypadków zagnieżdża się pod warstwą śluzu w odźwiernikowej części żołądka. Dzięki wysokiej zdolności adaptacji do kwaśnego ph w żołądku, poprzez wydzielanie enzymów rozkładających mocznik do produktów alkalicznych, jest w stanie przeżyć, uwalniać cytotoksyny (odpowiadające za stan zapalny) oraz powodować hipergastrynemię. Konsekwencją jest choroba wrzodowa a nawet choroba nowotworowa.
W ostatnich latach możemy zaobserwować wzrost odporności H.pylori na stosowaną antybiotykoterapię. W związku z tym skuteczność takiej terapii jest coraz niższa. Warto więc wdrożyć elementy fitoterapii w leczenie farmakologiczne, by wspomóc i przyspieszyć cały proces leczenia.
- Czystek wawrzynolistny (Cistus laurifolius) – zawiera izoramnetynę o zdolnościach antynowotworowych oraz hamujących postępy choroby wrzodowej.
- Ekstrakt z oregano (Origanum vulgare) oraz majeranku (Origanum majorana) – w wysokim stężeniu mają największą zdolność, wśród przypraw, do hamowania wzrostu i rozwoju H.pylori
- Lukrecja (Glycyrrhiza) – zwłaszcza gatunek uralensis, który charakteryzuje się wysoką zawartością flawonoidów o działaniu przeciwbakteryjnym. Najskuteczniejsze działanie przypisuje się jednak kwasowi glicyretynowemu, który jest zdolny do hamowania wzrostu, nawet opornych na antybiotyki szczepów H.pylori
- Żurawina amerykańska – ekstrakt jej owoców zawiera proantocyjanidyny, które wykazują działanie antyadhezyjne w stosunku do tej bakterii. Wykazuje też synergistyczne działanie z oregano
- Warzywa krzyżowe oraz kapustne (Brassicaceae) – głównie sulforafan z brokułów i ich kiełków, wykazuje działanie bakteriostatyczne, bakteriobójcze oraz antybiotyczne i przeciwnowotworowe
- Czosnek (Allium sativum) – wielosiarczki odpowiadające za smak i zapach czosnku, charakteryzują się także wysoką aktywnością przeciwbakteryjną wobec szczepów H.pylori
- Zielona herbata – zawarte w niej katechiny, skutecznie hamują działanie ureazy – enzymu produkowanego przez H.pylori
Co z alkoholem przy chorobie wrzodowej?
Alkohol znany jest głównie z właściwości drażniących śluzówkę żołądka. Jednak badania wykazały, iż białe wino wzbogacone ekstraktem z cynamonu, mięty, zielonej herbaty oraz malin lub wódka z ekstraktem z malin hamują rozwój drobnoustrojów w żołądku, w tym także Helicobacter pylori. Dodatkowe znaczenie ma również obecność resweratrolu w winie. Warto jednak zwrócić uwagę, by alkohol był podawany w odpowiednio małych dawkach i faktycznie wzbogacony związkami fenolowymi, ponieważ białe wino i wódka, same w sobie, wykazują mniejsze zdolności antyproliferacyjne.
Bibliografia
Tomas M., Pietrzak W, Nowak R., 2012 r. „Substancje pochodzenia naturalnego w walce z zakażeniami Helicobacter pylori”
Kusters JG., van Vliet AH., Kuipers EJ., 2006r. “Pathogenesis of Helicobacter pylori infection”
Dyplomowany dietetyk. Główne zainteresowania to nieswoiste zapalenia jelit oraz choroby metaboliczne. Nieustannie chce rozwijać się zawodowo i pogłębiać swoją wiedzę.