Raport EWG: Glifosat w płatkach śniadaniowych

5/5 (2)

Glifosat to składnik popularnego Roundupu – środek, wokół którego narosło wiele kontrowersji wynikających z kilku badań sugerujących szkodliwe działanie oraz stanowiska WHO o jego rakotwórczości (LINK). W ostatnich dniach świat konsumencki poruszył raport EWG, w którym stwierdzono obecność składnika w przebadanych płatkach śniadaniowych na rynku amerykańskim. Co istotne – mówimy o ilościach mieszczących się w amerykańskich normach, jednak budzących niepokój naukowców EWG.

Raport europejskiej EFSA na temat bezpieczeństwa stosowania glifosatu znajdziecie tutaj: LINK

glifosat płatki śniadaniowe
Elena Veselova – 123RF

Wyniki raportu EWG

Glifosat jest główną składową Roundupu – najsłynniejszego, opatentowanego jeszcze w latach 70. herbicydu koncernu Monsanto.

Dane wynikające z raportu amerykańskiej organizacji pozarządowej – Environmental Working Group (EWG)  wykazały co prawda śladowe ilości wspomnianego związku, jednak istotnie wyższe niż normy przyjęte przez EWG jako bezpieczne dla dzieci. Co jednak należy zaznaczyć – są one diametralnie niższe od oficjalnych norm.

Analizie poddano 45 owsianych produktów śniadaniowych wśród których blisko 40 (wciąż brak dokładnej liczby), zawierała glifosat. Co istotne, zawierały go nawet te produkty, które reklamowane były jako organiczne. Najgorzej wypadła owsianka Quaker Old Fashioned, gdzie wykryto najwyższe poziomy glifosatu. Wysoki poziom tej substancji miały również trzy próbki popularnych także w Polsce płatków Cheerios.

Wygląda na to, że może być to trudny czas dla konceru Monsanto, ponieważ został on właśnie ukarany nakazem zapłaty odszkodowania w kwocie prawie 290 milionów dolarów amerykańskiemu ogrodnikowi, który zachorował na raka z powodu wieloletniego kontaktu z Roundupem.

Czy płatki są bezpieczne dla zdrowia?

Warto zwrócić uwagę, że nie sama obecność glifosatu (jego śladowej ilości) jest najgorsza w częstej konsumpcji tego typu produktów. Amerykańscy rodzice codziennie karmią dzieci kalorycznymi,  przesłodzonymi bogatymi w tłuszcze utwardzane płatkami zbożowymi z oczyszczonej mąki. Może informacja o kolejnym, szkodliwym składniku ukochanych w USA płatków śniadaniowych  przekona ich, by zmienić nawyki żywieniowe swoje a przede wszystkim swoich dzieci.

Źródła:

EWG, https://www.ewg.org/childrenshealth/glyphosateincereal/#.W3k34mQza3U

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Dr Joanna Wojsiat

Doktor biochemii (ze specjalnością neurochemia). Tytuł uzyskała w Instytucie Biologii Doświadczalnej Polskiej Akademii Nauk w Warszawie, gdzie realizowała projekt doktorski dotyczący mechenizmow molekularnych choroby Alzheimera w limfocytach oraz fibroblastach osób chorych. Absolwentka studiów podyplomowych Akademii Leona Kozminskiego w Warszawie na kierunku Prowadzenie i Monitorowanie Badan Klininczych oraz Dietetyki Sportowej na Akademii Wychowania Fizycznego w Warszawie.

Yes No