Przełomowe odkrycie: znamy genom pszenicy

5/5 (1)
genom pszenicy
Axel Bueckert /123RF

Koordynowany przez IWGSC 13-letni projekt zaowocował odkryciem, które wydawało się nie tak dawno jeszcze poza naszym zasięgiem. Artykuł z magazynu Science, w którym naukowcy prezentują 107 891 genów i 4,7 miliona markerów molekularnych – cytuje prace ok. 200 autorów z 73 uniwersytetów. Co ciekawe – genom pszenicy jest pięciokrotnie większy niż ludzki i składa się de facto nie z jednego a z trzech podobnych do siebie. To właśnie dlatego jego rozpracowanie zajęło badaczom tak długo.

Dlaczego to odkrycie to przełom?

Często w doniesieniach naukowych mowa o “przełomie” jest na wyrost – jednak ta ciężka praca badawcza ma realne przełożenie na nasze możliwości poznawcze.

Jakość zboża i plony

Po pierwsze wszyscy zdajemy sobie sprawę z istotności zbóż i efektywności upraw, które będą musiały wyżywić dynamicznie rosnącą populację Ziemi. Pszenica to obecnie czołowe źródło żywności, stąd tak duże nią zainteresowanie.

Poznanie genomu sprawia, że wiemy dokładnie, które geny odpowiadają za jakość zboża, za jego słabości, etc. To zaś sprawia, że w zasięgu ręki są nowe, lepsze gatunki zboża.

Celiakia i alergie

Jak wskazują badacze to także szansa dla osób, borykających się z problemami zdrowotnymi – szczególnie celiakią i alergią. Ta wiedza to droga do lepszej diagnostyki i produkcji zbóż z niższą zawartością problematycznych składników.

genom pszenicy
źródło: sciencemag.org

Artykuł źródłowy dostępny na: sciencemag

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Redakcja Dietetycy.org.pl -

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Yes No