Zdrowe stawy – Stolińska-Fiedorowicz

Avatar photo
zdrowe stawy stolińska

„Zdrowe stawy – leczenie dietą” to kolejna książka znanej dietetyczki Hanny Stolińskiej-Fiedorowicz. Została ona wydana w kwietniu nakładem wydawnictwa Zwierciadło.

Tytuł: Zdrowe stawy. Leczenie dietą. 140 przepisów
Autor: Hanna Stolińska-Fiedorowicz
Wydanictwo: Zwierciadło
Ilość stron: 260
Rok wydania: 2019

KONKURS: Do 30.04 na naszym Instagramie – link – trwa konkurs, w którym do wygrania są książki.

Zdrowe stawy. Leczenie dietą

zdrowe stawy

Autorka ma na swoim koncie takie tytuły jak : „Jedz zielone”, „Insulinoporność. Leczenie dietą” oraz „Jelito drażliwe – leczenie dietą„, których recenzje znajdziecie także na naszym portalu.

Od wielu lat pani Hanna Stolińska-Fiedorowicz jest propagatorką i ekspertem w sprawach diet roślinnych, o których opowiedziała nam podczas wywiadu, który możecie przeczytać na stronie: https://dietetycy.org.pl/wywiad-z-hanna-stolinska-fiedorowicz/.

Co znajdziecie w środku?

„Zdrowe stawy – leczenie dietą” to poradnik pacjenta, połączony z opracowanym 28 dniowym jadłospisem diety, mającej działać profilaktycznie, jak i wspomagać terapię chorób stawów.

O chorobach stawów

W części pierwszej książki autorka opisała najczęściej występujące rodzaje chorób stawów. Wymieniła przyczyny tych chorób, do których przyczyniają się między innymi czynniki genetyczne, niektóre zakażenia, nieprawidłowe działanie układu immunologicznego, stres czy niewłaściwa dieta.

choroby stawów

O diagnostyce i dietoterapii

Pani Hanna Stolińska-Fiedorowicz w przystępny sposób opisała metody diagnostyczne stosowane w wykrywaniu chorób stawów oraz metody postępowania leczniczego, w tym dietoterapii.

Obszerną część części pierwszej „Zdrowe stawy – leczenie dietą” autorka poświęciła zaleceniom dietetycznym w chorobach stawów, a także aspektom stosowania diet roślinnych wśród osób dotkniętych tymi przypadłościami.

Dieta wegańska w chorobach stawów

Pani Stolińska przedstawiła dietę wegańską jako wartą wdrożenia u osób chorujących na stawy, ze względu na jej przeciwzapalne właściwości.

Zwróciła uwagę na zasady stosowania diety przeciwzapalnej, która może być skutecznym wsparciem dla innych metod leczniczych, szczególnie u osób cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów.

Moim zdaniem, wprowadzanie diety wegańskiej bez profesjonalnego wsparcia doświadczonego dietetyka – szczególnie u osób niezdecydowanych lub nie planujących przejścia z diety konwencjonalnej na wegańską może nie dać zamierzonych efektów terapeutycznych. Dodatkowo może narazić pacjenta na niedobory składników odżywczych. Brak wiedzy, zbyt mała edukacja w zakresie diet roślinnych, sporadyczne wizyty u specjalisty, a także sceptyczne podejście pacjenta niekoniecznie przyczynią się do postępów terapii. Stąd takie drastyczne zmiany w sposobie żywienia najlepiej przeprowadzać w asyście dietetyka.

W dalszej części książki autorka opisuje zasady diety wegańskiej. Podpowiada w jaki sposób prawidłowo przyrządzać suche nasiona roślin strączkowych, jakie są popularne w diecie roślinnej zamienniki jajek, mleka, żelatyny. Wymienia trudności jakie mogą napotykać początkujący weganie w różnych żywicowych okolicznościach.

Zobacz również
ostropest

140 przepisów dla zdrowia stawów

W części przepisowej „Zdrowe stawy – leczenie dietą” znalazły się dwa dwutygodniowe jadłospisy. Pierwszy w oparciu o zasady diety wegańskiej, drugi zaś w oparciu o zalecenia przeciwzapalnej diety doktora Fuhrmana (bez wykluczenia żadnej z grup produktów spożywczych).

Przepisy wegańskie

Wśród przepisów wegańskich warte uwagi są pomarańczowy krem z kaszy jaglanej, makowy koktajl jagodowy, pasta z brązowej soczewicy czy ciasto buraczkowe.

przepisy na zdrowe stawy

Przepisy diety doktora Fuhrmana

W części poświęconej przepisom diety  przeciwzapalnej wg doktora Fuhrmana warto wypróbować placki z krewetkami i zielonym groszkiem, sałatkę orientalną z mango i tofu, czy pastę z tuńczyka oraz koktajl melonowy z awokado.

Dla zdrowia

Przepisy zebrane w książce „Zdrowe stawy – leczenie dietą” są opracowane z myślą o działaniu profilaktycznym a także wspomagającym terapię schorzeń stawów.

Wiele przepisów bazuje na składnikach o udowodnionym przeciwzapalnym działaniu, bogatych w związki przeciwutleniające i roślinne substancje czynne. Proponowane jadłospisy wpisują się w obecny światowy trend diet roślinnych lub z ograniczeniem produktów pochodzenia zwierzęcego.

Podsumowanie

Książka warta uwagi szczególnie osób z problemami zdrowotnymi takimi jak reumatoidalne zapalenie stawów, zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa czy choroba zwyrodnieniowa stawów. Sama dieta nie wyleczy tych przewlekłych schorzeń, jednak przy odpowiednim doborze produktów i technik kulinarnych możliwa jest poprawa i przeciwdziałanie zaostrzeniu ich objawów.