Warzywa o najmniejszych wartościach odżywczych
3 warzywa o najmniejszych wartościach odżywczych – w ten nietypowy sposób magazyn Healthy Self zajął się sprawdzeniem jakie warzywa powinny znaleźć się w naszej diecie – a jakie z powodzeniem można częściowo zastąpić bardziej bogatymi w składniki warzywami.
Pamiętajcie, że zgodnie z dietetycznymi wszystkie te warzywa, jak i inne są niezbędne w naszej diecie. Przede wszystkim nawet jeśli nie mają uderzeniowej dawki witamin to mają kluczowy dla zdrowia błonnik. Jednym słowem traktujcie słowa amerykańskiego serwisu z mocnym przymrużeniem oka.
O ile za pewnik stawia się, że wszystkie warzywa są dla człowieka zdrowe, to pamiętać trzeba, że nie ma między nimi znaku równości. Zdaniem autorów tymi trzema produktami są:
1) Seler
Seler to popularne warzywo na naszych stołach. Nie dość, że zawiera bardzo skromny ładunek kaloryczny (zaledwie kilka kcal!), to również zaspokoimy nim ledwie niecałe 2% zapotrzebowania dziennego na wapń i witaminę C. Na obronę można powiedzieć, że jest on bogaty w witaminę K, wspomagającą m.in. krzepliwość krwi.
2) Ogórek
Ogórek to kolejny bardzo popularny na naszych stołach element diety. Podobnie – niska kaloryczność ale też brak pokrycia zapotrzebowania na witaminy.
3) Sałata lodowa
Oczywiście tak jak w przypadku dwóch poprzedników – sałata lodowa nie jest niezdrowa – wręcz przeciwnie: jest zdrowa i mało kaloryczna. Natomiast jeśli zależy nam na zaopatrywaniu ciała w mikroelementy – lepiej poszukać innych sałat.
Na podstawie: Paturel A., „3 Veggies With the Least Nutritional Value „, Self Magazine, 13.07.2011, self.com
Dietetycy.org.pl » Archiwum » Warzywa o najmniejszych wartościach odżywczych