71% firm cateringowych skontrolowanych przez Inspekcję Handlową działa nieuczciwie

Avatar photo
stołówka

W tym tygodniu na stronie UOKiK oraz Inspektoratu Inspekcji Handlowej pojawił się raport dotyczący wyników Kontroli Inspekcji Handlowej 83 firm cateringowych – przygotowujących jedzenie dla 282 placówek na terenie całej Polski. Są to firmy, które dostarczają pożywienie do szkół, żłobków, szpitali, sanatoriów i domów dziecka.

W prasie możemy przeczytać z nagłówków, że wnioski są „szokujące”  – skala problemu jest widoczna jednak gołym okiem i była taka już od dawna. Nie bez powodu w Internecie znaleźć można strony zbierające co bardziej zaskakujące negatywnie posiłki z polskich szpitali (dla zabawy, ale to często śmiech przez łzy). To zresztą nie pierwsza kontrola tego typu – poprzednia miała miejsce w 2016 roku i jak widać mało która firma wyciągnęła z kontroli wnioski (szczególnie, że własnie te firmy do których były zastrzeżenia rok temu wzięto znowu pod lupę).

Kontrolerzy zauważyli nieprawidłowości w aż 70% przedsiębiorstw – to oznacza, że na każde 3 firmy – 2 nie stosują się do ustalonych reguł. A często chodzi o takie podstawy jak:

  • Stosowanie przeterminowanych produktów (ryzyko dla zdrowia!) – przykładowe znalezione produkty w magazynach – twaróg przeterminowany o 6 dni, mięso drobiowe o 11 dni, koncentrat mąki niskobiałkowej o 173 dni.
  • Brak informacji o alergenach (ryzyko dla zdrowia po raz drugi – przykładowo informacja o soi, selerze)
  • Niehigieniczne warunki przechowywania jedzenia (w tym utrzymywanie resztek żywności w brudnych zamrażarkach)
  • Stosowanie tańszych zamienników (w porównaniu do umowy zawartej z placówką – przykładowo dla dzieci miks tłuszczowy zamiast masła, napój kakaowy instant zamiast kakao, produkt jogurtopodobny zamiast jogurtu naturalnego, etc.)
  • Niedoważone porcje (nawet dwukrotnie w skrajnych przypadkach)

Efektem kontroli są nałożone kary oraz postępowania. UOKiK apeluje zaś do wszystkich placówek, aby starały się nadzorować firmy, które dostarczają im posiłki. Czy kontrola poprawi sytuację na rynku usług cateringowych? Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

[totalpoll id=”31307″]

Źródło: 

Zobacz również
syrop figowy

https://uokik.gov.pl/aktualnosci.php?news_id=13959

http://www.wiih.org.pl/index.php?id=4&zoom=395