AHA opublikowaƂa 10 rekomendacji dla zdrowia serca

Avatar photo
zdrowe serce

American Heart Association (AHA) w nowej publikacji wskazuje na czynniki, które mogą być pomocne w prewencji chorób serca. Zebrane zostaƂy one w 10 prostych wytycznych. Co znajdziemy na liƛcie?

  1. Zachowaj balans między spoĆŒywanym jedzeniem, kaloriami a aktywnoƛcią fizyczną, aby zachować zdrową masę ciaƂa.
  2. SpoĆŒywaj duĆŒo, rĂłĆŒnorodnych owocĂłw i warzyw, aby zyskać caƂe spektrum skƂadnikĂłw odĆŒywczych z ĆŒywnoƛci, nie zaƛ z suplementĂłw.
  3. Wybieraj produkty peƂnoziarniste i inne produkty powstaƂe gƂównie z peƂnych ziaren.
  4. WƂącz do diety zdrowe ĆșrĂłdƂa chudego i / lub wysokobƂonnikowego biaƂka, takiego jak biaƂko roƛlinne (orzechy i strączkowe), ryby i owoce morza, niskotƂuszczowy i pozbawiony tƂuszczu nabiaƂ, chude partie mięsa oraz ogranicz mięso czerwone i przetworzone.
  5. UĆŒywaj pƂynnych, nietropikalnych olejĂłw, takich jak oliwa lub olej sƂonecznikowy.
  6. Wybieraj jak najmniej ĆŒywnoƛci przetworzonej i ultraprzetworzonej
  7. Minimalizuj spoĆŒycie napojĂłw i jedzenia z cukrami dodanymi
  8. Wybieraj produkty, gotuj potrawy z maƂą iloƛcią lub bez soli.
  9. Ogranicz spoĆŒycie alkoholu. Jeƛli nie pijesz — nie zaczynaj.
  10. Trzymaj się tych wytycznych bez względu na to, gdzie jesz.

Zestawienie stanowi syntetyczne podsumowanie gƂównych wnioskĂłw wytycznych. ZostaƂy one opublikowane w renomowanym Circulation. Badacze wskazują ĆŒe o zdrowie serca trzeba dbać od najmƂodszych lat.

Wskazano rĂłwnieĆŒ na przeszkody, ktĂłre powstrzymują ludzi przed zdrowym odĆŒywianiem się. Problemem są:

  • reklamy niezdrowego jedzenia
  • rĂłĆŒnice socjoekonomiczne
  • brak bezpieczeƄstwa ĆŒywnoƛciowego
  • rasizm strukturalny

Jakie jest Wasze zdanie na temat opisanych rekomendacji AHA? Zapraszamy do dyskusji w klubie dla dietetykĂłw: LINK

Zobacz rĂłwnieĆŒ

ĆčrĂłdƂo: Alice H. Lichtenstein, Lawrence J. Appel, Maya Vadiveloo, Frank B. Hu, Penny M. Kris-Etherton, Casey M. Rebholz, Frank M. Sacks, Anne N. Thorndike, Linda Van Horn, Judith Wylie-Rosett, 2021 Dietary Guidance to Improve Cardiovascular Health: A Scientific Statement From the American Heart Association, https://doi.org/10.1161/CIR.0000000000001031Circulation. 2021;0:CIR.0000000000001031