Co można przygotować z warzyw ciepłolubnych? Warsztaty kulinarne – fotorelacja

Avatar photo

Początek września to czas zbiorów krajowych warzyw ciepłolubnych. Dojrzałe papryki w wielu odmianach, dynie, cukinie i kabaczki, a także gruntowe pomidory i fasolka szparagowa skłaniają do kulinarnych eksperymentów.

Ta różnorodność warzyw skłoniła producentów do zaprezentowania swoich produktów w gronie dziennikarzy. W ramach kampanii Moc Polskich Warzyw producenci zorganizowali warsztaty kulinarne, w ramach których reprezentanci mediów mogli poznać nietuzinkowe przepisy na dania z papryki, dyni, cukinii czy kalafiorów.

Reprezentacja naszej redakcji brała czynny udział w przygotowaniu kilku potraw. Zobaczcie i oceńcie, jaki był tego rezultat :)


Dip Muhammara z grillowaną papryką, pieczonym kalafiorem, orzechami włoskimi i tahiną z domowej roboty chlebkami naan

Chlebek cukiniowy z kremem sernikowym, lemonem curd i malinami

Gnudi z kremowym sosem romesco z pieczonymi warzywami i krewetkami

Zobacz również
dieta śródziemnomorska

A Wy co potraficie wyczarować z warzyw ciepłolubnych? Zapraszamy do eksperymentowania w kuchni!