Czarnuszka siewna, czyli czarne złoto wśród przypraw. Jakie ma właściwości i jak ją stosować?
Czarnuszka siewna (Nigella sativa), nazywana również czarnym kminkiem to roślina o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Od czasów starożytnych przyciąga uwagę ludzi na całym świecie. Znaleziono ją nawet w grobowcu faraona Tutanchamona. W Polsce niestety nie jest doceniana, choć w ostatnich latach zyskuje na popularności. Jest pod lupą licznych badań naukowych i entuzjastów zdrowego stylu życia. Skrywa multum składników aktywnych, które pozytywnie działają na zdrowie. Jakie korzyści zatem można osiągnąć ze spożycia czarnuszki? Ile trzeba jej jeść i w jaki sposób?
Związki bioaktywne w nasionach czarnuszki
Najważniejszym bioskładnikiem czarnuszki jest tymochinon, należący do grupy terpenów i terpenoidów. Olej z czarnuszki zawiera dużo steroli, w tym głównie beta-sitosterol. Obecność steroli sprawia, że czarnuszka jest naturalnym środkiem obniżającym poziom cholesterolu we krwi. Zawiera również tokoferole, które działają silnie antyoksydacyjne. Podobne właściwości mają polifenole. Czarnuszka skrywa ich szereg, w tym kwas chlorogenowy, felurowy, rutynę, kwercetynę, czy apigeninę. Znajdziemy też witaminę A, E, C, kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne jak cynk, żelazo. Głównym kwasem tłuszczowym obecnym w nasionach czarnuszki jest kwas linolenowy (omega-6) [1,2].
Właściwości lecznicze i prozdrowotne czarnuszki
Właściwości antyoksydacyjne
Korzyści zdrowotne czarnuszki w dużej mierze opierają się na jej właściwościach przeciwutleniających. Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki w organizmie, które są sprawcą procesów starzenia się komórek oraz różnych chorób. Okazuje się, że czarnuszka obniża poziom reaktywnych form tlenu [1]. Jednocześnie zwiększa też aktywność enzymów antyoksydacyjnych. Jej dwojakie działanie wynika z obecności związków bioaktywnych, z których najważniejszy jest wspominany tymochinon.
Wzmocnienie układu odpornościowego
Wykazano, że czarnuszka i obecny w niej tymochinon mają właściwości immunomodulujące. Wspierają zatem działanie układu odpornościowego, chroniąc przed infekcjami. W jaki sposób? Pobudzają komórki zaangażowane w walkę z patogenami, m.in. makrofagi, czy leukocyty. Modulują też reakcję zapalną poprzez wpływ na odpowiednie cytokiny [1]. Warto więc dorzucić czarnuszkę do koszyka zakupów w okresie jesienno-zimowym. W czasie pandemii COVID-19 padały też doniesienia, że czarnuszka łagodzi objawy tej infekcji [3]. Jednak nie zostało to potwierdzone w dalszych badaniach.
Działanie ochronne na zdrowie mózgu
Czarnuszka okazuje się przydatna we wspomaganiu leczenia i zapobieganiu chorobom neurologicznym. Dotyczy to zarówno choroby Alzheimera, Parkinsona, jak również lęku, czy depresji. Znów — właściwości te wynikają głównie z wysokiej zawartości związków przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Okazuje się więc ona przydatna wszędzie tam, gdzie zaburzenie ma podłoże zapalne. Efekt łagodzący objawy tych chorób wykazano na razie na modelach zwierzęcych. Wymagane są zatem badania na ludziach, w celu potwierdzenia skuteczności jej stosowania [1].
Właściwości przeciwnowotworowe
Czarny kminek jest znany jako ważny składnik w profilaktyce nowotworów. Składniki chemiczne nasion hamują proliferację komórek raka, czyli ich namnażanie się. Prowokują też apoptozę, czyli programowaną śmierć komórek. Wykazano, że tymochinon wspomaga działanie kilku standardowych leków chemioterapeutycznych [1,2].
Czarnuszka i zdrowie serca
Otyłość, dyslipidemia mają bezpośredni związek z chorobami układu krążenia. A te są główną przyczyną zgonów na świecie i w Polsce. W badaniu na szczurach [4] wykazano, że suplementacja diety ekstraktami z nasion czarnuszki poprawia profil lipidowy. Podnosi poziom „dobrego” cholesterolu HDL, obniża poziom cholesterolu ogółem, trójglicerydów i „złego” cholesterolu LDL.
Przeprowadzono też kilka badaniach klinicznych z udziałem ludzi z dyslipidemią, palaczy, kobiet w okresie menopauzy z chorobami metabolicznymi, czy pacjentów z zespołem Hashimoto. Podawanie nasion czarnuszki w różnych preparatach poprawiało profil lipidowy i poziom cukru we krwi [1].
🔎 Meta-analiza Rounagh i wsp. [16] wykazała, że suplementacja czarnuszki może znacząco poprawić profil lipidowy u dorosłych. Czarnuszka obniża poziom cholesterolu całkowitego, trójglicerydów oraz „złego” cholesterolu LDL, jednocześnie podnosząc poziom „dobrego” cholesterolu HDL. Może być zatem stosowana jako dodatkowy środek wspomagający w leczeniu zaburzeń lipidowych.
Czarnuszka i otyłość
Czy spożywanie lub suplementacja czarnuszki wpływa na masę ciała? Otóż niedawna metaanaliza [5] badań pokazała, że tak. Suplementacja znacząco zmniejszała masę ciała badanych oraz wskaźnik BMI w porównaniu do placebo. Nie wpływała istotnie jednak na inne wskaźniki antropometryczne. Zaliczamy do nich obwód talii, bioder, czy wskaźnik WHR. Czarnuszka w postaci oleju wykazywała lepsze efekty niż w kapsułkach. Odnotowano też, że osoby z zespołem metabolicznym odniosły większe korzyści z przyjmowania czarnuszki. Badania te pokazują, że może to być przydatna dodatkowa interwencja w leczeniu otyłości.
Pomoc w przeciwdziałaniu cukrzycy
Czarnuszka może być istotnym składnikiem diety pacjentów z cukrzycą [6]. Wykazuje ona działanie obniżające poziom cukru we krwi w porównaniu z placebo. Poprawia parametry krwi, w tym glukozę na czczo, po posiłku, hemoglobinę glikowaną (HbA1c) oraz wskaźnik HOMA-IR. Połączenie tymochinonu z metforminą wykazywało większą redukcję glukozy we krwi oraz HbA1c niż sama metrformina.
🔎 Badanie Shirvani i wsp. [15] wykazało, że suplementacja czarnuszki może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi oraz poziom hemoglobiny glikowanej, co jest korzystne dla osób z problemami z cukrzycą. Jednakże, nie zaobserwowano znaczącego wpływu na poziom insuliny ani na wskaźnik insulinooporności. Potrzebne są wciąż dalsze badania, aby określić, jaka dawka i czas trwania suplementacji są najskuteczniejsze.
Działanie wspomagające wątrobę
Czarny kminek i jego składniki wykazują działanie hepatoprotekcyjne. Stres oksydacyjny powodujący peroksydację lipidów jest jednym z głównych przyczyn chorób wątroby. Z kolei czarnuszka, jak już wcześniej wspomniano, jest świetnym przeciwutleniaczem. Chroni ona zatem komórki wątroby. W jednym z badań [7] przez 3 miesiące podawano olej z czarnuszki pacjentom z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (NAFLD). Złagodziło to stłuszczenie tego narządu, zmniejszyło trójglicerydy we krwi, cholesterol LDL oraz zmniejszyło poziom aminotransferaz. W innym badaniu [8] interwencja polegała na podawaniu czarnuszki dwa razy dziennie przez 3 miesiące. Obniżyło to poziom ALT, AST oraz ogólne stłuszczenie wątroby w porównaniu z grupą kontrolną. Ostatnia metaanaliza badań RCT [9] pokazała, że suplementacja czarnuszką zmniejsza poziom enzymów wątrobowych u pacjentów z NAFLD. Szczególnie dotyczy to AST.
Czarnuszka i płodność
Niepłodność zaczyna być określana jako choroba cywilizacyjna. Dotyczy zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Główną przyczyną niepłodności u mężczyzn jest dysfunkcja nasienia. Stres oksydacyjny ma szkodliwy wpływ na strukturę, funkcję i ruchliwość plemników. Dlatego tak ważne jest włączanie do diety mężczyzn produktów bogatych w antyoksydanty. Jednym z nich jest oczywiście czarnuszka. W badaniu RCT z udziałem mężczyzn z Iranu zastosowano olej z nasion czarnuszki przez 2 miesiące. Po tym czasie ilość i ruchliwość plemników oraz objętość nasienia uległy zwiększeniu w grupie z interwencją w porównaniu do placebo [10].
Czarnuszka na sprawne stawy
Ze względu na silne działanie przeciwzapalne wykazano, że czarnuszka jest skuteczna we wspomaganiu leczenia zapalenia stawów, w tym RZS. W jednym z badań klinicznych miejscowo zastosowano olejek z jej nasion [11]. Zaobserwowano zmniejszenie bólu związanego z chorobą zwyrodnieniową stawów u osób starszych. W innym badaniu [12] podawano proszek z nasion czarnuszki u pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawu kolanowego. Wykazano znaczną poprawę w grupie z interwencją oraz nie odnotowano działań niepożądanych.
Czarnuszka na piękną skórę
Trądzik pospolity to choroba dermatologiczna związana z przewlekłym stanem zapalnym mieszków włosowych w skórze. Czarnuszka okazuje się wykazywać właściwości łagodzące trądzik. W jednym z badań RCT [13] pacjenci otrzymywali 2 razy dziennie przez 2 miesiące hydrożel z czarnuszki. Odnotowano znaczne zmniejszenie liczby zaskórników, grudek i krost, bez żadnych skutków ubocznych. Preparat taki można zatem uznać za potencjalną naturalną pomoc dla pacjentów z trądzikiem pospolitym. Zastosowanie oleju z nasion czarnuszki w kremie może być również przydatny przy leczeniu bielactwa [14]. Kosmetyków z ekstraktem/olejem z czarnuszki na rynku jest wiele. Warto zatem zwrócić na nie następnym uwagę podczas zakupów.
Zastosowanie w kuchni
Czarnuszka jest szeroko stosowana jako przyprawa i środek aromatyzujący w różnych przetworach spożywczych. Zalicza się do nich pieczywo, jogurty, warzywa marynowane, sosy, sałatki [10]. Nasiona czarnuszki sprawdzą się idealnie jako dodatek do wszelkich dań obiadowych. Risotto, kaszotto, zupa krem świetnie skomponuje się z lekką pikantnością czarnych nasionek. Szczególnie dobrze czarnuszka smakuje się z kapustą. Można użyć jej także do marynaty do mięs, czy do hummusu lub twarożku na śniadanie. Olej z nasion czarnuszki również warto mieć w kuchni. Sprawdzi się idealnie na zimno do sałatek i surówek. Czarnuszka jest dobrym rozwiązaniem, gdy chcemy ograniczyć w diecie sól lub pieprz, np. ze względów zdrowotnych. Jeśli natomiast wypiekacie własny chleb — dodajcie do niego nasiona czarnuszki. Przekonacie się wtedy o niezwykłym aromacie i smaku tej przyprawy. Dla osiągnięcia intensywności aromatu można nasiona podprażyć wcześniej na patelni. Czarnuszkę można wykorzystać też w daniach na słodko. Dotyczy to wszelkich ciasteczek, czy ciast typu piernik, kruche ze śliwką, marchewkowe.
Dawkowanie
Ile można jej zjeść? Jak z wszystkim należy zachować umiar. W tym przypadku ograniczmy się do 1-2 łyżeczek przyprawy dziennie (zarówno nasion, jak i oleju).
Podsumowanie
Czarnuszka to małe niepozorne nasiona, które skrywają szereg właściwości prozdrowotnych. Mają mnóstwo antyoksydantów, których do diety powinniśmy włączać częściej. Składniki w niej zawarte mogą działać profilaktycznie na wiele chorób, w tym przede wszystkim cukrzycę, czy nowotwory. Znana jest od wieków — mówiono o niej, że jest lekarstwem na każdą chorobę z wyjątkiem śmierci [10]. Do diety wprowadzić ją jest bardzo prosto. Wystarczy trochę poeksperymentować w kuchni. Może uda nam się nawet zastąpić klasyczne przyprawy typu sól właśnie czarnym kminkiem. Nawet tak małe zmiany są krokiem w stronę zdrowia. Smacznego i na zdrowie!
Bibliografia:
- Hannan MA, et al. Black Cumin (Nigella sativa L.): A Comprehensive Review on Phytochemistry, Health Benefits, Molecular Pharmacology, and Safety. Nutrients. 2021 May 24;13(6):1784.
- Dalli M, et al. Nigella sativa L. Phytochemistry and Pharmacological Activities: A Review (2019-2021). Biomolecules. 2021 Dec 23;12(1):20.
- Koshak AE, et al. Nigella sativa for the treatment of COVID-19: An open-label randomized controlled clinical trial. Complement Ther Med. 2021 Sep;61:102769.
- Ahmad, S, et al. Physiological and biochemical role of nigella sativa in hyperlipidemic albino rats a comparative study. Pak. J. Med. Health Sci. 2017, 11, 195–196.
- Navid Naghsh, et al. The effect of Nigella sativa (black seed) supplementation on body weight and body composition: A GRADE-assessed systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials, Journal of Functional Foods, 2023, 105,105565.
- Mahomoodally MF, et al. Nigella sativa L. and Its Active Compound Thymoquinone in the Clinical Management of Diabetes: A Systematic Review. Int J Mol Sci. 2022 Oct 11;23(20):12111.
- Khonche, A, et al. Standardized Nigella sativa seed oil ameliorates hepatic steatosis, aminotransferase and lipid levels in non-alcoholic fatty liver disease: A randomized, double-blind and placebo-controlled clinical trial. J. Ethnopharmacol. 2019, 234, 106–111.
- Rashidmayvan, et al. The effect of Nigella sativa oil on serum levels of inflammatory markers, liver enzymes, lipid profile, insulin and fasting blood sugar in patients with non-alcoholic fatty liver. J. Diabetes Metab. Disord. 2019, 18, 453–459.
- Fathiyah Safithri, et al. Liver-protectant and cardiovascular-protectant effects of Nigella sativa: a meta-analysis,Digital Chinese Medicine, 2023,6(2): 112-120.
- Yimer EM, et al. Nigella sativa L. (Black Cumin): A Promising Natural Remedy for Wide Range of Illnesses. Evid Based Complement Alternat Med. 2019 May 12; 2019:1528635.
- Azizi, F, et al. Comparison of the effect of topical use of Nigella Sativaoil and diclofenac gel on osteoarthritis pain in older people: A randomized, double-blind, clinical trial. J. Herb. Med. 2019, 16, 100259.
- Salimzadeh, A, et al. Effect of an orally formulated processed black cumin, from Iranian traditional medicine pharmacopoeia, in relieving symptoms of knee osteoarthritis: A prospective, randomized, double-blind and placebo-controlled clinical trial. Int. J. Rheum. Dis. 2017, 20, 691–701.
- Soleymani, S, et al. The effect of a hydrogel made by Nigella sativa L. on acne vulgaris: A randomized double-blind clinical trial. Phytother. Res.2020, 34, 3052–3062.
- Sarac, G, et al. Effectiveness of topical Nigella sativa for vitiligo treatment. Dermatol. Ther. 2019, 32, e12949.
- Shirvani S, Falahatzadeh M, Oveili E, Jamali M, Pam P, Parang M, Shakarami M. The effect of Nigella sativa supplementation on glycemic status in adults: An updated systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Prostaglandins Other Lipid Mediat. 2024 Aug 22:106885. doi: 10.1016/j.prostaglandins.2024.106885. Epub ahead of print. PMID: 39181437.
- Rounagh M, Musazadeh V, Hosseininejad-Mohebati A, Falahatzadeh M, Kavyani Z, Rostami RB, Vajdi M. Effects of Nigella sativa supplementation on lipid profiles in adults: An updated systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr ESPEN. 2024 Jun;61:168-180. doi: 10.1016/j.clnesp.2024.03.020. Epub 2024 Mar 22. PMID: 38777430.
- Data pierwotnej publikacji: 6.12.2023
- Data ostatniej aktualizacji o wyniki badań: 28.08.2024
Dietetycy.org.pl » Żywność » Zioła i przyprawy » Czarnuszka siewna, czyli czarne złoto wśród przypraw. Jakie ma właściwości i jak ją stosować?
Obecnie studiuję dietetykę na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Szczególnie interesuję się dietą roślinną, codziennie odkrywam jej tajniki i poszukuje nowych smaków. W wolnym czasie z pewnością można spotkać mnie w kinie. Uwielbiam także długie spacery po lesie i wycieczki rowerowe.