Dieta śródziemnomorska a rak prostaty

Avatar photo
dieta śródziemnomorska

W nowym badaniu opublikowanym w „The Journal of Urology”  naukowcy z National Center for Epidemiology, Instituto de Salud Carlos III (Madryt) donoszą, że mężczyźni, którzy stosują dietę śródziemnomorską, bogatą w ryby, gotowane ziemniaki, owoce w formie stałej, warzywa, nasiona roślin strączkowych i oliwę z oliwek oraz spożywają soki w małej ilości, wykazują mniejsze ryzyko agresywności raka gruczołu krokowego (ang, prostate cancer, PC) niż osoby stosujące inne wzorce żywieniowe. Po raku skóry rak prostaty jest najczęściej występującym nowotworem u mężczyzn w Stanach Zjednoczonych.

dieta śródziemnomorska a rak prostaty

Charakterystyka badania:

Zespół badawczy przeanalizował związek pomiędzy ryzykiem występowania raka prostaty a sposobem odżywiania, wykorzystując dane badania kliniczno-kontrolnego obejmującego 733 pacjentów z histologicznie potwierdzonym PC i 1229 zdrowych mężczyzn. Średnia wieku badanych wyniosła 66 lat. W badaniu zebrano szereg danych, które obejmowały nie tylko informacje medyczne i podstawowe, ale także szczegóły dotyczące nawyków żywieniowych.

dieta śródziemnomorska zasadyNaukowcy podzielili uczestników na trzy grupy. Przyjęto trzy odmienne diety jako charakterystyczne sposoby odżywiania populacji hiszpańskiej. Pierwsza – tzw. „zachodnia”- obejmuje spożywanie dużych ilości pełnotłustych produktów mlecznych, rafinowanych produktów, przetworzonego mięsa, wysokokalorycznych napojów, słodyczy oraz potraw typu fast food.  Druga – tzw. „rozważna” – charakteryzuje się spożywaniem niskotłuszczowych produktów mlecznych, pełnoziarnistych produktów zbożowych, owoców, warzyw i soków.  Trzecie dieta – śródziemnomorska –  składa się z dużego spożycia ryb, ziemniaków w formie gotowanej, owoców formie stałej, warzyw, nasion roślin strączkowych i oliwy z oliwek oraz niskiego spożycia soków.

Wyniki badania:

Po analizie okazało się, że jedynie dieta śródziemnomorska wydawała się wiązać z niższym ryzykiem agresywnego raka prostaty. PC oceniano stosując wyniki Gleasona dotyczące agresywności guza (<6 lub 6) i stadium klinicznego (cT1b do cT4). Wynik Gleasona <6 typowo wskazuje na mniej agresywny nowotwór z ogólnie dobrymi rokowaniami. Niższe kliniczne stadium (cT1-cT2a) wskazuje na nowotwór, który nie rozprzestrzenił się. Wyniki wskazywały, że w przypadku bardziej agresywnych i bardziej rozległych nowotworów (wynik Gleasona > 6 i stadia cT2b do cT4), tylko grupa na diecie śródziemnomorskiej wykazała statystycznie znaczący efekt ochronny.

włoska kawa a rak prostatyInni badacze potwierdzają te wyniki. Promowanie śródziemnomorskiej diety może być skutecznym sposobem zmniejszenia ryzyka rozwoju zaawansowanego raka prostaty, oprócz zmniejszenia ryzyka innych powszechnych problemów zdrowotnych u mężczyzn, takich jak choroby układu krążenia.

Źródło: Adela Castelló, Elena Boldo, Pilar Amiano, Gemma Castaño-Vinyals, Nuria Aragonés, Inés Gómez-Acebo, Rosana Peiró, Jose Juan Jimenez-Moleón, Juan Alguacil, Adonina Tardón, Lluís Cecchini, Virginia Lope, Trinidad Dierssen-Sotos, Lourdes Mengual, Manolis Kogevinas, Marina Pollán, Beatriz Pérez-Gómez. Mediterranean Dietary Pattern is Associated with Low Risk of Aggressive Prostate Cancer: MCC-Spain Study. The Journal of Urology, 2018; 199 (2).

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320600.php