Dieta śródziemnomorska a rak prostaty
W nowym badaniu opublikowanym w „The Journal of Urology” naukowcy z National Center for Epidemiology, Instituto de Salud Carlos III (Madryt) donoszą, że mężczyźni, którzy stosują dietę śródziemnomorską, bogatą w ryby, gotowane ziemniaki, owoce w formie stałej, warzywa, nasiona roślin strączkowych i oliwę z oliwek oraz spożywają soki w małej ilości, wykazują mniejsze ryzyko agresywności raka gruczołu krokowego (ang, prostate cancer, PC) niż osoby stosujące inne wzorce żywieniowe. Po raku skóry rak prostaty jest najczęściej występującym nowotworem u mężczyzn w Stanach Zjednoczonych.
Charakterystyka badania:
Zespół badawczy przeanalizował związek pomiędzy ryzykiem występowania raka prostaty a sposobem odżywiania, wykorzystując dane badania kliniczno-kontrolnego obejmującego 733 pacjentów z histologicznie potwierdzonym PC i 1229 zdrowych mężczyzn. Średnia wieku badanych wyniosła 66 lat. W badaniu zebrano szereg danych, które obejmowały nie tylko informacje medyczne i podstawowe, ale także szczegóły dotyczące nawyków żywieniowych.
Naukowcy podzielili uczestników na trzy grupy. Przyjęto trzy odmienne diety jako charakterystyczne sposoby odżywiania populacji hiszpańskiej. Pierwsza – tzw. „zachodnia”- obejmuje spożywanie dużych ilości pełnotłustych produktów mlecznych, rafinowanych produktów, przetworzonego mięsa, wysokokalorycznych napojów, słodyczy oraz potraw typu fast food. Druga – tzw. „rozważna” – charakteryzuje się spożywaniem niskotłuszczowych produktów mlecznych, pełnoziarnistych produktów zbożowych, owoców, warzyw i soków. Trzecie dieta – śródziemnomorska – składa się z dużego spożycia ryb, ziemniaków w formie gotowanej, owoców formie stałej, warzyw, nasion roślin strączkowych i oliwy z oliwek oraz niskiego spożycia soków.
Wyniki badania:
Po analizie okazało się, że jedynie dieta śródziemnomorska wydawała się wiązać z niższym ryzykiem agresywnego raka prostaty. PC oceniano stosując wyniki Gleasona dotyczące agresywności guza (<6 lub 6) i stadium klinicznego (cT1b do cT4). Wynik Gleasona <6 typowo wskazuje na mniej agresywny nowotwór z ogólnie dobrymi rokowaniami. Niższe kliniczne stadium (cT1-cT2a) wskazuje na nowotwór, który nie rozprzestrzenił się. Wyniki wskazywały, że w przypadku bardziej agresywnych i bardziej rozległych nowotworów (wynik Gleasona > 6 i stadia cT2b do cT4), tylko grupa na diecie śródziemnomorskiej wykazała statystycznie znaczący efekt ochronny.
Inni badacze potwierdzają te wyniki. Promowanie śródziemnomorskiej diety może być skutecznym sposobem zmniejszenia ryzyka rozwoju zaawansowanego raka prostaty, oprócz zmniejszenia ryzyka innych powszechnych problemów zdrowotnych u mężczyzn, takich jak choroby układu krążenia.
Źródło: Adela Castelló, Elena Boldo, Pilar Amiano, Gemma Castaño-Vinyals, Nuria Aragonés, Inés Gómez-Acebo, Rosana Peiró, Jose Juan Jimenez-Moleón, Juan Alguacil, Adonina Tardón, Lluís Cecchini, Virginia Lope, Trinidad Dierssen-Sotos, Lourdes Mengual, Manolis Kogevinas, Marina Pollán, Beatriz Pérez-Gómez. Mediterranean Dietary Pattern is Associated with Low Risk of Aggressive Prostate Cancer: MCC-Spain Study. The Journal of Urology, 2018; 199 (2).
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Dieta śródziemnomorska a rak prostaty
Magister dietetyki. Dietetyk, edukator i copywriter. Absolwentka WSR w Warszawie oraz UM w Białymstoku. Prowadzi autorską stronę "DietoŚwiat". Udziela wypowiedzi eksperckich. Kontakt mailowy: mwilkowska@dietoswiat.pl