Według badań przeprowadzonych przez badaczy z University of Colorado Boulder (USA), związek, który powstaje podczas konsumpcji czerwonego mięsa, uszkadza tętnice i może odgrywać kluczową rolę w zwiększaniu ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego w miarę procesu starzenia się. Badanie, opublikowane w czasopiśmie American Heart Association „Hypertension”, sugeruje również, że można temu zapobiegać poprzez zmianę sposobu odżywiania się.
Czym jest TMAO?
Bakterie jelitowe metabolizują aminokwasy – L-karnitynę i cholinę, wytwarzają produkt uboczny zwany trimetyloaminą, który wątroba przekształca w N-tlenek trimetyloaminy (TMAO). Poprzednie badania wykazały, że osoby z wyższym poziomem TMAO we krwi są ponad dwa razy bardziej narażone na zawał serca lub udar i zwykle przedwcześnie umierają. Jednak do tej pory naukowcy nie do końca znaleźli przyczyny tego związku.

Szczegóły na temat badania:
Opierając się na eksperymentach na zwierzętach i przy udziale ludzi, zespół badawczy postanowił sprawdzić czy TMAO w jakiś sposób uszkadza nasz układ naczyniowy, a jeśli tak, to w jaki sposób się to odbywa. Dodatkowo, rozważali czy może to być jeden z powodów, dla których zdrowie układu sercowo-naczyniowego pogarsza się – nawet wśród osób ćwiczących i nie palących, czyli prowadzących zdrowy i aktywny styl życia – w miarę starzenia się?
Naukowcy analizowali wyniki badań krwi i stan tętnic 101 starszych osób dorosłych (średnia wieku: 64 lata) i 22 młodych dorosłych (średnia wieku: 22 lata) i stwierdzili, że poziom TMAO znacznie wzrasta wraz z wiekiem. Jest to zgodne z poprzednim badaniem na myszach.
Wyniki analizy:
Jak wykazały nowe badania, dorośli z wyższym poziomem TMAO we krwi mieli znacznie gorszą czynność tętnic i wykazali większe oznaki stresu oksydacyjnego lub uszkodzenia tkanek w błonie śluzowej naczyń krwionośnych.
Kiedy naukowcy podawali również związki TMAO bezpośrednio młodym myszom w ciągu 6 miesięcy, ich naczynia krwionośne szybko się starzały. Zauważono, że 12-miesięczne myszy (co odpowiada wiekowi 25 lat dla człowieka) wyglądały bardziej jak 27-miesięczne myszy (80 lat dla człowieka) po spożywaniu TMAO przez kilka miesięcy.
A oprócz starzenia się tętnic… spadek funkcji poznawczych:
Wstępne dane pokazują również, że myszy z wyższym poziomem TMAO wykazują spadek zdolności uczenia się i mają gorszą pamięć, co sugeruje, że związek może również odgrywać rolę w związanym z wiekiem spadku funkcji poznawczych. Z drugiej strony, obserwując myszy, które spożywały związek zwany dimetylobutanolem (który możemy odnaleźć w śladowych ilościach w oliwie z oliwek, occie i czerwonym winie), zauważono odwrotną sytuację. Naukowcy uważają, że ten związek zapobiega produkcji TMAO.
Zespół bada teraz związki, które mogą blokować produkcję TMAO. Na razie interesujący może być wpływ diety roślinnej.

Źródło:
Vienna E. Brunt, Rachel A. Gioscia-Ryan, Abigail G. Casso, Nicholas S. VanDongen, Brian P. Ziemba, Zachary J. Sapinsley, James J. Richey, Melanie C. Zigler, Andrew P. Neilson, Kevin P. Davy, Douglas R. Seals. Trimethylamine-N-Oxide Promotes Age-Related Vascular Oxidative Stress and Endothelial Dysfunction in Mice and Healthy Humans. Hypertension, 2020; 76 (1): 101
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/07/200701100019.htm

Magister dietetyki. Dietetyk, edukator i copywriter. Absolwentka WSR w Warszawie oraz UM w Białymstoku. Prowadzi autorską stronę "DietoŚwiat". Udziela wypowiedzi eksperckich. Kontakt mailowy: mwilkowska@dietoswiat.pl