Genetycznie modyfikowana pszenica, której nie polubią mszyce
![Avatar photo](https://dietetycy.org.pl/wp-content/uploads/2019/05/k-b-80x80.jpg)
![pszenica mszyce](https://dietetycy.org.pl/wp-content/uploads/2012/04/shutterstock_441904792.jpg)
Brytyjscy naukowcy uprawiają gatunek modyfikowanej genetycznie pszenicy, która wydziela zapach nie lubiany przez mszyce. Zapach ten mówi im, że są w niebezpieczeństwie. Jest to jedna z pierwszych modyfikacji rośliny, który ma na celu odstraszyć, nie zaś zlikwidować insekty.
Stworzona w laboratorium w ramach projektu, którym przewodzi profesor John Pickett, modyfikowana pszenica została zasiana w zeszłym miesiącu w Wielkiej Brytanii, co jest kontynuacją testu. Otrzymana w ten sposób pszenica ma służyć celom badawczym i nie będzie wprowadzona do obrotu.
Zaletą tej rośliny ma być to, że trudniej będzie insektom nabyć odporność na jej działanie – co było główną bolączką wcześniejszych modyfikacji.
Źródło: The Telegraph, Genetically modified wheat that repels aphids grown by British scientists, Nick Collins, 29.03.2012
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Genetycznie modyfikowana pszenica, której nie polubią mszyce
![Avatar photo](https://dietetycy.org.pl/wp-content/uploads/2019/05/k-b-172x172.jpg)