Kurs gotowania Marka Łebkowskiego. Kuchnia polska [RECENZJA]

Avatar photo

Kurs gotowania to nowe wydanie książki opracowanej przez nieżyjącego już autora Marka Łebkowskiego. Był on jedną z bardziej rozpoznawalnych postaci polskiej sceny kulinarnej. W jego dorobku jest ponad sto książek kucharskich, które zostały przetłumaczone na kilka języków. Łączny nakład sprzedanych egzemplarzy tego popularnego autora sięgnął 5 milionów egzemplarzy.

Kurs gotowania został wydany w 2020 roku nakładem wydawnictwa Publicat. Książka jest wybranych zbiorem przepisów Marka Łebkowskiego z wydanego wcześniej w obszernego opracowania tego autora pt. „Szkoła gotowania”.

Tytuł: Kurs gotowania Marka Łebkowskiego. Kuchnia polska
Autor: Marek Łebkowski
Wydawnictwo: Publicat
Ilość stron: 256
Rok wydania: 2020

Kurs gotowania Marka Łebkowskiego

Książka została opracowana z myślą o osobach rozpoczynających swoją przygodę z kulinariami, ale także miłośnicy tradycyjnej polskiej kuchni znajdą liczne przepisy, urozmaicające codzienny jadłospis.

Na początek podstawy

Treść i przepisy w „Kursie gotowania” zostały podzielone na kilkanaście sekcji w zależności od wykorzystywanej grupy produktów spożywczych.

W części wstępnej autor w rzeczowy sposób przeprowadza adeptów sztuki kulinarnej przez niezbędne wyposażenie kuchni i najpotrzebniejsze narzędzia gastronomiczne.

Mając odpowiednie wyposażenie, należy też znać podstawowe techniki kulinarne, takie jak gotowanie (także to na parze, blanszowanie, prażenie, w kąpieli wodnej czy pod ciśnieniem) pieczenie, różne warianty smażenia, duszenia i grillowania, a także tajniki pasteryzacji. Osoby początkujące poznają zasady krojenia. Precyzyjne opisy i objaśniające ilustracje sprawią, że wystarczy poćwiczyć, by dania były estetycznie przygotowane.

Przepisy

W części przepisowej autor bardzo obszernie opisał sposoby przyrządzania warzyw. Liczne pomysły na dania z ziemniaków, buraków, warzyw dyniowatych, kapustnych, papryki, pomidorów czy nasion roślin strączkowych sprawiają, że w łatwy sposób czytelnik jest w stanie zaplanować menu zgodne z aktualnie obowiązującymi zalecaniami żywieniowymi.

Do ciekawszych potraw z tej sekcji należy zaliczyć faszerowane bakłażany, cukinie z szałwią, zapiekane pory czy leczo. Dla niewprawionych kucharzy Marek Łebkowski objaśnił jak zrobić mizerię, bigos z grzybami, puree z ziemniaków, gołąbki czy dynię zapiekaną z ryżem. Te proste sycące dania są nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale także bardzo szybkie. Dlatego z powodzeniem mogą pojawiać się na stole regularnie.

Pielęgnowaną przez pokolenia polską tradycją są rodzinne grzybobrania. Amatorzy grzybów w „Kursie gotowania”  znajdą wielce sprawdzonych przepisów dostosowanych do różnych gatunków grzybów. Wytrawni zbieracze mogą w łatwy sposób przygotować borowiki w śmietanie czy również smażone.

Ci, których bór nie obdarzy zbyt hojnie, pocieszyć się mogą jajecznicą z kurkami, duszonymi maślakami czy panierowanymi kaniami. Ci, którzy zbierać ich nie umieją -nie tracą możliwości na przygotowanie grzybowych smakołyków: sałatka z pieczarek jest bezpiecznym i niekłopotliwym wyborem.

Kuchnia polska słynni z licznych dań mięsnych. Marek Łebkowski pomyślał też o czytelnikach ceniących potrawy z drobiu, wołowiny, wieprzowiny czy cielęciny. Wśród ciekawszych potraw z tej sekcji warto nadmienić indyka w wermucie, gęś pieczoną z jabłkami, pasztet z siekanej cielęciny, schab faszerowany owocami, pilaw z jagnięciny czy polskie zrazy zawijane. Dla mniej wprawnych w obróbce mięsa autor zaproponował pulpety, pieczonego kurczaka, panierowane kotlety schabowe czy pasztet wiejski.

Dietetycy podkreślają, że jako Polacy jadamy stanowczo zbyt mało ryb, które powinny gościć na naszych stołach przynajmniej dwa razy w tygodniu. Dzięki ogromnej różnorodności dań rybnych zebranych w „Kursie gotowania”  serwowanie ich może stać o wiele prostsze. Dla wędkujących autor podał wskazówki co do sprawiania i filetowania złowionych ryb.

W przepisach znajdziemy propozycje na dania z ryb gotowanych, smażonych, pieczonych oraz tych w sosie. Dobrym przykładem jest karp, którego Marek Łebkowski proponuje zaserwować tradycyjnie smażonego, ale też w śmietanie czy po węgiersku lub żydowsku. Miłośnicy owoców morza mogą spróbować krewetek w sosie, muli w białym winie czy kalmarów w cieście. Ryby to nie tylko dania gorące, ale także bogactwo przystawek na zimno, takich jak ryba po grecku, ryba w galarecie, wiele odsłon śledzia czy tatar z łososia.

W okresie zimowym nie ma nic bardziej rozgrzewającego jak parujący talerz pożywnej zupy. Ci, którzy nie chcą ograniczać się jedynie do pomidorowej, rosołu i ogórkowej znajdą w „Kursie gotowania” kilkadziesiąt sprawdzonych, smacznych i prostych przepisów w tym na zupę z soczewicy, krupnik, żurek, barszcze, zupy kremy z dyni, szparagów czy kalafiora, a także zupy rybne, chłodniki czy mięsną zupę gulaszową. Tradycjonaliści uwielbiający wszelkiego rodzaju okrasy w tym podrozdziale znajdą inspiracje na wiele smakowitych sosów, zarówno na ciepło jak i zimno.

Jajka to jak wiadomo bogate źródło białka, składników mineralnych oraz tłuszczu, na które często brakuje nam bardziej wyszukanego pomysłu niż jajecznica. Marek Łebkowski podpowiada jak przygotować jajka faszerowane szynką, te po wiedeńsku czy w postaci omletów na słodko i słono.

Ta część książki wprowadza czytelnika w ogromny zasób przepisów na dania mączne. Od naleśników z przeróżnymi farszami po racuszki, pyzy drożdżowe, makarony solo i z dodatkami, a także pierogi nadziewane mięsem, serem, jagodami czy jabłkami i cynamonem. Dania z kasz i ryżu to ciekawe propozycje łączące produkty zbożowe z warzywami i owocami, stanowiące lekką, szybką przekąskę.

Osobny podrozdział autor poświęcił na dania z mąki i ziemniaków takich jak kopytka, pyzy, pierogi leniwe, knedle czy placki ziemniaczane i bliny.

Książkę kończą liczne przepisy na ciasta zarówno te wytrawne na pizzę, paszteciki drożdżowe i tarty oraz tradycyjne słodkie wypieki. Tych ostatnich jest naprawdę wiele – od ciasteczek nugatowych i marcepanek orzechowych po mazurki, kruche ciasteczka korzenne, babeczki śmietankowe czy ciasta czekoladowe. Początkujący cukiernicy docenią przepisy na ciasta drożdżowe, francuskie rożki z jabłkami, serniki, pierniki oraz torty. Bardziej wytrwali mogą pokusić się o przygotowanie domowych pączków, karnawałowych róży czy faworków z ciasta zbijanego.

Podsumowanie

Książka Marka Łebkowskiego to prawdziwe kompendium kulinarne. Proste, atrakcyjne przepisy, piękne ilustracje oraz piękne wydanie sprawią, że po tę pozycję z przyjemnością sięgną młodzi i starsi amatorzy dobrej kuchni. „Kurs gotowania” jest tak pięknie wydany, że może stać się trafionym upominkiem choinkowym dla znajomych, jak i domowników.