Kurs gotowania Marka Ɓebkowskiego. Kuchnia polska [RECENZJA]

Avatar photo

Kurs gotowania to nowe wydanie ksiÄ…ĆŒki opracowanej przez nieĆŒyjącego juĆŒ autora Marka Ɓebkowskiego. ByƂ on jedną z bardziej rozpoznawalnych postaci polskiej sceny kulinarnej. W jego dorobku jest ponad sto ksiÄ…ĆŒek kucharskich, ktĂłre zostaƂy przetƂumaczone na kilka językĂłw. Ɓączny nakƂad sprzedanych egzemplarzy tego popularnego autora sięgnąƂ 5 milionĂłw egzemplarzy.

Kurs gotowania zostaƂ wydany w 2020 roku nakƂadem wydawnictwa Publicat. KsiÄ…ĆŒka jest wybranych zbiorem przepisĂłw Marka Ɓebkowskiego z wydanego wczeƛniej w obszernego opracowania tego autora pt. „SzkoƂa gotowania”.

TytuƂ: Kurs gotowania Marka Ɓebkowskiego. Kuchnia polska
Autor: Marek Ɓebkowski
Wydawnictwo: Publicat
Iloƛć stron: 256
Rok wydania: 2020

Kurs gotowania Marka Ɓebkowskiego

KsiÄ…ĆŒka zostaƂa opracowana z myƛlą o osobach rozpoczynających swoją przygodę z kulinariami, ale takĆŒe miƂoƛnicy tradycyjnej polskiej kuchni znajdą liczne przepisy, urozmaicające codzienny jadƂospis.

Na początek podstawy

Treƛć i przepisy w „Kursie gotowania” zostaƂy podzielone na kilkanaƛcie sekcji w zaleĆŒnoƛci od wykorzystywanej grupy produktĂłw spoĆŒywczych.

W częƛci wstępnej autor w rzeczowy sposĂłb przeprowadza adeptĂłw sztuki kulinarnej przez niezbędne wyposaĆŒenie kuchni i najpotrzebniejsze narzędzia gastronomiczne.

Mając odpowiednie wyposaĆŒenie, naleĆŒy teĆŒ znać podstawowe techniki kulinarne, takie jak gotowanie (takĆŒe to na parze, blanszowanie, praĆŒenie, w kąpieli wodnej czy pod ciƛnieniem) pieczenie, rĂłĆŒne warianty smaĆŒenia, duszenia i grillowania, a takĆŒe tajniki pasteryzacji. Osoby początkujące poznają zasady krojenia. Precyzyjne opisy i objaƛniające ilustracje sprawią, ĆŒe wystarczy poćwiczyć, by dania byƂy estetycznie przygotowane.

Przepisy

W częƛci przepisowej autor bardzo obszernie opisaƂ sposoby przyrządzania warzyw. Liczne pomysƂy na dania z ziemniakĂłw, burakĂłw, warzyw dyniowatych, kapustnych, papryki, pomidorĂłw czy nasion roƛlin strączkowych sprawiają, ĆŒe w Ƃatwy sposĂłb czytelnik jest w stanie zaplanować menu zgodne z aktualnie obowiązującymi zalecaniami ĆŒywieniowymi.

Do ciekawszych potraw z tej sekcji naleĆŒy zaliczyć faszerowane bakƂaĆŒany, cukinie z szaƂwią, zapiekane pory czy leczo. Dla niewprawionych kucharzy Marek Ɓebkowski objaƛniƂ jak zrobić mizerię, bigos z grzybami, puree z ziemniakĂłw, goƂąbki czy dynię zapiekaną z ryĆŒem. Te proste sycące dania są nie tylko Ƃatwe w przygotowaniu, ale takĆŒe bardzo szybkie. Dlatego z powodzeniem mogą pojawiać się na stole regularnie.

Pielęgnowaną przez pokolenia polską tradycją są rodzinne grzybobrania. Amatorzy grzybĂłw w „Kursie gotowania”  znajdą wielce sprawdzonych przepisĂłw dostosowanych do rĂłĆŒnych gatunkĂłw grzybĂłw. Wytrawni zbieracze mogą w Ƃatwy sposĂłb przygotować borowiki w ƛmietanie czy rĂłwnieĆŒ smaĆŒone.

Ci, ktĂłrych bĂłr nie obdarzy zbyt hojnie, pocieszyć się mogą jajecznicą z kurkami, duszonymi maƛlakami czy panierowanymi kaniami. Ci, ktĂłrzy zbierać ich nie umieją -nie tracą moĆŒliwoƛci na przygotowanie grzybowych smakoƂykĂłw: saƂatka z pieczarek jest bezpiecznym i niekƂopotliwym wyborem.

Kuchnia polska sƂynni z licznych daƄ mięsnych. Marek Ɓebkowski pomyƛlaƂ teĆŒ o czytelnikach ceniących potrawy z drobiu, woƂowiny, wieprzowiny czy cielęciny. WƛrĂłd ciekawszych potraw z tej sekcji warto nadmienić indyka w wermucie, gęƛ pieczoną z jabƂkami, pasztet z siekanej cielęciny, schab faszerowany owocami, pilaw z jagnięciny czy polskie zrazy zawijane. Dla mniej wprawnych w obrĂłbce mięsa autor zaproponowaƂ pulpety, pieczonego kurczaka, panierowane kotlety schabowe czy pasztet wiejski.

Dietetycy podkreƛlają, ĆŒe jako Polacy jadamy stanowczo zbyt maƂo ryb, ktĂłre powinny goƛcić na naszych stoƂach przynajmniej dwa razy w tygodniu. Dzięki ogromnej rĂłĆŒnorodnoƛci daƄ rybnych zebranych w „Kursie gotowania”  serwowanie ich moĆŒe stać o wiele prostsze. Dla wędkujących autor podaƂ wskazĂłwki co do sprawiania i filetowania zƂowionych ryb.

W przepisach znajdziemy propozycje na dania z ryb gotowanych, smaĆŒonych, pieczonych oraz tych w sosie. Dobrym przykƂadem jest karp, ktĂłrego Marek Ɓebkowski proponuje zaserwować tradycyjnie smaĆŒonego, ale teĆŒ w ƛmietanie czy po węgiersku lub ĆŒydowsku. MiƂoƛnicy owocĂłw morza mogą sprĂłbować krewetek w sosie, muli w biaƂym winie czy kalmarĂłw w cieƛcie. Ryby to nie tylko dania gorące, ale takĆŒe bogactwo przystawek na zimno, takich jak ryba po grecku, ryba w galarecie, wiele odsƂon ƛledzia czy tatar z Ƃososia.

Zobacz rĂłwnieĆŒ
wzdęcia

W okresie zimowym nie ma nic bardziej rozgrzewającego jak parujący talerz poĆŒywnej zupy. Ci, ktĂłrzy nie chcą ograniczać się jedynie do pomidorowej, rosoƂu i ogĂłrkowej znajdą w „Kursie gotowania” kilkadziesiąt sprawdzonych, smacznych i prostych przepisĂłw w tym na zupę z soczewicy, krupnik, ĆŒurek, barszcze, zupy kremy z dyni, szparagĂłw czy kalafiora, a takĆŒe zupy rybne, chƂodniki czy mięsną zupę gulaszową. Tradycjonaliƛci uwielbiający wszelkiego rodzaju okrasy w tym podrozdziale znajdą inspiracje na wiele smakowitych sosĂłw, zarĂłwno na ciepƂo jak i zimno.

Jajka to jak wiadomo bogate ĆșrĂłdƂo biaƂka, skƂadnikĂłw mineralnych oraz tƂuszczu, na ktĂłre często brakuje nam bardziej wyszukanego pomysƂu niĆŒ jajecznica. Marek Ɓebkowski podpowiada jak przygotować jajka faszerowane szynką, te po wiedeƄsku czy w postaci omletĂłw na sƂodko i sƂono.

Ta częƛć ksiÄ…ĆŒki wprowadza czytelnika w ogromny zasĂłb przepisĂłw na dania mączne. Od naleƛnikĂłw z przerĂłĆŒnymi farszami po racuszki, pyzy droĆŒdĆŒowe, makarony solo i z dodatkami, a takĆŒe pierogi nadziewane mięsem, serem, jagodami czy jabƂkami i cynamonem. Dania z kasz i ryĆŒu to ciekawe propozycje Ƃączące produkty zboĆŒowe z warzywami i owocami, stanowiące lekką, szybką przekąskę.

Osobny podrozdziaƂ autor poƛwięciƂ na dania z mąki i ziemniaków takich jak kopytka, pyzy, pierogi leniwe, knedle czy placki ziemniaczane i bliny.

KsiÄ…ĆŒkę koƄczą liczne przepisy na ciasta zarĂłwno te wytrawne na pizzę, paszteciki droĆŒdĆŒowe i tarty oraz tradycyjne sƂodkie wypieki. Tych ostatnich jest naprawdę wiele – od ciasteczek nugatowych i marcepanek orzechowych po mazurki, kruche ciasteczka korzenne, babeczki ƛmietankowe czy ciasta czekoladowe. Początkujący cukiernicy docenią przepisy na ciasta droĆŒdĆŒowe, francuskie roĆŒki z jabƂkami, serniki, pierniki oraz torty. Bardziej wytrwali mogą pokusić się o przygotowanie domowych pączkĂłw, karnawaƂowych rĂłĆŒy czy faworkĂłw z ciasta zbijanego.

Podsumowanie

KsiÄ…ĆŒka Marka Ɓebkowskiego to prawdziwe kompendium kulinarne. Proste, atrakcyjne przepisy, piękne ilustracje oraz piękne wydanie sprawią, ĆŒe po tę pozycję z przyjemnoƛcią sięgną mƂodzi i starsi amatorzy dobrej kuchni. „Kurs gotowania” jest tak pięknie wydany, ĆŒe moĆŒe stać się trafionym upominkiem choinkowym dla znajomych, jak i domownikĂłw.