Kurs gotowania Marka Ćebkowskiego. Kuchnia polska [RECENZJA]
Kurs gotowania to nowe wydanie ksiÄ ĆŒki opracowanej przez nieĆŒyjÄ cego juĆŒ autora Marka Ćebkowskiego. ByĆ on jednÄ z bardziej rozpoznawalnych postaci polskiej sceny kulinarnej. W jego dorobku jest ponad sto ksiÄ ĆŒek kucharskich, ktĂłre zostaĆy przetĆumaczone na kilka jÄzykĂłw. ĆÄ czny nakĆad sprzedanych egzemplarzy tego popularnego autora siÄgnÄ Ć 5 milionĂłw egzemplarzy.
Kurs gotowania zostaĆ wydany w 2020 roku nakĆadem wydawnictwa Publicat. KsiÄ ĆŒka jest wybranych zbiorem przepisĂłw Marka Ćebkowskiego z wydanego wczeĆniej w obszernego opracowania tego autora pt. „SzkoĆa gotowaniaâ.
TytuĆ: Kurs gotowania Marka Ćebkowskiego. Kuchnia polska |
Autor: Marek Ćebkowski |
Wydawnictwo: Publicat |
IloĆÄ stron: 256 |
Rok wydania: 2020 |
Kurs gotowania Marka Ćebkowskiego
KsiÄ ĆŒka zostaĆa opracowana z myĆlÄ o osobach rozpoczynajÄ cych swojÄ przygodÄ z kulinariami, ale takĆŒe miĆoĆnicy tradycyjnej polskiej kuchni znajdÄ liczne przepisy, urozmaicajÄ ce codzienny jadĆospis.
Na poczÄ tek podstawy
TreĆÄ i przepisy w „Kursie gotowaniaâ zostaĆy podzielone na kilkanaĆcie sekcji w zaleĆŒnoĆci od wykorzystywanej grupy produktĂłw spoĆŒywczych.
W czÄĆci wstÄpnej autor w rzeczowy sposĂłb przeprowadza adeptĂłw sztuki kulinarnej przez niezbÄdne wyposaĆŒenie kuchni i najpotrzebniejsze narzÄdzia gastronomiczne.
MajÄ c odpowiednie wyposaĆŒenie, naleĆŒy teĆŒ znaÄ podstawowe techniki kulinarne, takie jak gotowanie (takĆŒe to na parze, blanszowanie, praĆŒenie, w kÄ pieli wodnej czy pod ciĆnieniem) pieczenie, rĂłĆŒne warianty smaĆŒenia, duszenia i grillowania, a takĆŒe tajniki pasteryzacji. Osoby poczÄ tkujÄ ce poznajÄ zasady krojenia. Precyzyjne opisy i objaĆniajÄ ce ilustracje sprawiÄ , ĆŒe wystarczy poÄwiczyÄ, by dania byĆy estetycznie przygotowane.
Przepisy
W czÄĆci przepisowej autor bardzo obszernie opisaĆ sposoby przyrzÄ dzania warzyw. Liczne pomysĆy na dania z ziemniakĂłw, burakĂłw, warzyw dyniowatych, kapustnych, papryki, pomidorĂłw czy nasion roĆlin strÄ czkowych sprawiajÄ , ĆŒe w Ćatwy sposĂłb czytelnik jest w stanie zaplanowaÄ menu zgodne z aktualnie obowiÄ zujÄ cymi zalecaniami ĆŒywieniowymi.
Do ciekawszych potraw z tej sekcji naleĆŒy zaliczyÄ faszerowane bakĆaĆŒany, cukinie z szaĆwiÄ , zapiekane pory czy leczo. Dla niewprawionych kucharzy Marek Ćebkowski objaĆniĆ jak zrobiÄ mizeriÄ, bigos z grzybami, puree z ziemniakĂłw, goĆÄ bki czy dyniÄ zapiekanÄ z ryĆŒem. Te proste sycÄ ce dania sÄ nie tylko Ćatwe w przygotowaniu, ale takĆŒe bardzo szybkie. Dlatego z powodzeniem mogÄ pojawiaÄ siÄ na stole regularnie.
PielÄgnowanÄ przez pokolenia polskÄ tradycjÄ sÄ rodzinne grzybobrania. Amatorzy grzybĂłw w „Kursie gotowaniaâ znajdÄ wielce sprawdzonych przepisĂłw dostosowanych do rĂłĆŒnych gatunkĂłw grzybĂłw. Wytrawni zbieracze mogÄ w Ćatwy sposĂłb przygotowaÄ borowiki w Ćmietanie czy rĂłwnieĆŒ smaĆŒone.
Ci, ktĂłrych bĂłr nie obdarzy zbyt hojnie, pocieszyÄ siÄ mogÄ jajecznicÄ z kurkami, duszonymi maĆlakami czy panierowanymi kaniami. Ci, ktĂłrzy zbieraÄ ich nie umiejÄ -nie tracÄ moĆŒliwoĆci na przygotowanie grzybowych smakoĆykĂłw: saĆatka z pieczarek jest bezpiecznym i niekĆopotliwym wyborem.
Kuchnia polska sĆynni z licznych daĆ miÄsnych. Marek Ćebkowski pomyĆlaĆ teĆŒ o czytelnikach ceniÄ cych potrawy z drobiu, woĆowiny, wieprzowiny czy cielÄciny. WĆrĂłd ciekawszych potraw z tej sekcji warto nadmieniÄ indyka w wermucie, gÄĆ pieczonÄ z jabĆkami, pasztet z siekanej cielÄciny, schab faszerowany owocami, pilaw z jagniÄciny czy polskie zrazy zawijane. Dla mniej wprawnych w obrĂłbce miÄsa autor zaproponowaĆ pulpety, pieczonego kurczaka, panierowane kotlety schabowe czy pasztet wiejski.
Dietetycy podkreĆlajÄ , ĆŒe jako Polacy jadamy stanowczo zbyt maĆo ryb, ktĂłre powinny goĆciÄ na naszych stoĆach przynajmniej dwa razy w tygodniu. DziÄki ogromnej rĂłĆŒnorodnoĆci daĆ rybnych zebranych w „Kursie gotowaniaâ serwowanie ich moĆŒe staÄ o wiele prostsze. Dla wÄdkujÄ cych autor podaĆ wskazĂłwki co do sprawiania i filetowania zĆowionych ryb.
W przepisach znajdziemy propozycje na dania z ryb gotowanych, smaĆŒonych, pieczonych oraz tych w sosie. Dobrym przykĆadem jest karp, ktĂłrego Marek Ćebkowski proponuje zaserwowaÄ tradycyjnie smaĆŒonego, ale teĆŒ w Ćmietanie czy po wÄgiersku lub ĆŒydowsku. MiĆoĆnicy owocĂłw morza mogÄ sprĂłbowaÄ krewetek w sosie, muli w biaĆym winie czy kalmarĂłw w cieĆcie. Ryby to nie tylko dania gorÄ ce, ale takĆŒe bogactwo przystawek na zimno, takich jak ryba po grecku, ryba w galarecie, wiele odsĆon Ćledzia czy tatar z Ćososia.
W okresie zimowym nie ma nic bardziej rozgrzewajÄ cego jak parujÄ cy talerz poĆŒywnej zupy. Ci, ktĂłrzy nie chcÄ ograniczaÄ siÄ jedynie do pomidorowej, rosoĆu i ogĂłrkowej znajdÄ w „Kursie gotowaniaâ kilkadziesiÄ t sprawdzonych, smacznych i prostych przepisĂłw w tym na zupÄ z soczewicy, krupnik, ĆŒurek, barszcze, zupy kremy z dyni, szparagĂłw czy kalafiora, a takĆŒe zupy rybne, chĆodniki czy miÄsnÄ zupÄ gulaszowÄ . TradycjonaliĆci uwielbiajÄ cy wszelkiego rodzaju okrasy w tym podrozdziale znajdÄ inspiracje na wiele smakowitych sosĂłw, zarĂłwno na ciepĆo jak i zimno.
Jajka to jak wiadomo bogate ĆșrĂłdĆo biaĆka, skĆadnikĂłw mineralnych oraz tĆuszczu, na ktĂłre czÄsto brakuje nam bardziej wyszukanego pomysĆu niĆŒ jajecznica. Marek Ćebkowski podpowiada jak przygotowaÄ jajka faszerowane szynkÄ , te po wiedeĆsku czy w postaci omletĂłw na sĆodko i sĆono.
Ta czÄĆÄ ksiÄ ĆŒki wprowadza czytelnika w ogromny zasĂłb przepisĂłw na dania mÄ czne. Od naleĆnikĂłw z przerĂłĆŒnymi farszami po racuszki, pyzy droĆŒdĆŒowe, makarony solo i z dodatkami, a takĆŒe pierogi nadziewane miÄsem, serem, jagodami czy jabĆkami i cynamonem. Dania z kasz i ryĆŒu to ciekawe propozycje ĆÄ czÄ ce produkty zboĆŒowe z warzywami i owocami, stanowiÄ ce lekkÄ , szybkÄ przekÄ skÄ.
Osobny podrozdziaĆ autor poĆwiÄciĆ na dania z mÄ ki i ziemniakĂłw takich jak kopytka, pyzy, pierogi leniwe, knedle czy placki ziemniaczane i bliny.
KsiÄ ĆŒkÄ koĆczÄ liczne przepisy na ciasta zarĂłwno te wytrawne na pizzÄ, paszteciki droĆŒdĆŒowe i tarty oraz tradycyjne sĆodkie wypieki. Tych ostatnich jest naprawdÄ wiele â od ciasteczek nugatowych i marcepanek orzechowych po mazurki, kruche ciasteczka korzenne, babeczki Ćmietankowe czy ciasta czekoladowe. PoczÄ tkujÄ cy cukiernicy doceniÄ przepisy na ciasta droĆŒdĆŒowe, francuskie roĆŒki z jabĆkami, serniki, pierniki oraz torty. Bardziej wytrwali mogÄ pokusiÄ siÄ o przygotowanie domowych pÄ czkĂłw, karnawaĆowych rĂłĆŒy czy faworkĂłw z ciasta zbijanego.
Podsumowanie
KsiÄ ĆŒka Marka Ćebkowskiego to prawdziwe kompendium kulinarne. Proste, atrakcyjne przepisy, piÄkne ilustracje oraz piÄkne wydanie sprawiÄ , ĆŒe po tÄ pozycjÄ z przyjemnoĆciÄ siÄgnÄ mĆodzi i starsi amatorzy dobrej kuchni. „Kurs gotowaniaâ jest tak piÄknie wydany, ĆŒe moĆŒe staÄ siÄ trafionym upominkiem choinkowym dla znajomych, jak i domownikĂłw.
Dietetycy.org.pl » Dietetyka KsiÄ ĆŒki » Kurs gotowania Marka Ćebkowskiego. Kuchnia polska [RECENZJA]
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. DoĆwiadczony wykĆadowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykuĆĂłw w prasie branĆŒowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl