MiniKiwi – nowy owoc o dobrym wpływie na nasze zdrowie

Avatar photo
mini kiwi

MiniKiwi (Actinidia arguta) to stosunkowo nowy produkt na rynku, ale już cieszący się sporą popularnością wśród konsumentów. W związku z rosnącym zainteresowaniem tym owocem zaczęto zastanawiać się nad jego pozytywnym wpływem na nasze zdrowie. Według dostępnych badań naukowych owoce MiniKiwi zawierają ponad 20 niezbędnych składników odżywczych w tym związki fenolowe, karotenoidy, witaminy (m.in. z grupy B, witaminę C, A oraz E) i minerały (Latocha 2017).

Bez wątpienia MiniKiwi może być uznane za superfood. Z uwagi na swoje właściwości może stanowić bardzo korzystny element uzupełnienia naszej diety w składniki odżywcze jak i aktywne biologicznie związki roślinne (Baranowska-Wójcik i Szwajgier 2019). Ponadto konsumenci chwalą sobie także smak tego owocu i oceniają go jako lepszy, w porównaniu do znanego nam dobrze kiwi. Dla wielu osób istotne może być to, że jest to owoc niskokaloryczny – zawiera około 77 kcal/100 g (Ciborowska 2014, Bylinowska 2020).

Bogactwo składników odżywczych

Najbardziej znanym składnikiem owoców MiniKiwi jest witamina C, której zawartość może nawet kilkukrotnie przewyższać tę, jaka jest w cytrynach. MiniKiwi stanowi także najbogatsze spośród owoców źródło mio-inozytolu (znanego także jako witamina B8 – jego zawartość w tych owocach może wynosić do 982 mg/100 g). Dużo mówi się o jego znaczeniu m.in. w profilaktyce cukrzycy, otyłości czy chorób nowotworowych. Prawdopodobnie niedobór inozytolu w diecie osób chorujących na cukrzycę może przyspieszać występowanie powikłań tej choroby (Bylinowska 2020, Lamer-Zarawska 2012, Latocha 2017).

Dodatkowo, MiniKiwi jest bogate w związki fenolowe oraz składniki mineralne – szczególnie potas, wapń i cynk. Działanie przeciwutleniające zawdzięcza wysokiej zawartości witaminy C, ale także związkom fenolowym. Jak wykazały japońskie badania, uprawiane tam owoce A. arguta miały większe właściwości przeciwutleniające niż jabłka i kiwi.

Dodatkowo wiadomo, że owoce te są także najbogatszym źródłem luteiny wśród powszechnie spożywanych owoców. Związek ten, zaliczany do karotenoidów wykazuje działanie antyoksydacyjne i przyczynia się do wspomagania układu immunologicznego oraz zabezpiecza przed utratą wzroku. Jej działanie protekcyjne względem lipoprotein o niskiej gęstości chroni je przed procesami utleniania, co w praktyce oznacza, że zmniejsza ryzyko miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca, a to tylko niektóre z jej korzystnych oddziaływań (Dobros 2013, Kwiatkowska 2010, Latocha 2017).

Korzyści zdrowotne

Bogactwo składników odżywczych zawartych w tych małych owocach jagodowych niesie szereg korzyści dla zdrowia. Jedną z głównych właściwości owoców MiniKiwi jest wspomaganie układu sercowo-naczyniowego. Według dostępnych badań spożywanie owoców MiniKiwi eliminuje z organizmu „zły” cholesterol, zapobiegając jego odkładaniu w naczyniach krwionośnych oraz w wątrobie (Leontowicz i inni. 2016). Poza tym są badania naukowe potwierdzające, że owoce MiniKiwi wykazują działanie przeciwutleniające, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne (Latocha 2017).

Niestety owoce MiniKiwi, podobnie jak ich większy „kuzyn” mogą mieć także działanie alergizujące. Od 2 do 3% populacji ludzkiej wykazuje nadwrażliwość na aktynidynę zawartą w tych owocach, a najczęstszym objawem jest zespół alergii jamy ustnej (Boland 2013, Latocha 2017).

mini kiwi
arx0nt / 123RF

MiniKiwi a trawienie

Regularne spożywanie świeżych owoców MiniKiwi wspomaga procesy trawienne, poprawia perystaltykę jelit i ułatwia wypróżnianie. Zawdzięczają to obecności enzymu proteolitycznemu (aktynidynie), który ułatwia trawienie białek w przewodzie pokarmowym, wysokiej zawartości błonnika oraz licznym drobnym nasionom.

Zobacz również
dietetyk

Działanie tego enzymu jest dobrze znane każdemu amatorowi domowych deserów – galaretka na bazie żelatyny nie tężeje jeśli dodamy do niej świeże owoce (Boland 2013). Badania prowadzone na szczurach wykazały, że enzym ten ułatwia trawienie wspomnianego już mięsa, ale także zeiny, glutenu i izolatu białka sojowego. Jak się okazuje, wyciąg z aktinidii wspomaga także rozwój symbiotycznej flory jelitowej. Niektóre preparaty, mające wspomagać trawienie zawierają ekstrakt z tych owoców np. Zylax (Dobros 2013).

Owoce A. arguta zawierają 2-3% błonnika pokarmowego oraz pektyny. Błonnik – dobrze nam znany ze swojego korzystnego działania na układ pokarmowy, wpływa min. na zwiększoną perystaltykę i pobudzenie ukrwienia jelit, a dla osób stosujących diety redukcyjne istotne jest to, że potęguje uczucie sytości. Codzienne spożywanie nawet niewielkiej porcji tych owoców (w każdej postaci) będzie sprzyjało poprawie trawienia i regulacji wypróżnień.

Piśmiennictwo:

  1. Latocha P. (2017). The Nutritional and Health Benefits of Kiwiberry (Actinidia arguta) – a Review. Plant Foods for Human Nutrition 72, 325–334. https://doi.org/10.1007/s11130-017-0637-y
  2. Bylinowska J. (2020). MinikKiwi – smak tropików z polski. Pobrano z: https://dietetycy.org.pl/minikiwi/
  3. Baranowska-Wójcik, E., Szwajgier, D. (2019). Characteristics and pro-health properties of mini kiwi (Actinidia arguta). Horticulture, Environment and Biotechnology 60, 217–225. https://doi.org/10.1007/s13580-018-0107-y
  4. Lamer-Zarawska E. (2012). Węglowodany. W: Lamer-Zarawska E., Kowal-Gierczyk B., Niedworok J. (red.) Fitoterapia i leki roślinne (wyd. 2, s. 34-35). Warszawa: wyd. PZWL.
  5. Leontowicz M, Leontowicz H., Jesion I., Bielecki W., Najman K., Latocha P., Park Y-S., Gorinstein S. 2016. Actinidia arguta supplementation protects aorta and liver in rats with induced hypercholesterolemia. Nutrition Research 36: 1231 – 1342.
  6. Dobros N. (2013): Owoce mniej znanych gatunków roślin użytkowych jako cenny surowiec dla przetwórstwa cz. 2. Aktinidia ostrolistna i Aktinidia pstrolistna. Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 68(3): 49-55.
  7. Kwiatkowska E. (2010). Luteina – źródła w diecie i potencjalna rola prozdrowotna. Postępy Fitoterapii 2: 97-100.
  8. Boland M. (2013): Chapter Four – Kiwifruit Proteins and Enzymes: Actinidin and Other Significant Proteins. Avances in Food and Nutrition Research; 68: 59-80.
  9. Ciborowska H. (2014): Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu. W: Ciborowska H., Rudnicka A. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka 4: 51-52, Warszawa: wyd. PZWL.
  10. https://www.sadownictwo.com.pl/polskie-minikiwi-dostepne-w-siec