Masło – najnowsze wyniki badań
Na temat wpływu masła na zdrowie napisano dużo. Ogólna percepcja w ciągu ostatnich lat (również Wasza) zbliża się w kierunku bardziej pozytywnych właściwości tego produktu, chociaż wciąż dyskusja jest żywa. Aby temat rozjaśnić, badacze z Tufts University w Bostonie podjęli się przeprowadzenia meta-analizy (dane ponad 600 tysięcy osób).
Czy masło jest niezdrowe?
Masło zawiera dużą ilość tłuszczów nasyconych – fakt na którym opiera się wiele zarzutów na temat potencjalnego zagrożenia dla zdrowia – szczególnie układu krwionośnego oraz śmiertelności w ogóle.
Przeprowadzone badanie podważa jednak te podejrzenia. W badanych trzech obszarach:
- minimalny wpływ na podwyższenie ryzyka chorób układu krwionośnego
- brak wpływu na śmiertelność
- minimalny wpływ na obniżenie ryzyka cukrzycy
Wszystkie te wskazania były jednak na tyle małe, że ciężko je przekuć na konkretne zalecenia żywieniowe. Za standardowe spożycie masła uznano w badaniu na podstawie USDA jedną łyżkę stołową dziennie.
Werdykt: ani zdrowe, ani szkodliwe
Badacze podsumowują, że masło nie powinno być traktowane ani jako poważne zagrożenie dla zdrowia, jednak także nie powinno być traktowane jako produkt chroniący w chorobach.
Które masło jest najlepsze > sprawdź wyniki rankingu dietetycy.org.pl
Źródło: journal.plos.org
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Masło – najnowsze wyniki badań