Mniej mięsa – Sylwia Majcher [Recenzja]
Autorka znana jest z publikacji popularyzujących ruch zero waste, czyli wspierających świadomą konsumpcję i ograniczanie marnotrawienia żywności. Dwie poprzednie książki, które recenzowaliśmy „Gotuję nie marnuję” oraz „Wykorzystuję nie marnuję” cieszyły się dużym uznaniem wśród czytelników.
Tytuł: Mniej mięsa |
Autor: Sylwia Majcher |
Wydawnictwo: Buchmann |
Rok wydania: 2021 |
Ilość stron: 208 |
Mniej mięsa!
Najnowsza książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa” to zarówno książka przepisowa, jak i zbiór ciekawych wywiadów z wieloma osobami związanymi zawodowo z branżą żywnościową. Autorka podzieliła treść książki na trzy części. Pierwsza poświęcona została rozważaniom na dotyczącym produkcji i spożycia mięsa w aspekcie ochrony środowiska. Autorka wraz ze swoimi rozmówcami zaznaczyła problem nadmiernej konsumpcji tego produktu. Wskazała alternatywę dla diety zachodniej, jaką jest fleksitarianizm i diety roślinne.
Sylwia Majcher zauważyła także korzyści płynące z modelu diety planetarnej, które również potwierdzają dyplomowani dietetycy, których zapytaliśmy o najzdrowszą dietę roku. Co ciekawe, w książce „Mniej mięsa” znalazły się też rozważania na temat tak zwanego mięsa z probówki. Chcecie wyrobić sobie własny pogląd na temat tej przyszłościowej innowacji na rynku spożywczym? Zajrzyjcie do książki Sylwii Majcher.
Przepisy – pomysły na dania bezmięsne
W części przepisowej autorka zebrała kilkadziesiąt pomysłów na dania bezmięsne lub z minimalnym jego udziałem. Pogrupowała je w te nadające się na poszczególne posiłki, a także większe święta.
Część potraw jest pomyślana, tak by zagospodarować pozostałości stanowiące swego rodzaju odpad kulinarny. Przykładem mogą być budyń z pulpy po mleku kokosowym, majonez kolendrowy z wody po ciecierzycy lub miniburgery z mięsa i warzyw z rosołu.
To, co wyróżnia przepisy z „Mniej mięsa” to bardzo umiejętne wykorzystanie grzybów, pestek i nasion roślin strączkowych do przygotowania dań będących zamiennikiem produktów odzwierzęcych.
Autorka w poszczególnych przepisach wskazuje rodzaj mięsa oraz jednocześnie jego roślinną alternatywę tak jak np. roladki z sałaty z szarpaną wołowiną lub boczniakami i sosem porzeczkowym, naleśnikowe lasagne z porem, szpinakiem i indykiem lub kalafiorem.
Dużą zaletą przepisów w „Mniej mięsa” jest wykorzystanie produktów lokalnych i sezonowych. Mus czekoladowy z gorącymi malinami, ciasteczka orzechowe czy domowe lody jabłkowe z olejem dyniowym są nie tylko proste, apetyczne, ale przede wszystkim składniki do ich przygotowania są powszechnie dostępne i niedrogie. Podobnie jak dania wytrawne bazujące na warzywach, kaszach, makaronach i produktach z pełnego ziarna.
Domowe tortille, smarowidło z kaszy gryczanej czy kawior z bakłażanów, cukinia z chrupiącymi grzankami są nie tylko smaczne, ale i szybkie w przygotowaniu. Smakosze przekąsek z pewnością z chęcią wypróbują przepisy na domowe krakersy, słone paluchy, nachosy, które można podawać z wcześniej przygotowaną pastą z pieczonej papryki.
Na końcu książki znalazły się porady praktyczne dotyczące sposobu planowania menu oraz przygotowania zapasów, dzięki którym przygotowanie potraw będzie sprawniejsze, a czas ich przygotowania krótszy.
Podsumowanie
Książka „Mniej mięsa” została bardzo atrakcyjnie wydana i zilustrowana. Nie wszystkie przepisy zostały jednak wsparte zdjęciami, czego żałuję, ponieważ jako kucharz-amator bardzo lubię mieć wcześniejszy wcześniejszy obraz potrawy. Wtedy łatwiej jest mi sobie wyobrazić finalny efekt moich kulinarnych poczynań.
„Mniej mięsa” to przyjemny poradnik kulinarny hołdujący zasadom zero waste, dbałości o zdrowie człowieka, a zarazem dobrostan planety. Pozycja godna polecenia doświadczonym, jak i początkującym kucharzom, oraz tym, którzy chcą zwiększyć świadomość swoich wyborów żywieniowych.
Dietetycy.org.pl » Dietetyka Książki » Mniej mięsa – Sylwia Majcher [Recenzja]
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl