Przepis na długowieczność?

Ruszyła polska baza długowiecznych Polaków POLGENOM. Ma ona umożliwić rozwój diagnostyki i medycyny spersonalizowanej. Czy już wkrótce dowiemy się co sprawia, że osoby w pełnym zdrowiu dożywają 100 lat?

StockSnap / Pixabay / CC0

Prace nad genomem trwały 13 lat. Zbadano 126 zdrowych polskich kobiet i mężczyzn powyżej 90. roku życia, co pozwoliło ustalić wzorzec osoby długowiecznej w dobrej kondycji. Wykazano, że stuletnie osoby mają lepsze parametry morfologii krwi, gospodarki wapniowej i wyższe poziomy lipidów we krwi, co gwarantuje lepszą kondycję całego organizmu. Nie stwierdzono związku pomiędzy stanem zdrowia a średnim poziomem sodu i potasu, glukozy. Jednak w porównaniu z nieco młodszymi (65-74 lata) seniorami, osoby 90+ mają nieco gorsze parametry wątroby i nerek oraz wyższe wskaźniki stanu zapalnego.

Badania miały na celu stworzenie punktu odniesienia dla badań diagnostycznych oraz stworzenie tzw. „kapsuły czasu” – czyli zapisu genomu najzdrowszych Polaków w początku XXI wieku. Ponadto będzie można skuteczniej przewidzieć, jakie problemy zdrowotne pojawią się, czy mogą pojawić u pacjenta lub jego potomstwa i jak im zapobiec.

A jak zapewnić sobie długowieczność jeśli nie odziedziczyliśmy genów długowieczności? Odpowiedzią jest dieta bogata w antyoksydanty oparta na warzywach i owocach. Przeciwutleniacze zawarte w tych produktach hamują procesy zapalne w organizmie, zapobiegają szybkiemu starzeniu się, mają wiele witamin i składników mineralnych, które odżywiają każdą komórkę naszego ciała. Ponadto zawierają błonnik pokarmowy, który spożyty w racjonalnych ilościach zapobiega chorobom nowotworowym jelita grubego. Warto pamiętać o warzywach strączkowych i nasionach roślin oleistych gdyż zawarte w nich niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) pomagają w regeneracji komórek i zapobiegają chorobom neurodegeneracyjnym (choroba Parkinsona, Alzheimera).

Źródła:

  1. PAP, http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,413951,znamy-juz-genomy-najzdrowszych-polakow.html
  • Ciborowska H., Rudnicka A. 2000. Dietetyka: żywienie zdrowego i chorego człowieka. Polskie Wydawnictwo Lekarskie PZWL

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Dietetyk / Technolog żywności i żywienia człowieka

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Loading...
Udostępnienia