RAPORT: Restauracje niezdrowe jak fast food

Wyniki badania przeprowadzonego przez w USA i opublikowanego w European Journal of Clinical Nutrition mogą być niemiłym zaskoczeniem, jeśli nie szokiem dla wielbicieli jedzenia w restauracji: jedzenie w restauracjach nie jest koniecznie bardziej przyjazne dla zdrowia i sylwetki niż jedzenie w sieciach fast food. O porównaniu do jedzenia przygotowanego w domu nie ma nawet co wspominać – średnio jemy o 200 kcal więcej, gdy wybieramy się do restauracji.

Restauracja vs. fast food

Według badaczy, istnieje wyższe ryzyko tego, że zjemy więcej niż powinniśmy podczas wizyty w restauracji niż gdy odwiedzamy sieć fast food. Ale problemem nie jest sama kaloryczność potraw – według raportu jedzenie z restauracji zawierało więcej sodu i cholesterolu niż jedzenie w domu a nawet w fast foodach. Innym problemem jest bardzo duża zawartość tłuszczów nasyconych.

Na obronę jedzenia z restauracji trzeba przyznać, że również dostarczają one więcej składników cennych dla zdrowia – kwasów omega-3, potasu i innych.

Jak zawsze – najwięcej zależy od racjonalnego wyboru konsumentów podczas wizyty w restauracji.

Źródło: medicalnewstoday.com

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Udostępnienia