Sentinel wrap – nowa metoda sprawdzania świeżości żywności
Naukowcy z McMaster University (Kanada) opracowali test sprawdzający czy mięso i inne produkty spożywcze są bezpieczne do spożycia. Zespół badawczy współpracował w celu opracowania przezroczystej łatki testowej, która może sygnalizować zanieczyszczenia żywności. Plaster można wprowadzić bezpośrednio do opakowania, a w ten sposób monitorować zawartość szkodliwych patogenów, takich jak E. coli i Salmonella.
Sentinel wrap
Nowa technologia, opisana w czasopiśmie badawczym „ACS Nano”, ma potencjał, by zastąpić tradycyjny termin „najlepiej spożyć przed” na produktach spożywczych i napojach. Mechanizm działania testu jest prosty – jeśli patogen jest obecny w żywności lub napoju wewnątrz opakowania, wywołany zostanie sygnał, który mógłby być odczytany przez smartfon lub inne proste urządzenie mobilne. Sam test nie ma wpływu na zawartość opakowania z żywnością.
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), patogeny przenoszone przez żywność powodują około 600 milionów chorób i 420 000 zgonów rocznie. Około 30% tych przypadków dotyczy dzieci w wieku pięciu lat i młodszych.
Naukowcy nazywają nowy materiał „Sentinel Wrap” w hołdzie dla interdyscyplinarnej sieci badawczej opartej na McMaster Sentinel Bioactive Paper Network. Technologia testu na świeżość żywności została opracowana w laboratoriach McMaster University.
Masowa produkcja takiej transparentnej łatki byłaby dość tania i prosta, jak twierdzą naukowcy. Dzięki temu każdy producent żywności mógłby z łatwością włączyć test do procesu produkcyjnego. Jak twierdzą naukowcy wprowadzenie testu na rynek wymagałoby komercyjnego partnera i zgody organów regulacyjnych. Podkreślają, że tę samą technologię można różnie zastosować, np. w przypadku bandaży, aby wskazać, czy rany zostały zainfekowane, lub do owijania narzędzi chirurgicznych, aby zapewnić ich sterylność.
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=-JEABftltEU[/embedyt]
Źródło: Hanie Yousefi, M. Monsur Ali, Hsuan-Ming Su, Carlos D.M. Filipe, Tohid F. Didar. Sentinel Wraps: Real-Time Monitoring of Food Contamination by Printing DNAzyme Probes on Food Packaging. ACS Nano, 2018;
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Sentinel wrap – nowa metoda sprawdzania świeżości żywności
Magister dietetyki. Dietetyk, edukator i copywriter. Absolwentka WSR w Warszawie oraz UM w Białymstoku. Prowadzi autorską stronę "DietoŚwiat". Udziela wypowiedzi eksperckich. Kontakt mailowy: mwilkowska@dietoswiat.pl