fbpx
5/5 (1)

Naukowcy z McMaster University (Kanada) opracowali test sprawdzający czy mięso i inne produkty spożywcze są bezpieczne do spożycia.  Zespół badawczy współpracował w celu opracowania przezroczystej łatki testowej, która może sygnalizować zanieczyszczenia żywności. Plaster można wprowadzić bezpośrednio do opakowania, a w ten sposób monitorować zawartość szkodliwych patogenów, takich jak E. coli i Salmonella.

Sentinel wrap

Nowa technologia, opisana w czasopiśmie badawczym „ACS Nano”, ma potencjał, by zastąpić tradycyjny termin “najlepiej spożyć przed” na produktach spożywczych i napojach.  Mechanizm działania testu jest prosty  – jeśli patogen jest obecny w żywności lub napoju wewnątrz opakowania, wywołany zostanie sygnał, który mógłby być odczytany przez smartfon lub inne proste urządzenie mobilne. Sam test nie ma wpływu na zawartość opakowania z żywnością.

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), patogeny przenoszone przez żywność powodują około 600 milionów chorób i 420 000 zgonów rocznie. Około 30% tych przypadków dotyczy dzieci w wieku pięciu lat i młodszych.

Naukowcy nazywają nowy materiał „Sentinel Wrap” w hołdzie dla interdyscyplinarnej sieci badawczej opartej na McMaster Sentinel Bioactive Paper Network. Technologia testu na świeżość żywności została opracowana w laboratoriach McMaster University.

Masowa produkcja takiej transparentnej łatki byłaby dość tania i prosta, jak twierdzą naukowcy. Dzięki temu każdy producent żywności mógłby z łatwością włączyć test do procesu produkcyjnego.  Jak twierdzą naukowcy wprowadzenie testu na rynek wymagałoby komercyjnego partnera i zgody organów regulacyjnych. Podkreślają, że tę samą technologię można różnie zastosować, np. w przypadku bandaży, aby wskazać, czy rany zostały zainfekowane, lub do owijania narzędzi chirurgicznych, aby zapewnić ich sterylność.

Źródło: Hanie Yousefi, M. Monsur Ali, Hsuan-Ming Su, Carlos D.M. Filipe, Tohid F. Didar. Sentinel Wraps: Real-Time Monitoring of Food Contamination by Printing DNAzyme Probes on Food Packaging. ACS Nano, 2018;

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.

Yes No