fbpx
5/5 (1)

I Poznański Naukowy Kongres Dietetyki

Żywienie – Trening – Wspomaganie

W dniach 27-28 kwietnia w Poznaniu miał miejsce I Poznański Naukowy Kongres Dietetyki pod hasłem Żywienie – Trening – Wspomaganie. Wydarzenie zostało zorganizowane przez Instytut Żywienia Człowieka I Dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Mimo tego, że była to pierwsza edycja wydarzenia, cieszyło się ono dużym zainteresowaniem. Wśród prelegentów znajdowali się specjaliści różnych dziedzin. Swoje wystąpienia wygłosili zarówno dietetycy jak i fizjoterapeuci. Wiele aspektów zostało przedstawionych od strony praktycznej, a zaproszeni prelegenci dzielili się swoim własnym doświadczeniem zawodowym.

Podczas I Poznańskiego Naukowego kongresu Dietetyki wśród prelegentów znaleźli się między innymi: Prof. dr hab. Jędrzej Antosiewicz, dr Tomasz Podgórski, dr inż. Katarzyna Janiszewska, dr n. zdr. inż. Krzysztof Durkalec-Michalski.

Dzień pierwszy:

Pierwszy dzień kongresu został otwarty przez wykład prof. dr hab. Jędrzeja Antosiewicza, który w ciekawy sposób przedstawił metody wspomagania procesu treningowego do których zalicza się stosunkowo nowa metoda tzw. zdalnego hartowania przez niedokrwienie.

Tego dnia podczas trzech sesji posłuchać mogliśmy wystąpień własnych uczestników. Większość z prelegentów zaprezentowała rezultaty przeprowadzonych przez siebie badań. Podczas sesji mogliśmy posłuchać między innymi o zastosowaniu efektu placebo w sporcie (Anna-Maria Borucka, Maciej Pawlak). Ożywioną dyskusję wywołał poruszony przez dr Tomasza Podgórskiego temat składu mineralnego wód komercyjnych. Pan doktor, w związku z pytaniem, którą wodę w takim razie należy spożywać, zwrócił uwagę na konieczność doboru wody mineralnej indywidualnie, adekwatnie do potrzeb. Poruszony został także temat wód alkaicznych i ich wpływu na wydolność aerobową. Pan Łukasz Jaśkiewicz na podstawie analizy przypadku przybliżył uczestnikom koncepcję celowego odwodnienia, jako techniki adaptacji do treningu. Zaprezentowane przez Panią Emilię Zawieję wyniki badań sugerują, że to głównie deficyt energetyczny, a nie zawartość węglowodanów w diecie, ma największy wpływ na redukcję masy ciała oraz poziomu tkanki tłuszczowej.

Dzień został zamknięty sesją teoretyczno-praktyczną, podczas której specjaliści dzielili się doświadczeniem z własnej pracy zawodowej. Dr Tomasz Podgórski w ciekawy sposób przybliżył uczestnikom praktyczne aspekty wykorzystania biochemii w sporcie. Poruszony został również temat planowania skutecznego treningu sportowego. Pani Natalia Skwarek-Paradowska wskazała trzy główne metody przeciwdziałania kontuzjom i urazom sportowym, do których należą rolowanie, rozciąganie oraz ćwiczenia stabilizacyjne. Dzień został zamknięty prelekcją dotyczącą obrażeń w sporcie.

Dzień drugi: Żywienie w sporcie

Drugi dzień kongresu poświęcony został głównie tematyce żywienia. Został otwarty przez wykład prof. dr hab. n. med. Macieja Pawlaka, który opowiedział o faktach i spekulacjach na temat modulacji bólu w sporcie poprzez dietę i suplementację.

Sesja pierwsza tak jak dnia poprzedniego poświęcona była wystąpieniom własnym uczestników. Prelegenci opowiadali o wynikach badań na temat stanu odżywienia i sposobu żywienia sportowców oraz osób ćwiczących amatorsko. Wspólnym wykładnikiem tych wystąpień była konkluzja na temat błędów żywieniowych osób aktywnych fizycznie oraz silnej potrzeby prowadzenia edukacji żywieniowej wśród tej grupy osób. Szczególnie interesującym tematem tej sesji było wystąpienie Pani Mai Tomczyk, która na podstawie analizy przypadku opowiedziała o wspomaganiu żywieniowym w kontuzjach sportowych.

Następnie miała miejsce sesja teoretyczno-praktyczna pod hasłem „dietetyka sportowa”. Dr n. zdr. inż. Krzysztof Durkalec- Michalski odpowiedział na pytanie czy żywienie i suplementacja to klucz do sukcesu w sportach siłowych i szybkościowo-siłowych. Największy nacisk doktor położył na regularność posiłków oraz prawidłową podaż białek oraz węglowodanów. Poruszony został temat żywieniowego wspomagania leczenia uszkodzeń skóry w sporcie. Przedstawione wyniki jasno wskazują, że interwencja żywieniowa skraca czas gojenia się oparzeń termicznych u dzieci. Dr inż. Katarzyna Janiszewska w ciekawy sposób zaznajomiła słuchaczy z metodami periodyzacji żywienia takimi jak train/sleep low oraz train/sleep high. Strategie te wiążą się ze zmianami w dostępności węglowodanów. Dr inż. Karolina Ługowska zwróciła naszą uwagę na niepokojąco często spotykane wśród sportowców zaburzenia odżywiania. Nie mogło zabraknąć paru słów na temat pre i pro-biotyków w aktywności fizycznej. Pan Igor Łoniewski opowiedział o tym, kiedy należałoby je zastosować w przypadku treningu wytrzymałościowego oraz zwrócił uwagę, że nieprawidłowa dieta w połączeniu z intensywnym wysiłkiem fizycznym może wiązać się z uszkodzeniem bariery jelitowej.

Sesja posterowa

Drugiego dnia kongresu miejsce miała również sesja posterowa. Zaprezentowane prace przedstawiały głównie przeprowadzone przez autorów badania. Tematyka posterów była bardzo zróżnicowana. Większość jednak skupiała się wokół oceny odżywienia, sposobu żywienia, nawodnienia oraz stosowanej suplementacji osób aktywnych fizycznie. Na podstawie zaprezentowanych w sesji posterowych wyników badań, mogliśmy już po raz drugi wyciągnąć wniosek, że nawyki żywieniowe osób aktywnych fizycznie są często nieprawidłowe. Dlatego potrzeba edukacji żywieniowej wśród tej grupy jest szczególnie silna.

A w następnym roku?

Organizatorzy deklarują, że w założeniu kongres ma być wydarzeniem cyklicznym i już dziś zapraszają na kolejną edycję za rok. Dokładny termin nie jest jeszcze znany, warto jednak zarezerwować sobie czas, aby uczestniczyć w tym wydarzeniu w kwietniu 2019 roku. Kolejne edycje zapowiadają się bardzo obiecująco, dlatego bardzo cieszymy się, że nasz portal mógł patronować temu wydarzeniu oraz gorąco liczymy na spotkanie w przyszłym roku.

Wydarzenie odbyło się w dniach 27-28 kwietnia 2018 w Poznaniu, było objęte patronatem medialnym dietetycy.org.pl

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Joanna Krasińska

Studentka ostatniego roku dietetyki Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Pasjonuje się żywieniem medycznym, dietetyką kliniczną, a także edukacją żywieniową