Sprawozdanie: I PoznaƄski Naukowy Kongres Dietetyki

Avatar photo
poznaƄski kongres dietetyki

I PoznaƄski Naukowy Kongres Dietetyki

Ć»ywienie – Trening – Wspomaganie

W dniach 27-28 kwietnia w Poznaniu miaƂ miejsce I PoznaƄski Naukowy Kongres Dietetyki pod hasƂem Ć»ywienie – Trening – Wspomaganie. Wydarzenie zostaƂo zorganizowane przez Instytut Ć»ywienia CzƂowieka I Dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Mimo tego, ĆŒe byƂa to pierwsza edycja wydarzenia, cieszyƂo się ono duĆŒym zainteresowaniem. WƛrĂłd prelegentĂłw znajdowali się specjaliƛci rĂłĆŒnych dziedzin. Swoje wystąpienia wygƂosili zarĂłwno dietetycy jak i fizjoterapeuci. Wiele aspektĂłw zostaƂo przedstawionych od strony praktycznej, a zaproszeni prelegenci dzielili się swoim wƂasnym doƛwiadczeniem zawodowym.

Podczas I PoznaƄskiego Naukowego kongresu Dietetyki wƛrĂłd prelegentĂłw znaleĆșli się między innymi: Prof. dr hab. Jędrzej Antosiewicz, dr Tomasz PodgĂłrski, dr inĆŒ. Katarzyna Janiszewska, dr n. zdr. inĆŒ. Krzysztof Durkalec-Michalski.

DzieƄ pierwszy:

Pierwszy dzieƄ kongresu zostaƂ otwarty przez wykƂad prof. dr hab. Jędrzeja Antosiewicza, który w ciekawy sposób przedstawiƂ metody wspomagania procesu treningowego do których zalicza się stosunkowo nowa metoda tzw. zdalnego hartowania przez niedokrwienie.

Tego dnia podczas trzech sesji posƂuchać mogliƛmy wystąpieƄ wƂasnych uczestnikĂłw. Większoƛć z prelegentĂłw zaprezentowaƂa rezultaty przeprowadzonych przez siebie badaƄ. Podczas sesji mogliƛmy posƂuchać między innymi o zastosowaniu efektu placebo w sporcie (Anna-Maria Borucka, Maciej Pawlak). OĆŒywioną dyskusję wywoƂaƂ poruszony przez dr Tomasza PodgĂłrskiego temat skƂadu mineralnego wĂłd komercyjnych. Pan doktor, w związku z pytaniem, ktĂłrą wodę w takim razie naleĆŒy spoĆŒywać, zwrĂłciƂ uwagę na koniecznoƛć doboru wody mineralnej indywidualnie, adekwatnie do potrzeb. Poruszony zostaƂ takĆŒe temat wĂłd alkaicznych i ich wpƂywu na wydolnoƛć aerobową. Pan Ɓukasz Jaƛkiewicz na podstawie analizy przypadku przybliĆŒyƂ uczestnikom koncepcję celowego odwodnienia, jako techniki adaptacji do treningu. Zaprezentowane przez Panią Emilię Zawieję wyniki badaƄ sugerują, ĆŒe to gƂównie deficyt energetyczny, a nie zawartoƛć węglowodanĂłw w diecie, ma największy wpƂyw na redukcję masy ciaƂa oraz poziomu tkanki tƂuszczowej.

DzieƄ zostaƂ zamknięty sesją teoretyczno-praktyczną, podczas ktĂłrej specjaliƛci dzielili się doƛwiadczeniem z wƂasnej pracy zawodowej. Dr Tomasz PodgĂłrski w ciekawy sposĂłb przybliĆŒyƂ uczestnikom praktyczne aspekty wykorzystania biochemii w sporcie. Poruszony zostaƂ rĂłwnieĆŒ temat planowania skutecznego treningu sportowego. Pani Natalia Skwarek-Paradowska wskazaƂa trzy gƂówne metody przeciwdziaƂania kontuzjom i urazom sportowym, do ktĂłrych naleĆŒÄ… rolowanie, rozciąganie oraz ćwiczenia stabilizacyjne. DzieƄ zostaƂ zamknięty prelekcją dotyczącą obraĆŒeƄ w sporcie.

DzieƄ drugi: Ć»ywienie w sporcie

Drugi dzieƄ kongresu poƛwięcony zostaƂ gƂównie tematyce ĆŒywienia. ZostaƂ otwarty przez wykƂad prof. dr hab. n. med. Macieja Pawlaka, ktĂłry opowiedziaƂ o faktach i spekulacjach na temat modulacji bĂłlu w sporcie poprzez dietę i suplementację.

Sesja pierwsza tak jak dnia poprzedniego poƛwięcona byƂa wystąpieniom wƂasnym uczestnikĂłw. Prelegenci opowiadali o wynikach badaƄ na temat stanu odĆŒywienia i sposobu ĆŒywienia sportowcĂłw oraz osĂłb ćwiczących amatorsko. WspĂłlnym wykƂadnikiem tych wystąpieƄ byƂa konkluzja na temat bƂędĂłw ĆŒywieniowych osĂłb aktywnych fizycznie oraz silnej potrzeby prowadzenia edukacji ĆŒywieniowej wƛrĂłd tej grupy osĂłb. SzczegĂłlnie interesującym tematem tej sesji byƂo wystąpienie Pani Mai Tomczyk, ktĂłra na podstawie analizy przypadku opowiedziaƂa o wspomaganiu ĆŒywieniowym w kontuzjach sportowych.

Zobacz rĂłwnieĆŒ
rumianek

Następnie miaƂa miejsce sesja teoretyczno-praktyczna pod hasƂem „dietetyka sportowa”. Dr n. zdr. inĆŒ. Krzysztof Durkalec- Michalski odpowiedziaƂ na pytanie czy ĆŒywienie i suplementacja to klucz do sukcesu w sportach siƂowych i szybkoƛciowo-siƂowych. Największy nacisk doktor poƂoĆŒyƂ na regularnoƛć posiƂkĂłw oraz prawidƂową podaĆŒ biaƂek oraz węglowodanĂłw. Poruszony zostaƂ temat ĆŒywieniowego wspomagania leczenia uszkodzeƄ skĂłry w sporcie. Przedstawione wyniki jasno wskazują, ĆŒe interwencja ĆŒywieniowa skraca czas gojenia się oparzeƄ termicznych u dzieci. Dr inĆŒ. Katarzyna Janiszewska w ciekawy sposĂłb zaznajomiƂa sƂuchaczy z metodami periodyzacji ĆŒywienia takimi jak train/sleep low oraz train/sleep high. Strategie te wiÄ…ĆŒÄ… się ze zmianami w dostępnoƛci węglowodanĂłw. Dr inĆŒ. Karolina Ɓugowska zwrĂłciƂa naszą uwagę na niepokojąco często spotykane wƛrĂłd sportowcĂłw zaburzenia odĆŒywiania. Nie mogƂo zabraknąć paru sƂów na temat pre i pro-biotykĂłw w aktywnoƛci fizycznej. Pan Igor Ɓoniewski opowiedziaƂ o tym, kiedy naleĆŒaƂoby je zastosować w przypadku treningu wytrzymaƂoƛciowego oraz zwrĂłciƂ uwagę, ĆŒe nieprawidƂowa dieta w poƂączeniu z intensywnym wysiƂkiem fizycznym moĆŒe wiązać się z uszkodzeniem bariery jelitowej.

Sesja posterowa

Drugiego dnia kongresu miejsce miaƂa rĂłwnieĆŒ sesja posterowa. Zaprezentowane prace przedstawiaƂy gƂównie przeprowadzone przez autorĂłw badania. Tematyka posterĂłw byƂa bardzo zrĂłĆŒnicowana. Większoƛć jednak skupiaƂa się wokóƂ oceny odĆŒywienia, sposobu ĆŒywienia, nawodnienia oraz stosowanej suplementacji osĂłb aktywnych fizycznie. Na podstawie zaprezentowanych w sesji posterowych wynikĂłw badaƄ, mogliƛmy juĆŒ po raz drugi wyciągnąć wniosek, ĆŒe nawyki ĆŒywieniowe osĂłb aktywnych fizycznie są często nieprawidƂowe. Dlatego potrzeba edukacji ĆŒywieniowej wƛrĂłd tej grupy jest szczegĂłlnie silna.

A w następnym roku?

Organizatorzy deklarują, ĆŒe w zaƂoĆŒeniu kongres ma być wydarzeniem cyklicznym i juĆŒ dziƛ zapraszają na kolejną edycję za rok. DokƂadny termin nie jest jeszcze znany, warto jednak zarezerwować sobie czas, aby uczestniczyć w tym wydarzeniu w kwietniu 2019 roku. Kolejne edycje zapowiadają się bardzo obiecująco, dlatego bardzo cieszymy się, ĆŒe nasz portal mĂłgƂ patronować temu wydarzeniu oraz gorąco liczymy na spotkanie w przyszƂym roku.

Wydarzenie odbyƂo się w dniach 27-28 kwietnia 2018 w Poznaniu, byƂo objęte patronatem medialnym dietetycy.org.pl