Wege Rodzina – Iwona Kibil [RECENZJA]
Wege rodzina, to druga książka poświęcona tematyce diet roślinnych autorstwa Iwony Kibil, wydana nakładem wydawnictwa PZWL. Recenzję poprzedniej książki znajdziecie także na naszej stronie: https://dietetycy.org.pl/wege-dieta-roslinna-w-praktyce/.
Tytuł: Wege. Rodzina |
Autor: Iwona Kibil [red. Danuta Gajewska] |
Wydawnictwo: PZWL |
Ilość stron: 232 |
Rok wydania: 2019 |
Wege rodzina
Jak napisała sama autorka, książka powstała z myślą o kobietach w ciąży, małych dzieciach i całych rodzinach wybierających dietę roślinną jako sposób odżywiania się. Wege rodzina wychodzi naprzeciw potrzebom konsumentów, poszukujących sprawdzonych informacji dotyczących sposobu komponowania jadłospisu bezmięsnego.
W mediach jest ogromy szum informacyjny, pojawia się wiele sprzecznych zaleceń co do wyboru produktów, ich łączenia czy obróbki kulinarnej. Książka Iwony Kibil jest dobrze opracowanym poradnikiem wprowadzającym czytelnika w zagadnienie pełnowartościowej diety roślinnej, omawiającym najczęściej pojawiające się wątpliwości.
Dieta wege a ciąża
Część kobiet wybierających dietę roślinną zastanawia się czy można stosować ją także w ciąży. Okres ciąży oraz laktacji są czasem zwiększonego zapotrzebowania na niektóre składniki odżywcze, często też u ciężarnych i karmiących mogą pojawiać się niedobory pokarmowe. Świadomość konsekwencji związanych z niewłaściwym żywieniem w czasie ciąży rodzi wiele pytań przede wszystkim o rozwój dziecka.
W pierwszych rozdziałach książki Wege rodzina autorka w prosty sposób przybliżyła korzyści stosowania diety roślinnej oraz sposoby świadomego przygotowania się do ciąży z uwzględnieniem najważniejszych badań diagnostycznych, zalecanych dla kobiet na diecie bezmięsnej.
W kolejnych częściach książki autorka omówiła zmieniające się zapotrzebowanie na składniki odżywcze i energię w zależności od trymestru ciąży. Rozwiała najczęściej zadawane pytanie o to czy dieta roślinna stosowana przez ciężarną nie będzie zbyt uboga w białko.
Bardzo istotny fragment książki dotyczy tematu żelaza z wyszczególnieniem jego roślinnych źródeł, które mogą wydawać się nieoczywiste. Autorka przeanalizowała dokładnie zapotrzebowanie oraz źródła między innymi jodu, cynku, magnezu, wapnia, kwasu foliowego, witaminy C i B12 w diecie przyszłej matki na diecie roślinnej.
Co istotne, ale często pomijane w dostępnych źródłach internetowych, to odpowiednia podaż płynów podczas ciąży i laktacji. W Wege rodzina zagadnieniu temu został poświęcony osobny rozdział w którym ponadto autorka poruszyła temat spożywania kofeiny w czasie ciąży.
Osobny rozdział książki dotyczy zapotrzebowania na makro i mikroskładniki w czasie laktacji oraz bardzo często budzący emocje temat odchudzania po okresie ciąży.
Rozszerzanie diety bez mięsa
W dalszej części Wege rodziny znalazły się informacje z zakresu rozszerzania diety dzieci z wykluczeniem mięsa. Autorka poruszyła tu bardzo istotne kwestie dotyczące zapotrzebowania na wapń po 1. roku życia dziecka oraz podpowiedziała co powinny jeść dzieci przedszkolne i starsze w modelu diety bezmięsnej.
Stosowanie diety wegetariańskiej czy wegańskiej w warunkach codziennych, domowych, osobom posiadającym wiedzę i nieco wprawy przychodzi z łatwością. Czasem sporym utrudnieniem stają się wyjazdy, przyjęcia, wakacje czy dieta oferowana dzieciom w przedszkolach. Podobną trudnością może okazać się niejednomyślność członków rodziny co do zastosowania diety bezmięsnej. Czasami jeden z rodziców nie jest wege albo samo dziecko domaga się mięsnego posiłku – jak należy postąpić w takim przypadku? Zajrzyjcie do Wege rodzina, znajdziecie rzeczową odpowiedź.
Przepisy roślinne dla rodziny
To, co jest praktycznym aspektem Wege rodzina to część przepisowa. Autorka opracowała kilkanaście jadłospisów przeznaczonych dla dzieci w wieku 1-3, przedszkolnych i wczesnoszkolnych oraz wegańskie jadłospisy dla ciężarnych w 1,2,3 trymestrze oraz mam karmiących naturalnie.
Książka Wege rodzina to fachowo napisany przewodnik z zakresu diet roślinnych skierowany do pań planujących ciążę i chcących się do niej dobrze przygotować. Ta publikacja to także dobre źródło informacji z zakresu żywienia małych dzieci w modelu diety bezmięsnej.
Autorka zapewnia, że z powyższej książki „skorzystają także osoby jedzące mięso, gdyż wcześniej czy później będą musiały ograniczyć jego spożycie”. Bez wątpienia Wege rodzina to także pokaźny zasób inspiracji dla osób na diecie konwencjonalnej, jednak pomimo takiego wyraźnego stanowiska autorki książki byłabym ostrożna w forsowaniu diety roślinnej wśród osób, które nie są do niej przekonane.
Dietetycy.org.pl » Dietetyka Książki » Wege Rodzina – Iwona Kibil [RECENZJA]
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl