Właściwości zdrowotne ciemnych odmian winogron

Krótka historia winorośli

winogrona czerwoneWinorośl właściwa ( Vitis vinifera L.) pochodzi z terenów  Kaukazu i Iranu, skąd została rozpowszechniona po całej Europie i pozostałych kontynentach. Jest jedną z najstarszych uprawianych roślin. Znana jest już prawdopodobnie od 7000-9000 lat.

Najcenniejszym surowcem, jaki pozyskujemy z winorośli są owoce, które mają szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym.

Owoce spożywamy na surowo, w formie soku, suszone- rodzynki. Służą także do produkcji wina, napoju, który od tysięcy lat jest składnikiem diety wielu narodów.

 Co wyjątkowego mają w sobie owoce winogron?

Już sam Hipokrates właściwości winogron porównywał do właściwości miodu. W medycynie starożytnej i ludowej leczono nimi zaparcia, choroby układu pokarmowego, skaleczenia i rany.

Cała wyjątkowość owoców winogron kryje się w bogactwie składników, które zawierają.
Świeże owoce to źródło:

glukozy i fruktozy– łatwo przyswajalnych cukrów, które są dla nas źródłem energii

kwasów organicznych: cytrynowego, mrówkowego, jabłkowego, winowego. Kwasy te działają moczopędnie oraz upiększająco na naszą cerę

potasu– przez co zalecane są osobom z nadciśnieniem, gdyż potas reguluje ciśnienie krwi w organizmie. Oprócz tego powinny spożywać je osoby korzystające z leków odwadniających, które powodują utratę tego pierwiastka z organizmu

fosforu i wapnia – co ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie gospodarki wapniowo- fosforanowej w naszym organizmie

magnezu i chloru– regulują pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć i koncentrację

witaminy C– w okresach jesienno-zimowych pomaga wzmacniać naszą odporność, wspomaga także wchłanianie żelaza w organizmie

witaminy A– korzystnie działa na wzrok

witamin z grupy B ( gł. B1,PP,B2)- łagodzą stres, poprawiają pamięć, koncentrację i zapewniają szybsze uczenie się

żelaza oraz jodu– pierwszy składnik jest niezbędny dla osób zmagających się z anemią, drugi zapewnia prawidłowe funkcjonowanie gruczołu tarczowego ( tarczycy)

boru– pierwiastek szczególnie ważny dla kobiet w okresie menopauzy, gdyż sprzyja utrzymaniu na odpowiednim poziomie estrogenów

błonnika pokarmowego: w postaci garbników i pektyn. Usprawnia pracę przewodu pokarmowego, poprawia ukrwienie jelit oraz ich perystaltykę, dzięki czemu przeciwdziała zaparciom

związków polifenolowych, których największe ilości znajdują się w ciemnych odmianach winogron

Wyjątkowość związków polifenolowych zawartych w ciemnych winogronach

Związki polifenolowe w największych ilościach skupione są w skórkach i pestkach winogron.

Dotychczas zidentyfikowano: 10 kwasów fenolowych, 16 barwników antocyjanowych (to właśnie im czerwone i czarne winogrona zawdzięczają swój kolor), 12 związków flawonowych, procyjanidyn, flawonoli i wiele innych.

Resweratrol i procyjanidyny

Wśród nich szczególną popularnością, dzięki swoim właściwościom cieszą się resweratrol i procyjanidyny, które mają szerokie spektrum prozdrowotnego działania.

Procyjanidyny są naturalnymi przeciwutleniaczami, które zapobiegają zaburzeniom naczyniowym, chroniąc je przed uszkodzeniami oraz zapobiegając utlenianiu się „złego” cholesterolu LDL , zapobiegając tym samym jego odkładaniu się w naczyniach krwionośnych, chroniąc je przed miażdżycą, zawałem serca, udarem niedokrwiennym mózgu, jednocześnie związki te przyczyniają się do zwiększenia ilości „dobrego” cholesterolu HDL.

Resweratrol obecny w skórce winogron, daje owocom naturalną ochronę przeciwbakteryjną. Podobnie jak procyjanidyny, związek ten ma działanie przeciwutleniające, wykazuje również działanie przeciwzapalne, rozszerzające naczynia krwionośne- poprzez stymulowanie syntezy tlenku azotu ( związku, który za to odpowiada), przeciwangiogenne ( angiogeneza- tworzenie naczyń krwionośnych w postaci wypustek naczyń już istniejących) oraz działanie przeciwnowotworowe. Liczne badania wykazują, iż związek ten hamuje namnażanie się nowych komórek nowotworowych.

Przeciwwskazania

Jak widać związki zawarte w winogronach wykazują szereg działań prozdrowotnych, jednakże osoby chore na cukrzycę i otyłe, powinny spożywać je w ograniczonych ilościach, gdyż owoce te są dość kaloryczne ( 100 g winogron dostarcza 70 kcal).

Bibliografia:

  1. Instytut Roślin i Przetworów Zielarskich w Poznaniu; Znaczenie prewencyjne związków polifenolowych zawartych w winogronach
  2. Olaś B.; Rezweratrol jako dobroczyńca w profilaktykach chorób układu krążenia. Kosmos. Problemy nauk biologicznych. 2006, 2-3
4.33/5 (3)

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Prowadzi poradnię “Dobry Dietetyk” w Bieruniu. Jestem świeżo „upieczoną” absolwentką kierunku dietetyka Collegium Medicum na Uniwersytecie Jagiellońskim. Żywność, żywienie, zdrowe odżywianie, stały się moim hobby. Cały czas poszukuję nowinek naukowych ze świata dietetyki, rozwijam swoje umiejętności, bo w dietetyce tak jak w innych dziedzinach wszystko ciągle idzie do przodu.

Loading...
Udostępnienia