Właściwości zdrowotne ciemnych odmian winogron

4.57/5 (7)

Krótka historia winorośli

winogrona czerwoneWinorośl właściwa ( Vitis vinifera L.) pochodzi z terenów  Kaukazu i Iranu, skąd została rozpowszechniona po całej Europie i pozostałych kontynentach. Jest jedną z najstarszych uprawianych roślin. Znana jest już prawdopodobnie od 7000-9000 lat.

Najcenniejszym surowcem, jaki pozyskujemy z winorośli są owoce, które mają szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym.

Owoce spożywamy na surowo, w formie soku, suszone- rodzynki. Służą także do produkcji wina, napoju, który od tysięcy lat jest składnikiem diety wielu narodów.

 Co wyjątkowego mają w sobie owoce winogron?

Już sam Hipokrates właściwości winogron porównywał do właściwości miodu. W medycynie starożytnej i ludowej leczono nimi zaparcia, choroby układu pokarmowego, skaleczenia i rany.

Cała wyjątkowość owoców winogron kryje się w bogactwie składników, które zawierają.
Świeże owoce to źródło:

glukozy i fruktozy– łatwo przyswajalnych cukrów, które są dla nas źródłem energii

kwasów organicznych: cytrynowego, mrówkowego, jabłkowego, winowego. Kwasy te działają moczopędnie oraz upiększająco na naszą cerę

potasu– przez co zalecane są osobom z nadciśnieniem, gdyż potas reguluje ciśnienie krwi w organizmie. Oprócz tego powinny spożywać je osoby korzystające z leków odwadniających, które powodują utratę tego pierwiastka z organizmu

fosforu i wapnia – co ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie gospodarki wapniowo- fosforanowej w naszym organizmie

magnezu i chloru– regulują pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć i koncentrację

witaminy C– w okresach jesienno-zimowych pomaga wzmacniać naszą odporność, wspomaga także wchłanianie żelaza w organizmie

witaminy A– korzystnie działa na wzrok

witamin z grupy B ( gł. B1,PP,B2)- łagodzą stres, poprawiają pamięć, koncentrację i zapewniają szybsze uczenie się

żelaza oraz jodu– pierwszy składnik jest niezbędny dla osób zmagających się z anemią, drugi zapewnia prawidłowe funkcjonowanie gruczołu tarczowego ( tarczycy)

boru– pierwiastek szczególnie ważny dla kobiet w okresie menopauzy, gdyż sprzyja utrzymaniu na odpowiednim poziomie estrogenów

błonnika pokarmowego: w postaci garbników i pektyn. Usprawnia pracę przewodu pokarmowego, poprawia ukrwienie jelit oraz ich perystaltykę, dzięki czemu przeciwdziała zaparciom

związków polifenolowych, których największe ilości znajdują się w ciemnych odmianach winogron

Wyjątkowość związków polifenolowych zawartych w ciemnych winogronach

Związki polifenolowe w największych ilościach skupione są w skórkach i pestkach winogron.

Dotychczas zidentyfikowano: 10 kwasów fenolowych, 16 barwników antocyjanowych (to właśnie im czerwone i czarne winogrona zawdzięczają swój kolor), 12 związków flawonowych, procyjanidyn, flawonoli i wiele innych.

Resweratrol i procyjanidyny

Wśród nich szczególną popularnością, dzięki swoim właściwościom cieszą się resweratrol i procyjanidyny, które mają szerokie spektrum prozdrowotnego działania.

Procyjanidyny są naturalnymi przeciwutleniaczami, które zapobiegają zaburzeniom naczyniowym, chroniąc je przed uszkodzeniami oraz zapobiegając utlenianiu się „złego” cholesterolu LDL , zapobiegając tym samym jego odkładaniu się w naczyniach krwionośnych, chroniąc je przed miażdżycą, zawałem serca, udarem niedokrwiennym mózgu, jednocześnie związki te przyczyniają się do zwiększenia ilości „dobrego” cholesterolu HDL.

Resweratrol obecny w skórce winogron, daje owocom naturalną ochronę przeciwbakteryjną. Podobnie jak procyjanidyny, związek ten ma działanie przeciwutleniające, wykazuje również działanie przeciwzapalne, rozszerzające naczynia krwionośne- poprzez stymulowanie syntezy tlenku azotu ( związku, który za to odpowiada), przeciwangiogenne ( angiogeneza- tworzenie naczyń krwionośnych w postaci wypustek naczyń już istniejących) oraz działanie przeciwnowotworowe. Liczne badania wykazują, iż związek ten hamuje namnażanie się nowych komórek nowotworowych.

Przeciwwskazania

Jak widać związki zawarte w winogronach wykazują szereg działań prozdrowotnych, jednakże osoby chore na cukrzycę i otyłe, powinny spożywać je w ograniczonych ilościach, gdyż owoce te są dość kaloryczne ( 100 g winogron dostarcza 70 kcal).

Bibliografia:

  1. Instytut Roślin i Przetworów Zielarskich w Poznaniu; Znaczenie prewencyjne związków polifenolowych zawartych w winogronach
  2. Olaś B.; Rezweratrol jako dobroczyńca w profilaktykach chorób układu krążenia. Kosmos. Problemy nauk biologicznych. 2006, 2-3

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Katarzyna Patyk

Prowadzi poradnię "Proporcja" w Chełmku i Bieruniu. Absolwentka kierunku dietetyka Collegium Medicum na Uniwersytecie Jagiellońskim. Żywność, żywienie, zdrowe odżywianie, stały się jej hobby. Cały czas poszukuje nowinek naukowych ze świata dietetyki, rozwija swoje umiejętności, bo jak pisze - w dietetyce tak jak w innych dziedzinach wszystko ciągle idzie do przodu.