Zdrowe jedzenie w zdrowej kuchni

Powszechnie wiadomo, że jedzenie i sposób jego przygotowywania mają ogromny wpływ na zdrowie i samopoczucie, jednak wiele osób uważa, że współczesny tryb życia nie sprzyja takiemu przyrządzaniu potraw. Nic bardziej mylnego! Nowoczesne urządzenia, profesjonalne wyposażenie gastronomii, funkcjonalne piece wyposażone w dodatkowe funkcje – to sposób na to, by w krótkim czasie uzyskać pełne smaku danie. Jak gotować zdrowiej? Czy piec konwekcyjno-parowy stanowi dobry wybór? Co warto wiedzieć na jego temat?

1. Jak gotować zdrowo w znacznie krótszym czasie?

2. Piec konwekcyjno-parowy – jak działa?

3. Jakie zalety mają piece konwekcyjno-parowe?

4. Piec konwekcyjno-parowy – jaki wybrać?

Niezależnie od tego, czy potrzebujesz sprzętu do użytku domowego czy marzy ci się profesjonalna restauracja, na rynku znajdziesz piece konwekcyjno-parowe w różnych wariantach, spełniające wiele wymagań. Zawodowcy dobrać mogą do nich meble ze stali nierdzewnej – sprawdź na: gastroprodukt.pl/meble-gastronomiczne.

Jak gotować zdrowo w znacznie krótszym czasie?

Jak gotować zdrowo? W pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na jakość składników. Wskazane są świeże lub mrożone owoce i warzywa, rośliny strączkowe, pestki, nasiona i orzechy. Dobrym pomysłem jest korzystanie z pełnoziarnistych produktów zamiast tych z mąki oczyszczonej. To jednak nie wystarczy. Równie istotna jest prawidłowa obróbka termiczna. Najmniej polecane jest smażenie. Lepiej jest piec, dusić, gotować i gotować na parze, w czym pomogą profesjonalne kuchnie gastronomiczne, takie jak: gastroprodukt.pl/kuchnie-gastronomiczne, oraz piece konwekcyjno-parowe (sprawdź na: gastroprodukt.pl/piece-konwekc-parowe).

kuchnia gastronomiczna

Zdrowe i ciekawe gotowanie wymaga zaangażowania, ale wcale nie musi wiązać się z ogromnym nakładem pracy. Planowanie poszczególnych czynności i wykorzystanie funkcjonalności pieców konwekcyjno-parowych to oszczędność energii i przygotowanie dań w krótszym czasie niż sposobami tradycyjnymi. Dodatkowym atutem pieców konwekcyjno-parowych jest pewność efektu: idealnie wypieczone mięso czy zawsze wyrośnięte biszkopty.

Piec konwekcyjno-parowy – jak działa?

Jak działa wspomniany wyżej piec konwekcyjno-parowy? Jest to sprzęt, w którym łączą się najważniejsze zalety, jakie ma piec konwekcyjny i piekarnik parowy. Oba tryby mogą być używane łącznie lub osobno, w zależności od pożądanego efektu.

Sama zasada działania jest natomiast bardzo prosta: nagrzane powietrze jest wtłaczane do komory piecy konwekcyjno-parowych za pomocą specjalnych wentylatorów. Stamtąd trafia ono do filtrów, a następnie z powrotem do wentylatora. Pozioma cyrkulacja powietrza pozwala zachować równomierną temperaturę i uniknąć przenikania zapachów. Para wodna w komorze przyspiesza obróbkę termiczną, a jednocześnie zapobiega wysychaniu potraw, co nie zawsze gwarantują tradycyjne piece elektryczne.

Odpowiedź na pytanie, jakie dania można przygotować w takim piecu, jest banalna: wszystko. Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na model wyposażony w sterowanie manualne czy sterowanie elektroniczne, zakup pieca konwekcyjno-parowego otwiera przed tobą szerokie możliwości. Potrawy możesz gotować na parze, dusić, piec – zarówno w wydaniu domowym, jak i na poziomie profesjonalnym.

Jakie zalety mają piece konwekcyjno-parowe?

Podstawową zaletą korzystania z pieca konwekcyjno-parowego jest możliwość przyrządzania zdrowych i wartościowych potraw w krótkim czasie. Piece konwekcyjne z funkcją pary gwarantują warunki, w których jedzenie zachowuje naturalną teksturę i kolor, nie wymagając nadmiernego dodatku soli czy tłuszczu. Gotowanie na parze pozwala także zachować więcej witamin i składników odżywczych niż smażenie czy gotowanie w wodzie.

Piece konwekcyjne doskonale sprawdzą się także przy podgrzewaniu potraw i rozmrażaniu produktów. Mogą być wykorzystywane do dezynfekcji akcesoriów kuchennych lub butelek dziecięcych. Para doskonale oczyszcza, nie naruszając samego plastiku. Szerokie zastosowanie sprawia, że jedno urządzenie zastąpi szereg sprzętów: tradycyjny piekarnik, frytownicę, parowar.

Piec konwekcyjno-parowy – jaki wybrać?

Aby pieczenie czy grillowanie przebiegało zgodnie z planem, warto kupić odpowiedni model pieca konwekcyjno-parowego. Szerokie możliwości tego sprzętu sprawiają, że występuje on w wielu wariantach, dlatego decyzji poświęć odpowiedni czas. Na jakie parametry warto zwrócić uwagę przede wszystkim?

Zobacz również
pasty kanapkowe

  • Zasilanie

Możesz kupić jeden z pieców elektrycznych, wyróżniających się przeważnie sporą mocą oraz atrakcyjnymi funkcjami dodatkowymi, piece gazowe lub modele łączące oba sposoby zasilania.

  • Pojemność

Ma znaczenie, jeśli chcesz dopasować możliwości gotowania do specyfiki lokalu gastronomicznego.

  • Moc całkowita

Wskazuje na możliwości urządzenia i przekłada się na czas przygotowania posiłków.

  • Wymiary pieca

Dopasuj je do wielkości kuchni.

Wybierz także dodatkowe funkcje i wyposażenie. Na uwagę zasługują udogodnienia takie jak: wyświetlacz ułatwiający sterowanie pracą pieca, prysznic, opcja automatycznego mycia, sonda temperaturową oraz dołączane do zestawu pojemniki i wózki.