Zioła w domu i ogrodzie – Michał Mazik [RECENZJA]

5/5 (1)
Tytuł: Zioła w domu i ogrodzie
Autor: Michał Mazik
Rok wydania: 2018
Wydawnictwo: Egros
Ilość stron: 144

W styczniu br. do sprzedaży trafił  nowy poradnik o ziołach, pt.: „Zioła w domu i ogrodzie” Michała Mazika. Książka jest drugą pozycją (po „Ogród z pasją”) z cyklu „Zielone hobby”, która ukazała się nakładem Agencji Wydawniczej „Egros”. Znajdziemy tu opisy ponad 80 roślin leczniczych. 

„Przyroda jest lekarstwem dla wszelkich chorób”?

zioła w domu i ogrodzieCzy rośliny mogą służyć jako lekarstwo? Okazuje się, że tak! Już Hipokrates przypisywał roślinom właściwości lecznicze, a z czasem badania naukowe potwierdziły, iż substancje odżywcze zawarte w niektórych roślinach wykazują działanie prozdrowotne. Zioła, przyprawy i warzywa przyprawowe powinny więc zagościć na stałe w naszych domowych apteczkach. Można nimi przyprawiać potrawy, dodawać je do przyrządzania dań, używać jako naturalnych leków i kosmetyków. Któż z nas nie chciałby się odprężyć w kąpieli ziołowej,  np. z lawendy? Zabieg taki korzystnie wpłynie na wygląd skóry, ale też zadba o nasze zmysły – odpręży i uspokoi.

Praktyczne porady…

Z książki M. Mazika dowiemy się, jak stosować zioła oraz poznamy ich właściwości i zastosowanie. Każdy z nas przyprawia swoje dania, stosując różne zioła i przyprawy, by nadać potrawom smak i aromat. Czy na pewno wiemy, jak prawidłowo je stosować? Czy wiedzieliście, że większość ziół dodaje się do potrawy w końcowym etapie jej przyrządzania? Dlaczego? Otóż niektóre zioła zbyt długo gotowane tracą swoje cenne lecznicze właściwości. Jeśli chcemy zabarwić ryż lub makaron na żółty kolor, wystarczy tylko dodać … kurkumę lub szafran. Mięso będzie kruche, jeśli posolimy je na końcu. To tylko kilka z zamieszczonych w książce ciekawostek!

Z poradnika dowiemy się też, czym się różni wywar od odwaru, co to jest macerat i nalewka z ziół.

Autor radzi jak uprawiać zioła w kuchni i w ogrodzie, gdzie mogą cieszyć ludzkie oko, ale też zwiększać zdrowotność i plon sąsiadujących z nimi warzyw. Na dodatek bazylia, majeranek, kolendra czy cząber zapachem odstraszają owady! W poradniku znajdziemy też przepisy na ekologiczne preparaty, dzięki którym można w naturalny sposób pozbyć się szkodników i chorób.

Zioła w kuchni, apteczce i w ogrodzie…

Informacje o ziołach zostały pogrupowane w sześciu rozdziałach: „Zioła na parapecie”, „Chwasty, które leczą”, „Wartościowe rośliny lecznicze”, „Skarby lasu”, „Znane z pól i łąk”, „Egzotyczne zioła i przyprawy”. W poradniku każda roślina posiada opis botaniczny, sposób uprawy i pielęgnacji, metodę pozyskiwania i suszenia oraz zastosowanie lecznicze i kulinarne. W pierwszym rozdziale umieszczono dokładny opis popularnych gatunków, m.in. bazylii pospolitej, melisy lekarskiej, żyworódki, rozmarynu lekarskiego i cebuli zwyczajnej uprawianej dla szczypiorku. W poradniku znajdziemy także opis takich roślin jak… chwasty! Czy wiedzieliście, że rośliny te mają właściwości lecznicze? Herbatka z pokrzywy zwyczajnej przyspiesza przemianę materii, zalecana jest więc dla osób dbających o sylwetkę, ale także przy leczeniu cukrzycy. Nie brakuje też ciekawostek, np. oparzenia po pokrzywie warto nacierać miętą lub szałwią, by złagodzić pieczenie.

W podobny sposób opisane są inne chwasty, m.in. perz właściwy, mniszek lekarski czy babka lancetowata i piaskowa. Chwasty na talerzu? Oczywiście! Sałatka z dodatkiem młodych listków mniszka lekarskiego to doskonały pomysł na wiosenne oczyszczenie i wzmocnienie organizmu! Zestaw najbardziej wartościowych roślin leczniczych tworzą: bylice (piołun i boże drzewko), dziurawiec pospolity, arcydzięgiel litwor, rokitnik pospolity i kozłek lekarski. „Skarby lasu” to informacje o roślinach takich jak: bez czarny, jałowiec pospolity, śliwa tarnina, czeremcha pospolita, borówka brusznica, dereń jadalny, zaś „Znane z pół i łąk” to m.in. chrzan pospolity, czosnek pospolity, jarmuż, chaber bławatek, cykoria podróżnik, świetlik łąkowy. Rozdział „Egzotyczne zioła i przyprawy” obejmuje cynamonowce, goździkowiec wonny, ziele angielskie, liście laurowe, kurkumę, imbir i żeń-szeń.

Dla kogo książka?

„Zioła w ogrodzie i w domu” polecam zarówno miłośnikom ziół, jak również  osobom, które chcą zacząć przygodę z tymi roślinami. Poradnik napisany prostym językiem, zawiera praktyczne wskazówki jak uprawiać zioła i wykorzystywać ich moc w kuchni i w ogrodzie. Niezastąpiona pozycja w domowej apteczce osób dbających o zdrowie swoje i rodziny. Gorąco polecam!

 

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Agnieszka Bożek

Dietetyk, edukator żywieniowy, autorka tekstów publikowanych w czasopismach i portalach internetowych. Miłośniczka zdrowego stylu życia i natury.