10 sposobów jak dietetyk może pomóc społeczeństwu

Okres świąt to czas dawania – pamiętajmy szczególnie teraz o tym, że zawód dietetyka to misja, w której najważniejsze jest zdrowie ludzi. Academy of Nutrition and Dietetics podzieliło się na łamach swojej strony internetowej wartymi przemyślenia sposobami na to, jak możemy jako dietetycy wesprzeć społeczeństwo w tym, by stawało się zdrowsze i szczęśliwsze. Oto one:

1. Ograniczenie problemu cukrzycy

Dobry dietetyk ma wiedzę i wskazówki, które pomagają w ograniczeniu ryzyka zachorowania na cukrzycę oraz polepszenia stanu zdrowia osób chorujących – poprzez dokonywanie rozsądnych wyborów żywieniowych.

2. Walka z plagą otyłości

Rosnący w Polsce problem nadwagi i otyłości według trendów będzie się raczej pogłębiał z biegiem czasu, co daje dietetykom duże pole do działania w nauczaniu ludzi jak jeść i jak ćwiczyć, żeby nie szkodzić sobie – zarówno w kontekście zdrowia, wyglądu jak i po prostu samopoczucia.

3. Tworzyć zdrowe produkty

Czasem warto zaczynać od podstaw i docierać ze zdrowymi produktami do konsumentów. Aby takie jedzenie stworzyć, potrzebna jest nie tylko wiedza technologiczna ale także żywieniowa. To miejsce dla dietetyków, by razem z przemysłem spożywczym zmieniać to jak się odżywiamy przez odświeżenie tego co znajdziemy na półkach sklepowych.

4. Sport to zdrowie

… pod warunkiem, że jest on wykonywany w sposób prawidłowy a sportowiec dobrze dobiera nie tylko trening – ale i żywienie do swojej dyscypliny. W naszych rękach jest to, aby sportowcy – zarówno profesjonaliści jak i amatorzy nie tylko osiągali coraz lepsze wyniki ale i czynili to w zgodzie ze swoim organizmem.

5. Pomagać osobom po operacjach

Operacje dotyczą wielu osób, dla wielu z nich późniejsze żywienie ma istotne znaczenie – tak jak chociażby w przypadku operacji bariatrycznej. Sami lekarze nie zawsze znajdują możliwość, czas ale i wiedzę, aby przekazać pacjentowi co i jak powinni jeść – to wyzwanie dla żywieniowców.

6. Nauczyć ludzi smacznego, zdrowego jedzenia

Chociaż może wydawać się to pracą u podstaw – to często bardzo skuteczna metoda, aby wspomagać tych, których wiedza kulinarna jest zerowa a chcieliby zadbać o zdrowie swoich bliskich. Nauka zdrowego gotowania, przyjaznych technik kulinarnych wśród osób, które zaczynają swoją przygodę z kuchnią jest bardzo cenna.

7. Wychować zdrową nową generację

Nie ma bardziej perspektywicznej pracy niż praca z młodzieżą i dziećmi – czyli edukacja żywieniowa. To oni będą kształtować obraz społeczeństwa za kilkanaście, kilkadziesiąt lat i przekazywać swoją wiedzę i nawyki dalej. Jeśli poświęcamy im czas – docierając do nich z wiedzą żywieniową w gabinecie, szkole i gdziekolwiek indziej – na pewno nie będzie to czas stracony.

8. Wspierać lokalną społeczność

Każdy zapytany na ulicy, czy chciałby jeść żywność od lokalnego wytwórcy, rolnika – odpowie bez zastanowienia, że tak. Każdy dietetyk powie, że to mądry wybór. Jednak większość z nas kupuje żywność sprowadzaną z daleka (bo wygodniej, taniej), często traktowaną środkami chemicznymi. A gdyby przestawić myślenie na to, że jednak warto – skorzysta na tym nie tylko zdrowie ale i lokalna ekonomia w naszym najbliższym otoczeniu.

9. Zdrowsi już od pierwszych chwil

Okres niemowlęctwa to wiele wyzwań dla matki i dziecka. Często nowi rodzice są zagubieni w tysiącach porad, które znajdą wśród znajomych, rodziny, osób na internetowych forach. Tu nie ma miejsca na eksperymenty – jako dietetyk masz zawodowy i moralny obowiązek przekazać konkretną wiedzę, która sprawi, że będziemy jako społeczeństwo zdrowsi od samego początku.

10. I aż do zdrowej starości

Osoby starsze nie jedzą już tak chętnie, różnorodnie jak w kwiecie wieku. Składa się na to cały wachlarz problemów i dolegliwości związanych z wiekiem. Seniorzy to wymagająca grupa, która jednak potrzebuje naszego wsparcia przy wyborach żywieniowych i odświeżenia swojego codziennego menu.

Dietetyku, do dzieła!

Na podstawie: eatright.org

Dodaj komentarz