Czarne oliwki a zielone oliwki

czarne i zielone oliwkiOliwki są zaraz obok wina, owoców i ryb tym co najbardziej przychodzi na myśl kiedy mowa jest o zdrowej diecie śródziemnomorskiej. Oliwka jednak oliwce nierówna i to nie tylko ze względu na pochodzenie czy firmę. Czym różnią się oliwki zielone oraz czarne a także po które lepiej sięgnąć?

Decyduje faza dojrzewania

Zielone oliwki to te, które są wcześniej zebrane z drzewka. Jeszcze zanim dojrzeją mają barwę szarawą, potem zmieniają się w barwę zieloną, różowieją, brązowieją i finalnie czernieją. Kiedy zbierane są na końcu całego tego procesu – uzyskujemy oliwki czarne. Oliwki zielone zbierane są gdy już się w pełni rozwiną lecz zanim zaczną zmieniać kolor. Oczywiście dostępne obecnie na rynku oliwki są zawsze poddawane procesowi przygotowania do spożycia niezależnie od tego czy mamy do czynienia z oliwkami czarnymi czy też zielonymi. Pozwala on na uszlachetnienie ich finalnego smaku.

Każda oliwka cenna

Oba typy oliwek różnią się smakiem – zielone są co do zasady twardsze i odrobinę bardziej gorzkie niż czarne choć bardzo dużo tak naprawdę zależy od procesu obróbki. Zazwyczaj zielone oliwki są faszerowane zaś czarne wydrążone w środku, co sprawia, że drugie chętniej używane są jako składnik różnych sałatek i dodatek do dań. Zielone natomiast częściej spożywa się jako przekąskę.

Które oliwki zdrowsze?

Tak naprawdę oliwki czarne i zielone niewiele różnią się pod kątem zdrowotnym. Wartości odżywcze obu typów oliwek są przybliżone jednak oliwki czarne są tymi bardziej kalorycznymi od zielonych (oczywiście bez dodatków, farszu) – jednak mówimy tutaj o niewielkich różnicach. Oliwki zielone zawierają zwykle więcej sodu, którego na ogół jest za dużo w typowo polskiej diecie. Niestety obie przekąski zawierają go znaczną ilość co wynika ze specyfiki procesu obróbki.

One Comment

Dodaj komentarz