Jak przechowywać orzechy?

Avatar photo
jak przechowywać orzechy

Orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, migdały – wszystkie one i wiele im bliskich są polecane przez dietetyków jako przekąska niemal idealna. Jak to jednak często bywa – niewłaściwe przechowywanie orzechów może prowadzić do tego, że nie tylko nie przyniosą nam one korzyści zdrowotnych – lecz mogą być wręcz szkodliwe. Można temu jednak zaradzić – stosując się do kilku prostych zasad przechowywania.

Orzechy – jak je przechowywać?

Orzechy są produktem, który jest trwały przez wiele miesięcy pod warunkiem, że odpowiednio zadbamy o warunki, w których są przechowywane. Jeśli tego nie zrobimy – mogą one przedwcześnie zjełczeć. Istotne jest miejsce – powinno ono być ciemne oraz chłodne.

Dodatkowo orzechom szkodzić może nadmiar tlenu – stąd często zamyka się je w szczelnych pojemnikach, co wydłuża okres ich przechowywania. Mogą to być opakowania plastikowe. Idealne są zaś szklane, ponieważ zabezpieczają orzechy również przed nasycaniem niechcianymi zapachami.

Gdy chcemy je spożyć szybko – dobre jest wnętrze szafek i szuflad. Trzeba jednak pamiętać, że w temperaturze pokojowej będą jełczeć oraz mogą się w nich rozwijać owady.

Jak długo można przechowywać orzechy?

Dobrze przechowane poza lodówką mogą zachować dobry stan przez kilka miesięcy. Zazwyczaj jednak nie przechowuje się ich w ten sposób dłużej niż przez trzy miesiące. Aby pozbyć się owadów, możemy najpierw zamrozić orzechy na dwa dni przed dalszym przechowywaniem ich w temperaturze pokojowej. Istotne jest również, aby były suche.

Jeśli mamy zamiar przechować je dłużej – konieczne może okazać się wykorzystanie lodówki, zamrażarki.

Przechowywanie orzechów w lodówce

Sposobem na przechowywanie orzechów przez długi okres jest zamknięcie ich w szczelnym i suchym opakowaniu bez dostępu powietrza w lodówce (plastikowe, szklane). Mają tam chłodno, ciemno – więc okres ich przechowywania może osiągać dla większości gatunków 1 rok (przy max. 4 st. Celsjusza) – zarówno w przypadku orzechów łuskanych, jak i w łupinach (Commodity Storage Manual 1995 – The Refrigeration Research Foundation za: ucfoodsafety.ucdavis.edu ).

Orzechy łuskane częściej kumulują wilgoć i zapachy, stąd ważne jest zamknięcie ich w szczelnym opakowaniu oraz trzymanie z daleka od innego jedzenia, które ma ostry zapach.

Przechowywanie orzechów w zamrażarce

Orzechy w formie łuskanej lub niełuskanej, szczelnie zamknięte od dostępu powietrza można mrozić. Częstym pytaniem jest również to, czy należy je w jakikolwiek sposób obrabiać, mielić. Jest to zbędne. Zapakowane orzechy włoskie, laskowe wytrzymują w zamrażarce 2 lata, zachowując wysoką jakość. Samo rozmrażanie jest bardzo szybkie i trwa zwykle kilka minut.

Kasztany i migdały wytrzymują nieco krócej (około roku). Najdłużej przechowywać w zamrażarce można pistacje – aż 3 lata [1].

Które orzechy można przechowywać najdłużej?

Utracie jakości najszybciej podlegają orzechy włoskie, orzeszki ziemne oraz pekan. Stosunkowo dłużej można przechowywać między innymi migdały.

Orzechy łuskane, niełuskane? Które wytrzymają dłużej?

W przypadku większości orzechów nie ma większej różnicy w czasie przechowywania w zależności od tego, czy pozostawimy łuskę orzecha. Wyjątkiem są kasztany ze względu na swoją nietypową łuskę. Jeśli go nie zamrozimy – to kasztany w łusce można przechować do 2-3 miesięcy w lodówce, zanim zaczną się psuć.

Czy zjełczałe orzechy są niebezpieczne dla zdrowia?

Orzechy, które już zjełczały, nie powodują bezpośredniego zatrucia osoby, która je spożyje, jednak ich smak sprawia, że większość osób nie jest skłonna ich jeść – szczególnie, gdy mają stanowić dodatek do dań. Mogą one wtedy stać się powodem porażki kulinarnej.

Ponadto ich częste spożywanie nie jest neutralne dla zdrowia, mają długofalowo negatywny wpływ na zdrowie i zatruwają organizm więc lepiej jest się ich wystrzegać.

Zazwyczaj też orzechy kupne mają oznaczenie „najlepiej spożyć przed„, co oznacza, że można je jeść bezpiecznie zwykle nawet przez krótki okres po upływie daty na opakowaniu, jeżeli do tego czasu nie zjełczały bądź w inny widoczny sposób nie utraciły swoich walorów.

Chcesz wiedzieć więcej? Przechowywanie orzechów poszczególnych gatunków:

Jak przechowywać orzechy włoskie?

W zależności od czasu, za jaki chcemy spożyć orzechy włoskie – należy wybrać przechowanie w suchym, chłodnym miejscu (ok. 3 miesiące), lodówkę lub zamrażarkę (nawet rok i dłużej). Niezależnie od tego, czy są one niełuskane czy w łupinach – przechowuj je bez dostępu do powietrza (pojemniczek lub fabryczne opakowanie). Jeśli masz wybór – niełuskane orzechy rozłupane tuż przed spożyciem będą miały intensywniejszy smak.

Jak przechowywać orzechy laskowe?

W przypadku orzechów laskowych nie ma potrzeby łuskać ich. Jeśli zamierzamy je przechowywać, łuska będzie je chronić. Jeśli orzechy laskowe mamy już łuskane – należy włożyć je do torebki, opakowania bez dostępu powietrza. Tak przygotowane orzechy można przechowywać w szafce, lodówce lub na dłużej – w zamrażarce.

Jak przechowywać orzechy nerkowca oraz migdały?

Ten rodzaj orzechów można przechowywać stosunkowo dłużej niż orzechy laskowe, czy włoskie. Dostępne w Polsce orzechy nerkowca i migdały zwykle są sprzedawane w szczelnie zamkniętych torebkach. Najlepiej jest je więc trzymać w oryginalnym opakowaniu. Wtedy możemy je trzymać w szafce (chłodne, ciemne miejsce) lub jeśli zależy nam na dłuższym przechowywaniu – w lodówce lub zamrażarce.

Czy podczas przechowywania orzechy mogą przejąć zapachy obce?

Tak. Dlatego należy trzymać je z dala od produktów o mocnych zapachu (cebula, czosnek, inne). Idealne w tym przypadku są szczelne opakowania plastikowe – a najlepiej szklane.

Już się dowiedziałeś jak przechowywać orzechy? Zanim opuścisz stronę, przeczytaj, dlaczego warto wprowadzić częściej do diety orzechy!

Przypisy:

  1. Nuts: Safe Methods for Consumers to Handle, Store, and Enjoy, https://ucfoodsafety.ucdavis.edu/sites/g/files/dgvnsk7366/files/inline-files/44384.pdf