BiaƂoruskie przepisy w wersji tradycyjnej i wersji fit

kseniya stupakova
biaƂoruskie przepisy

JeĆŒeli czytaƂeƛ mĂłj poprzedni artykuƂ, wprowadzający do kuchni biaƂoruskiej, juĆŒ masz w gƂowie obraz tej kuchni. Dlatego teraz przyszedƂ czas na praktyczne jej zastawanie. Nie musisz jechać na BiaƂoruƛ, aby sprĂłbować biaƂoruskich potraw. Wszystko, co ci potrzebne, masz w zasięgu ręki. PrzygotowaƂam dla ciebie kilka przepisĂłw kuchni biaƂoruskiej na rĂłĆŒne posiƂki. Nie musisz caƂy dzieƄ stać przy kuchni i gotować wszystkich przedstawionych tutaj potraw.

SprĂłbuj na początek jednego przepisu. Będziesz mĂłgƂ powiedzieć więcej o kuchni biaƂoruskiej. Niewykluczone, ĆŒe polubisz te dania tak bardzo, by przyrządzać je regularnie.

MoĆŒe się wydawać, ĆŒe kuchnia biaƂoruska nie jest do koƄca zdrowa. Zaproponuję tu zmiany, ktĂłre dostosują te dania do aktualnych zaleceƄ ĆŒywieniowych. UwaĆŒam jednak, ĆŒe choć raz trzeba sprĂłbować biaƂoruskich potraw wedƂug oryginalnego przepisu. Wtedy moĆŒna zapoznać się z prawdziwym smakiem kuchni biaƂoruskiej.

ƚniadanie — wariant â€žna sƂono”

Draniki (biaƂoruskie placki ziemniaczane) ze ƛmietaną

draniki
pelagija / 123RF

SkƂadniki na 4 porcje:

  • 1kg ziemniakĂłw
  • 1 cebula
  • 2 ƂyĆŒki mąki pszennej
  • ÂŒ szklanki oleju sƂonecznikowego
  • Âœ szklanki ƛmietany
  • sĂłl

*Aby zwiększyć zawartoƛć bƂonnika, moĆŒna wziąć mąkę pszenną peƂnoziarnistą. Zdrowszą alternatywą oleju sƂonecznikowego będzie olej rzepakowy. Aby zwiększyć zawartoƛć biaƂka i zmniejszyć zawartoƛć nasyconych kwasĂłw tƂuszczowych, ƛmietanę moĆŒna zastąpić sosem z jogurtu naturalnego i musztardy. TakĆŒe do dranikĂłw ƛwietnie pasowaƂaby surĂłwka lub saƂatka ze ƛwieĆŒych warzyw.

  1. Ziemniaki oraz cebulę umyć, obrać i opƂukać, zetrzeć na tarce o maƂych oczkach i wƂoĆŒyć do miski. Dodać mąkę, posolić i wymieszać ciasto.
    2. Rozgrzać olej na patelni, ciasto ukƂadać ƂyĆŒką, formując placki – draniki. SmaĆŒyć draniki bez przykrycia na ƛrednim ogniu w ciągu 2-3 minut z kaĆŒdej strony aĆŒ do zrumienienia.
    3. Dalej smaĆŒyć draniki jeszcze 2-3 minuty z obu stron pod przykryciem i na mniejszym ogniu. Podawać na ciepƂo ze ƛmietaną lub sosem z jogurtu naturalnego i musztardy.

ƚniadanie – wariant „na sƂodko”

Serniczki z rodzynkami i sosem makowym

SkƂadniki na 4 porcje:

  • 400 g twarogu
  • 2 ƂyĆŒki cukru
  • 50g rodzynek
  • 1 jajo kurze
  • 4 ƂyĆŒki mąki pszennej
  • sĂłl
  • szczypta waniliny
  • ÂŒ szklanki oleju sƂonecznikowego

Sos:

  • 1 ƂyĆŒka maku
  • 10g masƂa
  • 1 szklanka ƛmietany
  • 1 ƂyĆŒeczka cukru
  • szczypta cynamonu
  • szczypta waniliny

* Aby zwiększyć zawartoƛć bƂonnika, moĆŒna wziąć mąkę pszenną peƂnoziarnistą. Zdrowszą alternatywą oleju sƂonecznikowego będzie olej rzepakowy. Opcjonalnie moĆŒna zamienić ƛmietanę w sosie jogurtem naturalnym. ƚwietnym dodatkiem do tych serniczkĂłw są dowolne owoce i jagody.

  1. Twaróg ucierać w misce, dodając cukier, rodzynki, jajo i mąkę, sól i wanilinę, dobrze wymieszać ciasto.
  2. Przygotować sos: mak zalać wrzątkiem i czekać, aĆŒ zniknie para; masƂo roztopić w kąpieli wodnej, dodać mak, ƛmietanę, cukier, cynamon i wanilinę. Uzyskaną masę wlać do garnka i zagotować.
  3. Z ciasta twarogowego formować kóƂka i obtaczać je w reszcie mąki.
  4. Na patelni rozgrzać częƛć oleju, smaĆŒyć serniczki porcjami 2-3 minuty z obu stron, w razie potrzeby dolewając olej na patelnię.
  5. UkƂadać serniczki w garnki ceramiczne, zalać sosem makowym, wstawiać do piekarnika rozgrzanego do 190℃ i piec przez 5-7 minut. Podawać na ciepƂo.

Obiad

ChƂodnik

chƂodnik
fotek / 123RF

SkƂadniki na 4 porcje:

  • 2 buraki
  • 2 jaja
  • 2-3 ogĂłrki
  • pęczek zielonej cebuli
  • Âœ pęczka kopru
  • 1 Âœ l zakwasu z burakĂłw
  • sĂłl
  • Opcjonalnie: trochę wody gazowanej – chƂodnik będzie bardziej orzeĆșwiający.
  1. Buraki umyć, gotować okoƂo 40 minut, schƂodzić, obrać i pokroić w paski.
  2. Jaja gotować na twardo, obrać i pokroić w poƂówki.
  3. Ogórki umyć, pokroić w kostkę. Zieloną cebulę i koper umyć, strząsnąć wodę, siekać jak najdrobniej. Zakwas z buraków rozcieƄczyć niewielką iloƛcią zimnej wody.
  4. Do garnka wƂoĆŒyć pokrojone buraki, ogĂłrki, cebulę i koper, solić i zalać rozcieƄczonym zakwasem z burakĂłw. Podawać chƂodnik na zimno, dekorując poƂówkami gotowanych jaj.

SaƂatka z kapusty kiszonej

SkƂadniki na 4 porcje:

  • 4 ƛrednie ziemniaki
  • sĂłl
  • 200 g pieczarek
  • 1/3 ƂyĆŒeczki soku z cytryny
  • cebula
  • 200g kapusty kiszonej
  • 1 ƂyĆŒeczka cukru
  • 2 ƂyĆŒki oleju sƂonecznikowego
  • Âœ pęczka kopru lub pietruszki

Olej sƂonecznikowy moĆŒna zamienić na rzepakowy, lub oliwę z oliwek.

  1. Ziemniaki umyć, gotować w osolonej wodzie okoƂo 25 minut, schƂodzić.
  2. Pieczarki umyć, wƂoĆŒyć do garnka i zalać wrzątkiem, ĆŒeby pokryƂ on grzyby. Dodawać do garnka sok z cytryny, gotować pieczarki przez 15-20 minut.
  3. Cebulę pokroić w cienkie póƂpierƛcienie. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Ugotowane pieczarki pokroić w plastry, kapustę kiszoną szatkować. Wymieszać wszystkie skƂadniki saƂatki w misce.

Koper oraz pietruszkę umyć, strząsnąć wodę, siekać. Wymieszane skƂadniki solić, dodawać cukier i olej, wymieszać. Podawać saƂatkę posypaną koprem i pietruszką.

Czarodzieje (kotlety ziemniaczane z nadzieniem mięsnym)

SkƂadniki na 3 porcje:

  • 1 kg ziemniakĂłw
  • cebula
  • ÂŒ szklanki mąki pszennej
  • sĂłl
  • 200 g dowolnego mięsa mielonego
  • natka pietruszki
  • pieprz czarny
  • ÂŒ szklanki oleju sƂonecznikowego/rzepakowego

JeĆŒeli przestrzegasz diety wegetariaƄskiej, zamiast mięsa mielonego moĆŒesz zrobić czarodzieje z tofu mielonym. Wystarczy tylko dobrze pozbyć się pƂynu z tofu, zemleć go w rękach i masz gotową alternatywę mięsa mielonego.

  1. Ziemniaki umyć, obrać, opƂukać, zetrzeć na tarce o duĆŒych oczkach i odcedzić. Cebulę obrać, umyć, drobno pokroić.
  2. Masę ziemniaczaną wƂoĆŒyć do miski, dodawać mąkę, solić i wymieszać ciasto. Formować z ciasta kule rozmiaru duĆŒej ƛliwki, kaĆŒdą kulę zagnieƛć do kóƂek.
  3. Mięso mielone wymieszać z cebulą i posiekaną jak najdrobniej natką pietruszki. Uzyskaną masę dodawać do kóƂek ziemniaczanych i zwijać kule.
  4. W garnku rozgrzać poƂowę oleju, smaĆŒyć czarodzieje do zrumienienia, przeƂoĆŒyć do formy do pieczenia i polać resztą oleju.

Piec czarodzieje w piekarniku przy 170℃ przez 7-10 minut.

Kolacja

Zielona saƂatka z grzankami

SkƂadniki na 3 porcje:

Zobacz rĂłwnieĆŒ
strategie

  • 2 ƛrednie ogĂłrki
  • 300 g kapusty
  • 1 pęczek kopru
  • ÂŒ pęczka zielonej cebuli
  • 4 kromki chleba jasnego bez skĂłrki
  • 1 ƂyĆŒka oleju sƂonecznikowego/rzepakowego
  • 3-4 ƂyĆŒki ƛmietany/jogurtu naturalnego + musztarda
  1. Ogórki umyć, w razie potrzeby obrać, pokroić w paski.
  2. Kapustę szatkować, koper i zieloną cebulę umyć, strząsnąć wodę, koper drobno siekać.
  3. Chleb pokroić w kostkę 1×1cm. Na patelni rozgrzać olej, smaĆŒyć chleb aĆŒ do zrumienienia i wyƂoĆŒyć na ręcznik, ĆŒeby pozbawić grzanki zbędnego tƂuszczu.
  4. W misce wymieszać kapustę, ogĂłrki i koper, solić, zaprawić ƛmietaną i znĂłw wymieszać. Na gĂłrze wyƂoĆŒyć grzanki. Podawać, dekorując zieloną cebulą.

Ziemniaki faszerowane ƛledziem

SkƂadniki na 6 porcji:

  • 12 ƛrednich ziemniakĂłw
  • sĂłl
  • 2 filety ƛledziowe
  • cebula
  • 2 ƂyĆŒki topionego masƂa
  • 3-4 ƂyĆŒki ƛmietany
  • 1 jajo kurze
  • pieprz czarny
  1. Ziemniaki umyć, gotować w sƂonej wodzie przez 10-15 minut, trochę schƂodzić.
  2. Ziemniaki obrać, odciąć częƛć boczną ziemniakĂłw, ƂyĆŒką wyjąć miÄ…ĆŒsz ze ƛrodka kaĆŒdego ziemniaka, wyjęty miÄ…ĆŒsz oraz filety ƛledziowe przepuƛcić przez maszynkę do mielenia.
  3. Cebulę obrać, umyć, drobno pokroić, wymieszać z masą z ziemniaków i ƛledzi, dodać ƛmietanę i wbić jajo, dodać sól i pieprz. Masę wymieszać i trochę ubić.
  4. Smarować masƂem formę do pieczenia. Nadziewać ziemniaki uzyskaną masą, wƂoĆŒyć do formy, polać ƛmietaną i upiec w piekarniku przy 170℃ przez 15-20 minut. Podawać na ciepƂo.

Deser

*MoĆŒna podawać jako drugie ƛniadanie, podwieczorek czy po prostu jako deser po dowolnym posiƂku.

Draczena z mąki gryczanej

SkƂadniki na 6 porcji:

  • 1 szklanka mąki ĆŒytniej
  • Âœ szklanki serwatki kwaƛnej
  • Âœ szklanki mąki gryczanej
  • 70 g masƂa
  • 1 biaƂko
  • 3-4 ĆŒĂłĆ‚tka
  • 2 ƂyĆŒeczki cukru pudru
  • 1Âœ-2 szklanki mleka
  1. Przygotować ciasto: mąkę ĆŒytnią wymieszać z odrobiną wody, dodać serwatkę, wymieszać i zostawić na 3-4 godziny w ciepƂym miejscu.
  2. Do masy dodać mąkę gryczaną, zetrzeć i ubić.
  3. MasƂo zetrzeć w oddzielnej misce. BiaƂko ubić na sztywną pianę.
  4. ƻóƂtka zetrzeć z cukrem pudrem, dodać do ciasta razem z masƂem. Uzyskane ciasto ubić, wlać odrobinę mleka, wymieszać, wlać pianę z biaƂka.
  5. Rozgrzać formę do pieczenia, smarować ƂyĆŒką masƂa, wlać ciasto do formy. Piec draczenę w piekarniku przy 190℃ przez 30 minut. Podawać na ciepƂo.

Napoje

Zakwas jabƂkowy

SkƂadniki na 4 porcje:

  • 3 ƛrednie jabƂka
  • 1l gorącej wody
  • Âœ ƂyĆŒeczki droĆŒdĆŒy suchych
  • Ÿ szklanki cukru
  • 1/8 ƂyĆŒeczki soku z cytryny

*Ze względu na zawartoƛć cukru nie zaleca się częstego picia takiego napoju, jednak sprĂłbować warto, poniewaĆŒ zakwas jabƂkowy niesamowicie smakuje!

  1. JabƂka umyć, oczyƛcić, pozbawić się rdzenia, pokroić w Ăłsemki, wƂoĆŒyć do garnka.
  2. Zalać jabƂka gorącą wodą, zagotować. Gotować w ciągu 5 minut, zdjąć z ognia i trochę schƂodzić pod przykryciem.
  3. W niewielkiej iloƛci wywaru jabƂkowego rozcieƄczyć droĆŒdĆŒe. Pozostawić na 20 minut, potem razem z cukrem i sokiem z cytryny dodać do garnka z wywarem jabƂkowym.
  4. Przykryć garnek, pozostawić zakwas na fermentację przez 12-15 godzin w temperaturze pokojowej, na koƄcu schƂodzić i odcedzić. Podawać, dekorując suszoną bądĆș ƛwieĆŒÄ… miętą.

Krambambula (wĂłdka miodowa)

Na pewno myƛlisz, ĆŒe juĆŒ kompletnie zwariowaƂam: napĂłj alkoholowy zdecydowanie nie jest wyborem zdrowym i dietetycznym. Regularnie i w duĆŒych iloƛciach – nie jest. Ale jeƛli jesteƛ smakoszem tradycyjnych napojĂłw alkoholowych rĂłĆŒnych krajĂłw i jesteƛ ciekawy, co takiego znaleĆșć moĆŒna w kuchni biaƂoruskiej: bardzo proszę. Zostawiam ten przepis tutaj.

SkƂadniki na 10 porcji:

  • 2-4 ƂyĆŒeczek pęczkĂłw goĆșdzikowych
  • Âœl wĂłdki
  • 1 szklanka wody
  • Âœ ƂyĆŒeczki cynamonu
  • ÂŒ ƂyĆŒeczki gaƂki muszkatoƂowej
  • 2-4 ƂyĆŒki miodu
  • 2-3 ziarna pieprzu czarnego
  1. Pęczki goĆșdzikowe zemleć w moĆșdzierzu. Szklankę wĂłdki wymieszać ze szklanką wody, dodać cynamon, gaƂkę muszkatoƂową i goĆșdziki, wymieszać.
    2. Wlać mieszaninę wódki z przyprawami do garnka, zagotować, gotować przez 10 minut, zdjąć z ognia.
    3. Wlać do garnka resztę wódki i miód, pozostawić w garnku pod przykryciem na 5 minut.
    4. Do butelki wƂoĆŒyć ziarna pieprzu czarnego, odcedzić do butelki uzyskany pƂyn przez grubą warstwę gazy, zakorkować butelkę. SchƂodzić w lodĂłwce. Podawać krambambulę moĆŒna zarĂłwno na zimno, jak i na ciepƂo.

Podsumowanie

Jak widzisz, kuchnia biaƂoruska absolutnie nie jest kosztowna i nie zaszkodzi twojemu zdrowiu. Nawet jeƛli masz wątpliwoƛci na temat tego, czy dania te będą korzystne dla zdrowia, zawsze są zdrowsze alternatywy pewnych skƂadnikĂłw. Co więcej, ĆŒaden z wymienionych przepisĂłw nie jest trudny. Nie musisz być więc doƛwiadczonym kucharzem, ĆŒeby sprĂłbować potraw kuchni biaƂoruskiej. Ć»yczę ci niesamowicie smacznej przygody z kuchnią biaƂoruską!