Blender – najlepszy przyjaciel każdego dietetyka. Sprawdź, jaki blender wybrać

Nie ukrywajmy – przekonanie pacjenta do zmiany trybu życia i obecnej diety bywa naprawdę trudne. Przyczyna takiego stanu rzeczy nie zawsze wynika z jego niechęci do skorygowania swoich przyzwyczajeń. Czasami bierze się ona z mylnego przekonania, że przygotowywanie zdrowych posiłków jest zwyczajnie czasochłonne. Rozwiązaniem tego problemu może być wzbogacenie jadłospisu klienta o posiłki przygotowywane w blenderze. Przy jakim typie potraw sprawdzi się on najlepiej? Kiedy lepiej postawić na blender ręczny, a kiedy kielichowy? Dowiedz się już teraz.

Blender – pomocnik idealny

Blender jest urządzeniem, który w wielu przypadkach skraca czas spędzony w kuchni do minimum. Za jego pomocą możemy przygotować wiele sycących i bogatych w wartości odżywcze przekąsek. Do najpopularniejszych z nich należą między innymi:

  • koktajle i smoothie owocowo-warzywne
  • wszelkiego rodzaju pasty kanapkowe i hummusy
  • zupy i przeciery
  • masła orzechowe
  • dietetyczne lody mleczne i sorbety.

Niektóre z blenderów (zwłaszcza tych z wyższej półki cenowej) bez problemu poradzą również sobie ze zdecydowanie bardziej skomplikowanymi czynnościami. Program do szatkowania warzyw, siekania ziół czy mielenia ziaren na mąkę – to tylko część funkcjonalności, jakie możemy znaleźć w nowoczesnych blenderach. Jak dopasować blender do swoich potrzeb?

Zalety i wady blendera ręcznego

Blender ręczne to niewielkie i lekkie urządzenia, które świetnie sprawdzi się w nawet najmniejszej kuchni. Tym, co zachęca do jego zakupu, może być również jego cena – najtańsze blendery można znaleźć już nieco ponad 30 zł. Z powodu małej mocy i kiepskich zazwyczaj ostrzy ich jakość może pozostawiać jednak wiele do życzenia, dlatego rozsądniejszym wyborem będzie zakup przynajmniej o kilkadziesiąt złotych droższego modelu.

Jakie potrawy możemy przyrządzić przy użyciu blendera ręcznego? Przede wszystkim te, które opierają się na produktach o miękkim miąższu. Blender ręczny, jak sama nazwa wskazuje, wymaga użycia naszych rąk, co przy miksowaniu twardszych produktów może być nieco męczące. W sytuacji, gdy pacjent szuka urządzenia do stosunkowo nieskomplikowanych dań, blender ręczny będzie optymalnym rozwiązaniem.

Sprawdź ofertę blenderów ręcznych w NEONET.

Zobacz również
mitochondria

Korzyści z posiadania blendera kielichowego

Mechanizm działania blenderów kielichowych jest zupełnie inny. Wyposażone są one bowiem w specjalny pojemnik (nazywany czasem właśnie kielichem), do którego wkłada się wybrane składniki. Mnogość rodzajów blenderów kielichowych może przyprawić o zawrót głowy. Na sklepowych półkach możemy natknąć się bowiem nie tyko na blendery z klasycznym 1.5- lub 2-litrowym kielichem, ale też blendery z poręczną butelką sportową, którą bez przeszkód mogą wziąć na przykład do pracy czy na siłownię.

Ogromną zaletą blenderów ręcznych jest także wygoda ich stosowania. Nasz wysiłek podczas przygotowywania posiłków jest bowiem zredukowany do minimum. Ceny blenderów kielichowych? Najprostsze blendery urządzenia z butelką sportową to wydatek rządu 50-100 złotych, podczas gdy ich zaawansowanych wielofunkcyjnych odpowiedników od 150 złotych wzwyż. Kliknij i porównaj ceny blenderów kielichowych w NEONET.

Jakie są Wasze doświadczenia z blenderami w układaniu jadłospisy dla pacjentów? Dajcie znać w komentarzach.