CYKL MOJA PORADNIA: Wywiad z dietetykiem Moniką Konieczną

Cykl “Moja Poradnia” prezentuje sylwetki dietetyków – ich spojrzenie na zdrowe odżywianie, zawód dietetyka. Osoby chętne do wzięcia w nim udziału w roli bohaterów – zapraszamy do kontaktu z redakcja@dietetycy.org.pl.

Wywiad z Moniką Konieczną – dietetykiem

Krótko o bohaterze dzisiejszego odcinka cyklu:

Monika Konieczna

Prowadzi Poradnię Dietetyczną w Grodkowie przy ul Grunwaldzkiej 6 . Udziela konsultacji dietetycznych dla osób dorosłych, dzieci i młodzieży, wspomaga leczenie chorób w których dieta odgrywa znaczącą rolę, tworzy indywidualne programy żywieniowe.

DIETETYCY.ORG.PL: Pani Moniko, dlaczego zdecydowała się Pani zająć dietetyką?

MONIKA KONIECZNA: Dlatego że nie jest to nudna praca, tu ciągle coś się dzieje, należy ciągle się uczyć czegoś nowego, poszerzać wiedzę, doszkalać. Poznaje się różnych ludzi i w każdym wieku. Dlatego, że mogę pomóc, doradzić, wesprzeć. Niesamowitą satysfakcją, uczuciem  jest to jak pacjent jest zadowolony, docenia to co robię i mam cichą nadzieję, że takich osób będzie coraz więcej. Zadowolony klient i jego szczęście, jakie daje mu lepsze samopoczucie dzięki wprowadzeniu zdrowego sposobu odżywiania, jest moim największym sukcesem.

DIETETYCY.ORG.PL: Czy zawód dietetyka jest wymagający?

MONIKA KONIECZNA: Uważam, że tak – dlatego, że jako dietetycy nie mamy uprawnień lekarskich, ale musimy mieć świadomość, że od naszej wiedzy, zaangażowania zależy zdrowie pacjentów. Musimy znać mechanizm wielu jednostek chorobowych, sposoby ich leczenia czy nawet leku. Dany sposób żywienia nie może szkodzić w żaden sposób pacjentowi. Dietetyk to inaczej specjalista do spraw żywienia, zarówno w ujęciu jednostkowym, jak i zbiorowym, który w swojej pracy zajmuje się badaniem żywności, oceną jej wartości odżywczych i zdrowotnych oraz procesem odpowiedzialnego doboru potraw i sposobu odżywiania.

DIETETYCY.ORG.PL: Posiada Pani również wiedzę i umiejętności kulinarne –  to pomaga w pracy?

MONIKA KONIECZNA: Wiedza i umiejętności kulinarne bardzo pomagają mi w codziennej pracy. Mam dużo pomysłów na wszelkiego rodzaju posiłki, poszerzam swoją bazę przepisów, które wykorzystuję do układania jadłospisów. Sama podczas nauki zdobyłam wiedzę prawdziwej sztuki kulinarnej czyli idealnego doboru i łączenia składników, sposobu podania potraw, ale też umiejętność dokonywania zakupów, zasad zdrowego odżywiania, którą przekazuję teraz Swoim pacjentom.

DIETETYCY.ORG.PL: Co jest dla Pani najważniejsze w trakcie pracy z pacjentem?

MONIKA KONIECZNA: Wywiad przeprowadzany podczas pierwszego spotkania jest niezwykle ważny. To nie tylko moment na pytania o stan zdrowia i nawyki żywieniowe, ale również na pytania o wcześniejsze doświadczenia z odchudzaniem, sukcesy i porażki. Należy  dowiedzieć  się czego dana  osoba potrzebuje i oczekuje. Wtedy  jesteśmy w stanie do niej dotrzeć. Z każdym pacjentem należy pracować  w sposób indywidualny. Dotyczy to zarówno formy spotkania, jak i rodzaju zalecanej diety, przygotowywanej w zależności od potrzeb zdrowotnych i stylu życia. Wieloletnia praktyka nauczyła mnie, że tego typu metoda gwarantuje skuteczność terapii.

Co szczególnie polecam:
Najcenniejszy owoc: jabłko
Najzdrowsze warzywo: burak
Najzdrowsze do picia: woda
Na dobry początek dnia: woda z cytryną i miodem
Na sycący obiad: kasza, ryba grillowana, warzywa na parze
Na szybką przekąskę: marchew
Stanowczo odradzam: wysoko przetworzone

Dziękujemy serdecznie Pani Monice za udzielenie wywiadu. Kolejny odcinek cyklu już wkrótce !

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia