Czy można przechowywać ryż poza lodówką?


Czy zdarzyło się wam przechowywać ugotowany ryż w temperaturze pokojowej?

Jeżeli tak, to musicie zmienić swoje nawyki, aby nie stać się ofiarą zatrucia pokarmowego!

Zatrucia te powodują laseczki Bacillus cereus, których przetrwalniki (znajdujące się w surowym ryżu) są odporne na wysoką temperaturę (podczas gotowania lub smażenia) i bardzo szybko rozwijają się w temperaturze pokojowej w ugotowanym ryżu.

Co w konsekwencji powoduje powstanie toksyny, której nie można usunąć przy pomocy wysokiej temperatury (np. przy ponownym odgrzewaniu ryżu).

Objawami zatrucia mogą być wymioty i biegunka. Mogą się one pojawić w ciągu kilku godzin i ustąpić do 1 doby, ale w ciężkich przypadkach mogą się utrzymywać nawet kilka dni.

Aby ograniczyć ryzyko zatrucia, należy przygotowywać ryż na bieżąco lub zawsze jak najszybciej wychłodzić po ugotowaniu i przechowywać w lodówce.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Jestem Technologiem żywności, zawodowo zajmuje się bezpieczeństwem, znakowaniem i higieną żywności. Zapraszam na: https://www.facebook.com/pg/technologzywnosciradzi/

Udostępnienia